Väsinud pahadest uudistest 05.05.07 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!

Olgu öeldud, et töötan kesklinnas. Ma olen hiigla õnnelik, et minu töökohas pole röövitud ning aknad on seni terved. Aga mul on peale neid sündmusi pidev hirm ja kesklinna tulek ajab suu kuivaks, südame pahaks ning pea valutama. Kohe selline pingepeavalu tuleb kesklinna jõudma hakates. Tööd teha on pingutav. Ise elan Harjumaal, kodus on rahulik, loodus puhkeb, võililled õitsevad, linnud laulavad. Aga korrus minust all pool elavad vanemad on kangesti närvis selle üle, mis toimus ja rohkem veel selle üle, mis võib tulla. Kodus istudes tulevad ikka mustad stsenaariumid pähe, sest pole kellega päeva jooksul rääkida. Kuid rääkimine vabastab. Koju minnes jagatakse minuga uudiseid, mida päeva jooksul kuuldud (reeglina hirmutavad ja üles kruttivad uudised). Ja siis mul on tunne, et nendega kohtumine ajab ka südame pahaks. Kuna ei oska midagi lohutavat öelda. See tekitab pideva paha tuju, kui häid uudiseid kusagilt ei tule, on hirm, äng ja see masendav vineer-akendega kesklinn, kus alles oli liikuda õnnelik ja hea ja kus tuleb iga päev käia ja olla korraga nii hea ülemus kui alluv. Praegu on vanemad närvilised, tööl on tempkas. Palun häid nõuandeid!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Probleem mitmekihiline:
1) Venestamine ja venekeelne aktsent oli nii mõnelegi 15+ aastat tagasi OG - otsen´ gorosho. Usa-stumine ja ingliskeelne garnituur igapäeva sõnavaras on OK. Olgem ikka Eestimaalased ja eestikeelsed. Uudissõnu annab ju Johannes Aaviku kombel ka tänapäeval tekitada, mulgi- võro-, kihnu- jt. murdeist võtta, eesti-soome-ugri hõimlaste mineviku ja oleviku sõnust võtta või tuletada.
Kui puna-meelsed või nasshistid-vashistid meie koogutamisi näevad, miks siis nemad ei võiks idasuunas kummarduda?
2) Eesti Vabariigi Valistsus Stenbocki Majas on ka alaväärtustunud kummardus eraomanduse ja "hea rootsi aja" asjus. Meil ei passi olla Stenbocki toapiss või siis allüürnik. Eesti Vabariigi Valitsus ei vaja Stenbocki Maja taustsüsteemi riigijuhtide ametlikel esinemistel. See ju ka halb eeskuju mitte-integreerunud seltskonnale. Kummarduvad nemad, järelikult - sobilik ka meile.
3) Keeleadus on täitmiseks. Aga praktika: vene koolide direktorid ei oska, õpetajad ei oska, müüjad ei oska, "taksistid" - ne võutshil. Kui keeleseadus ei ole täitmiseks, miks siis teisigi EV seadusi täita (võib seltskond mitte-integreerunuid arvata).
4) Kui Eestirahva erakonnad omavahel üksteisele auku kaevavad, miks siis nö "veel muulased" peaksid sõpruse ja üksmeele joovastuses Eestirahva enda elustiilist erinema.
5) Probleemide eitamine, probleemide projitseerimine n.ö. sise- kui ka välisvaenlasele ei ole probleemi lahendus. Vaja ei ole süüdlast (süüdlasi) otsida, vaja on lahendusi otsida ja neid siis üksmeeles ellu rakendada. Kirumine ja sõimlemine on nõrk "ravim."
6) Eestimaalaste integratsioon algab Eestirahva (mitte ainult omanike) üksmeelest. Probleemide arutamisel - Audiatur et altera pars (kuulatagu ka teist poolt) - nii Eestirahva kui ka Eestimaalaste küsimusis.
7) Vajame riikliku meediat (era-press ja TV ajavad eraomanike /kohalike ja väljamaiste/ huve. Raadiost laule kuulates jääb mulje, et oleme USA uus osariik jne. Spordisaated - huvitav oleks teada Rapla ja Valga ja Narva spordirahva tegemistes, mitte üleküllastatult osariiklaste võistkondade omavahelisi võistlemisi.
8) Ainult tagasihoidlik alkoholi tarvitamine (alates täiseast) , rangelt narkovaba, tõsiselt HI-vastane tegevus, jõuliselt noorte tervist tugevdav (et sõjaväkke oleks sobilik mitte 1/3 poisslastest, vaid 93+% noormeestest). Sõjaväeteenistus olgu kõigile eestikeelne ja -meelne ja üksmeelne.
9) Positiivseid teateid vajame tõesti rohkem! Ja neid ju on piisavalt. Mitte ainult omanike valdkond, aga eelkõige riiklikul tasandil, lihtrahva, koolinoorte, pensionäride elu-valdkonda puudutav.
Et asjaolud paremaks läheksid, on vaja midagi MUUTA!
Parimate sovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

alkoholismiravi tagajärjed

Mu sõbral on alkoholismiprobleem. Mingil hetkel otsustas ta teha süsti, et ei jooks enam. Neli kuud suutis olla kaine, siis algas kõik otsast peale, algul väike õlle, siis juba kangemad joogid. Nüüd joob ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Võimalusi mitmeid:
a) joob end surnuks: süda või midagi muud ütleb ülesse - seda näitab lahang e. laiba meditsiiniline uurimine;
b) invaliidistumine (kehaliselt, vaimselt, sotsiaalselt); ...

Loe edasi

Paanikahood?

Tere!
Vaatasin uudistest ärevaid sündmusi seoses pronkssõduriga Tallinna tänavatel ning läksin sellest nii paanikasse, et ei suutnud ei neljapäeva ega reedel öösel normaalselt uinuda. Laupäeva öösel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sõdur on rahulasse viidud, integratsiooniga tegelevad asjaolised riiklikud ning ühiskondlikud organisatsioonid, erakonnad (kui neil omavaheliste nägelemiste taustal aega üle jääb ka integratsiooniga tegeleda). ...

Loe edasi

kõhumure

Tere. Tänan võimaluse eest. Minul on selline mure, et kord 11. klassis tekkis mul mingi kõhujama.. mitu kuud olin pidevalt pinges, kuna kõht tahtis valjult tunnis korisema hakata. Nüüd olen abiturient, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sport teeb seedimise korda, kõhulihaste harjutamine annab hea figuuri ning väljutab üleliigse "kõhutuule." Jooga harjutuste hulgas on ka naulid - spetsiaalsed kõhu-soole harjutused - need on ka kasulikud. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: