uudishimu 28.03.08 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Minul on üks keskealine soliidse käitumisega naistuttav. Ja nüüd mingid ilged nolgid ajavad jama, et on teda kuskil näinud end tundide kaupa toolil õõtsutamas.
Irvitavad, et hull on lahti lastud.
Aga mul on ka mõnigi skisofreenia- ja isiksusehäire diagnoosiga tuttav- neil taolist häiret pole. Üleüldse on nad äärmiselt ontlikud inimesed.
Olen omal käel asja uurinud ja lugesin, et hoopiski sügava vaimupuudega inimesed harrastavat taolist enesestimulatsiooni. Kuid mainitud daam on kõrgharidusega. Viimati oskate Teiegi mulle nimetada TÜ Arstiteaduskonna lõpetanud debiile ? Ehk leidub neid kogunisti TA akadeemikute seas? Mitte et ma arvaksin, et kõrgharidus iseenesest kohe kvaliteedimärk oleks, aga ikkagi...
Mis võiks peale vaimupuude taolist kummalist häiret põhjustada- puutun nimelt esimest korda oma elus millegi säherdusega kokku?
Ja veel- kuskohast võtavad mingid ajukääbikud endale õiguse teiste üle irvitada, neile mingeid sildikesi kälge kleepida?
Isegi, kui mõni neist ongi hull või muidu Issanda loomaaed.
Albert Schweitzer on kunagi kirjutanud midagi aukartusest elu ees. Võib-olla ma ei peagi skisode ega homode ees aukartust tundma, aga rahule võiks nad ikka jätta ja neisse delikaatselt suhtuda.
Aitäh!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Ja veel- kuskohast võtavad mingid ajukääbikud endale õiguse teiste üle irvitada, neile mingeid sildikesi külge kleepida?
- siin ongi vastus. Jutt õige!
Väljas on kaunis kevad ning jalutuskäigud on toredad, hinge ülendavad.
Kõike head soovides
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

sundmõte

Televiisorist nägin tõsielu filmi mehest, kes iga liigutuse juures pidi lugema 12-ni. J.Saarma oma raamatus " Närvid, närvid" toob näite sundmõttest, mille puhul inimene pidi kõike jagama 3-ga. Kas sellistest ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sundmõtteid mingil määral on olnud KÕIGIL. Noorpõlves rohkem, hiljem nad taanduvad. Sundmõte tuleb vastu-tahteliselt, kordub, kaasneb kehalisi reaktsioone ja häirub ka sotsiaalne tegevus. Sundmõtte korral ...

Loe edasi

endine narkomaan

Tere!

Olen enda pärast mures. Sissejuhatuseks: paar aastat tagasi tarvitasin narkootikume (amfetamiini peamiselt). Algas nn proovimisega, mis lõpuks kujunes välja igapäevaseks kasutamiseks. ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Päris pikk ja keeruline küsimus.Pikaajaline narkootikumide tarvitamine
jätab muiduga mingi jälje inimese psüühikasse.Ja see muutus võib
küllatki erinevalt väljendada.Peale psüühika võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: