Mõttejõud? 11.01.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere.

Mure on järgmine:
olen pilli (tšello) harjutamisega vasaku käe üle mänginud. Täpsemalt siis eelmise aasta mais, kui tegin eksamit ja eelnevalt harjutasin ilmselgelt liiga palju, kuna iseloomult olen nö perfektsionist. See kõik oli mõistetav ja lugesin ülekoormuste kohta ja arvasin, et läheb üle.
Mõned kuud tagasi käisin ka ortopeedil, siis füsioterapeudi juures, sain magnet- ja ultraheliravi. Teen ka venitusharjutusi ja kõik paistab juba peaaegu ok olevat.
Kuna ma aga pole kõik need kuud pillimängu peale isegi mitte mõtelnud, vaid püüdnud oma kätt ravida ja hoida, siis paratamatult, kui ma avastasin, et käsi hakkab paranema, tekkis lootus, et ehk saab ka harjutama hakata.
Pillimängule ja harjutamisele mõtlemisega tuli aga kohe käevalu tagasi.
Samas kui ma tegelen igapäevaste asjadega ja ei mõtle harjutamisele, on käega kõik korras (va see, et jõudu on selles käes vähe), aga konkreetselt valutama ja surisema, nii nagu ta algul tegi, hakkab just siis kui mõtlen konkreetselt pilli mängimisele. (Valu on siis just randme ja kõõluste piirkonnas, ja tekib tunne, et käsi hakkab "ära surema", füsioterapeut arvas, et on karpaalkanali sündroom.)
Mul on tõsine mure, kuidas sellest lahti saada, sest ilmselgelt on viga hoopis peas mitte käes. Ma ei tea ka millise arsti poole pöörduda ja kas üldse pöörduda või saan ma ise kuidagi oma mõtlemist korrastada. Mulle oleks oluline just see kuidas ma ise saaksin ennast aidata, sest muusikast ma ei kavatse loobuda. Aga sellise käega ma mängida ei saa, see on fakt.
Mida teha?
Ette tänades ja vastust ootama jäädes,
P.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Pea ja käsi on tervik, keha ja psüühika ka. Pillimängijad peavad lihaste löögastumist hoolega harjutama nii pillimänguga seotult kui ka muudel aegadel. Harjutus 1. Selili voodis ja siis lapse kombel käsi ja jalgu lae suunas siputada, raputada, lõõgastada. (teen seda harjutus iga päev ka ise). Harjutus 2. Oma jäsemeid ringutada-pingutada ja siis lõõgastada. Jälle selili olles jäsemed ükshaaval. Siia tuleb ka sisendus juurde (oskan oma jalga...kätt...mõnusalt sirutada-ringutada-pingutada...Ja siis lõõgastamise ajal: oskan oma kätt...jalga.. mõnusalt ja hästi lõõgastada, rahusta. Harjutus 3. Kaks väikest ämbrit (kuhu käsi üle randme sisse mahuks). Ühes soe-mõnusalt kuum vesi ja teises mõnusalt jahe (mitte külm). Kätt siis kordamööda ämbrist ämbrisse tõsta. (vahepeal sooja vett juurde pannes). Ämbris on 5-10 sek. siis teise ämbrisse. Mõnuga, enesetunde järgi.
Kerge randme sukk-side (apteegis need olemas) - kergelt toetab, soojendab. Pigistada ei tohi. Õues kindad ja raskusi käe otsas ei vea.
Head siputamist.
Tervitustega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

häire

Tere.
Olen 39. Äng ja suur ärevus. Mure selles, et umbes nädal juba hirmutab mind tunne nagu kaotaksin endaga sideme. Vajuks nagu reelt välja. Mõttejõudu ei saa kasutada(proovisin mõtteid suunata) ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vastuvõtule.
Annan veidi rohtu ja soovitused.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: