Kas kohuse ja vastutustunde puudumine või depressioon? 01.05.12 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Minu pojal on olnud proleeme alkoholiga. Oli Soomes tööl, pere lagunes ja nüüd on ta siis Eestis tagasi. Sai aru, et viin on paljudes tema hädades süüdi, kuude viisi ei joonud ja praegugi on nagu tahtejõuga toime tulnud, kuid on tekkinud probleem selles, et juba teist aastat on töötu, teeb juhuotsi, kui on, ja ei kipugi tööd leidma. Püüdsin temaga rahulikult rääkida, küll leiab vabanduseks ikka igasuguseid põhjusi ja täna ütles, et teda ei huvita enam miski. Mulle tundus see nii veendunud ütlemisena, et lausa hirm hakkab. Elukaaslast tal ka pole, nagu ei otsigi, aga tal on poeg, kes vajab koolitamist ja mina teen seda.
Palun selgitust, kas on tegemist depressiooniga või hoopiski kohuse ja vastutustunde puudumisega, sest kui raha otsas, läheb ta oma pensionärist isa juurde ja elab seal kuni pensioniraha on.
Murtesev ema, vanaema

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kestvalt töötul lähebki tahtejõud nõrgemaks ja meeleolu madalamaks. Ühiskonna poolt saab ka veel nö nahutada, et pole nagu mehe eest väljas. Ühiskond seda töötust tekitab ja selle sama ühiskonna kaudu tuleb ka uuesti rajale saada:
1. Töötukassa kaudu asju selgitada ja võimalusi arutada.
2. Elukohajärgne sotsiaaltöötaja ja sotsiaalosakond, nende kaudu võimalused leida.
3. Elukohajärgne Linnaosa Valitsus või muu kohalik valitsus - juhtkonna jutule ja küsida lahendusi.
4. Kohalik ajalehe toimetus ja nendelt abi paluda, kirjutavad artikli või aitavad muul moel.
5. Poliitilised erakonnad meie eest ju suurt hoolitsust pakuvad, nüüd on siis reaalne võimalus. Nende uksele koputada ja jutule.
6. Valitsuse juhile kiri, et olen selle riigi kodanik ja sellises seisus...Mida teha saan ja mida soovitate, et ellu jääksin ja last kasvatada saaksin.
7. Lastekaitse organisatsioonile kiri, et laps vajab koolitamist, toitmist jne. Andke konkreetset nõu.
Ainult tegutsedes muutub midagi.
Lootust ei tohi kaotada ja tegutseda tuleb järjekindlalt ja ilma häbita. Häbi peaks tundma ühiskond, et tööd kõigile ei jätku.
Tegudele,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

millega tegemist?

Tere doktor.
Mind vaevab selline piinlik teema nagu seksuaalsuse puudumine. Kunagi oli mul nö seksi isu rohkem kui vaja. Nüüd aga mul justkui puuduks ajus keemia mis seda isu natukenegi tekitaks. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Remeron viitab depressioonile või siis ärevushäirele. Ainuüksi need vähendavad juba sex-huvi ja -tundeid. Kui rohu annus veidi kõrge, siis ka see võib veidi pidurdavalt toimida.
Poisslastele on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: