Neurootilisest perfektsionismist 23.06.06 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

...tulenev sotsiaalfoobia ravi.

Tere!

Olen põdenud depressiooni, ängi (rahutust) ja sotsiaalfoobiat juba aastaid. Alles eile sain täielikult pihta, millest see tuleb - minu neurootilisest perfektsionismist. Umbes 2 viimast aastat olen olnud suhteliselt isoleeritud välismaailmast. Elan vanematega ja põhiliselt istun kodus arvuti taga.

Olen käinud ühe psühhiaatri juures, kellega proovisin Citaleci ja Cipralexi, mis aga tegid magamise veelgi halvemaks - higistasin kõvasti rohkem, kui ilma ravimiteta. See oli üsna talumatu ja ei läinud üle ning lõpetasin nii ravimite võtmise kui ka selle arsti juures käimise.
Siis läksin mingi aja pärast psüholoogia juurde, kes pidavat just minule vajalikku kognitiiv-käitumisteraapiat valdama, aga ka sellest ei tulnud midagi head välja ja lõpetasin tema juures käimise.

Arvestades seda, et mõlemad arstid said mulle esitada piiramatult küsimusi, siis arvan, et nad olid veidi ebakompetentsed, sest lõppude lõpuks pidin ma ikkagi ise ennast analüüsides ja internetist lugedes täheldama, mis mul siis täpselt viga on, kuigi nemad oleksid ju võinud selleni jõuda. Kirjutan seda sellepärast, et tõestada, et viga oli tõesti neis, mitte minu tahtmatuses koostööd teha või midagi säärast. Olen suhteliselt maakohast pärit kah, nii et ei pea imestama, et siin häid arste pole või et mina nende otsa ei ole sattunud.

Tänu sellele, et eile avastasin, millest minu probleemid täpselt alguse saavad hakkasin jälle internetis ringi tuhlama ja sattusin sellisele lehele - http://www.remedyfind.com/sym.asp?id=116
Selle järgi kasutajad eelistavad kõige rohkem sotsiaalfoobia raviks Rivotrili (Klonopin). Samas lugesin ka, et Rivotril on väga tugev ravim ning sõltuvusttekitav. Mulle pole kunagi just ravimid eriti meeldinud ja olen alati proovinud nö naturaalseid lahendusi eelistada, aga kui tõesti aitaks, siis kokkuvõttes võidaksin kindlasti rohkem, kui kaotaksin. :)
Mida arvate Teie, kas peaksin käima psühhiaatri juures ja paluma tal seda omale kirjutada või oleks ka mõni teine, nö lahjem variant olemas?

ette tänades,
21 aastane mees

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Olete hea analüütik ning peategi ennast paremini tundma kui tohter (tohtrid). Tohtri ja patsiendi koostöös leitakse sobivaim ravim ning muud ettevõtmised-muutmised. Bensodiasepiinid e ka klonasepaam tekitavad v a l e tarvitamise korral sõltuvust. Õige tarvitamise määrab tohter. See rohi depressiooni korral ei ole esmavalik, foobiate korral on ta (vajadusel) n.ö kiirabivahend.
NB! rohi on vaid osakene enda muutmisel tervenemise suunas. Vaja on palju-palju muudki teha: sotsiaalsed-, kehalised-, vaimsed-, hingelised- ning religioossed harjutused ning uue hoiaku kujundamine ("uued prillid") - vt minu varasemaid ütlemisi.
Millised on elusihid? Palju Lapsi hing ihaldab? Millega Eestirahvale kasulik saaks olla?
Suurelt mõtlejaid ootavad ka suured teod ja suured tulemused ning hing naudib siis nii pingutusi kui ka puhkehetki.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Paanikahäire

Mure selline: olen hädas paanikahoogudega. Olen võtnud 6 kuud noritreeni ja siiani on see 6 kuud väga hästi läinud, pole hoogudest jälgegi. Kuni eilseni, kui tekkis uus hoog. Kas on ravim oma mõju kaotanud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psüühikahäired jaotatakse tänapäeva praktilises psühhiaatrias 10-sse rühma /RHK-10 on sealjuures viide 10-dale klassifikatsioonile/ ja selle 10 rühma iga rühma alarühmad on omavahel olemuslikult-funktsionaalsetes ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: