hommikuti kergest unest tingitud varjane ärkamine 03.04.07 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,

Probleem selles, et iga väikse heli peale (prügiauto, koer haugub) ärkan hommikul ülesse. Kuna see on tavaliselt kuni 2 tundi enne plaanitud ärkamist, siis 23.00-5.30 vahel jääb und natuke väheks. Uuesti uinumine tavaliselt ei õnnestu alati aga kui õnnestub, siis vahetult enne 7.30 aga unise peaga ärkamine teeb enesetunde veel hullemaks. Olen üritanud pigem üles tõusta, kui äratuskellani veel alla tunni jäänud ja und ei ole tulemas. Aga tööviljakus langeb, kui olen väljamagamata.

Magama jäämisega probleeme pole (15 minuti jooksul tavaliselt uinun, helid/valgus ei sega), töökoormus on kontrolli all, muid pingeid pole, trenni teen 2-5 korda nädalas (ülekoormust ei ole).

Olen proovinud kõrvatroppe ning see enamasti aitab. Kuid pidevalt neid kasutada ei ole hea (kõrvad lähevad kergesti vaiguseks ja hellaks).

Kui saan linnakeskkonnast ära kuskile üksikusse majja keset metsa, siis võin 10 tundi järjest magada.

Millest võib olla see, et magama jäämisel pole ükski väline tegur takistuseks aga hommikupoolikul iga väike asi ajab üles?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Hea, et uinumisega asjad edukad. Ülitundlikkus viitab veidi stressile, varjatud depressioonile. Sportlik elukorraldus on õige, aga vaja veel ka psühhoregulatsiooni juurde teha - minu harjutus, näiteks. Nädalat paar annaksin ka uinutava toimega AD-d. Mure on kõrvaldatav!
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Iiveldus

Ebameeldivad lõhnad,
Piima ja mõningad toidulõhnad,
Ning hammaste pesu ajal hommikuti ja vahest õhtul ajab jubedalt iiveldama, kuniks oksendamiseni. Viimasel ajal rahutu ja närviline, unest ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Hommikul tühja kõhuga 1/2 või 3/4 klaasitäit toasooja vett.
Hommikul enne sööki Pantoprasool 20 või 40 mg
Ka lõina ja õhtusöögi ee´l vesi.
Saiatooted kõrvale, taimsete osakaal suurendada. ...

Loe edasi

Raskused uinumisel ja halvad unenäod

Magamine on olnud minu jaoks raskuseks nii kaua kui ma mäletan. Üks osa probleemist on selles, et ma ei suuda uinuda. Selleks võib kuluda vahest mitmeid tunde ning järgmisel päeval on siis alati väga väsinud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Psühhiaatri jutule ja saad rahustava-uinutava toimega antidepressanti. Seda võetalse õhtul tunnikene enne uinumist.
2) Usurahvastel on õhtupalve - see oma olemuselt rituaal. Seda rituaali annab ...

Loe edasi

Ärevushäire

Tahaksin Teie käest küsida, mis täpselt on ärevushäire?Kas see võib olla kuidagi ohtlik?Kas on võimalik, et ärevushäiret põdev inimene muutub väga õelaks ja pahatahtlikuks?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimesel tekib emotsionaalne, meeleline, kehaline ebamugavus-pinge (kergest ebamugavusest kuni surmahirmuni välja) ilma selgete põhjusteta, oludele mittevastavalt. See tingib ka käitumise muutmise, ootushirme, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: