Psüühikahäiretega noor naine 10.05.06 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Kirjutan seoses oma tütrega. Ta on 21 aastane ja juba pikemat aega hädas oma psüühilise tervisega. Muret teeb see, et tütar ise pole vabatahtlikult nõus abi otsima, kuigi tal on enesetunne pidevalt väga halb. Teiseks põhjuseks, miks ma kirjutan, on see, et pereliikmetel (minul ja pojal) on väga keeruline temaga koos elada, kuna ta on argessiivne.
Kaks aastat tagasi oli olukord väga raske, tütar oli ainult voodis pikali, ei söönud ega käinud üleval. Sellel ajal oli ta ravil Tartu Psühhiaatriahaiglas ja Jämejalas. Diagnoosi suhtes olid arstid eriarvamustel, pakuti skisotüüpset häiret, aspergeri sündroomi jt. Teda oli raske diagnoosida, sest ta polnud nõus arstidega rääkima. Praegu on tema olukord parem, sest ta liigub üleval ja sööb normaalselt, aga temas on toimunud muutus selles suhtes, et ta on agressiivne ja ei arvesta teiste pereliikmetega. Pöördusin tema arsti poole, kes soovitas tütart haiglasse tuua. Ükskord, kui tütar kodus agressiivselt käitus, kutsusingi kiirabi, aga haiglasse teda ei viidud, sest ei leitud selleks põhjust. Tütre haigus allub selles mõttes tema kontrollile, et vajadusel käitub ja räägib ta täiesti arukalt ja mõistlikult.
Tütre raviarst ei osanud muud nõu anda, kui soovitas piirata tal teovõimet ja panna hooldekodusse, kui temaga kodus hakkama ei saa. Mina ei tahaks praegu selle variandi kasuks otsustada, sest võrreldes eelmiste aastatakse on tema tervis siiski paremuse poole läinud. Aga selge on ka see, et tütrega koos elada on peaaegu võimatu. Majanduslikus mõttes pole mul praegu võimalik talle ka omaette korterit muretseda ja samas pole ma ka kindel, kas ta seal enda eest hoolitsemisega ise hakkama saab.
Andke mulle palun nõu, kas oleks mingi võimalus, kuidas tekkinud olukorrast väljapääsu leida.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Olete olnud Temaga kahes haiglas - ühega neist ikkagi leiate võimaluse, et Teda Ravida. Tänapäeval rohkelt uusi rohte ja teisigi võimalusi. Mõnikord on vaja ka veidi tahtevastaselt käituda, ravida - sest Tema tervis on muidu halvem.
Mida siis teha?
Esiteks, ravivariandid korralikult ära kasutada.
Teiseks, siis suudab Ta ka koos või omaette paremini elada.
Kolmandaks, jäävad muud variandid.
Kannatlikkust,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

eakas psüühikahäiretega naine

Olen mures oma 93 aastase ema pärast, kes elab justkui vaimude keskel. Ta elab üksi, kuid teda pidevalt nö kiusavad , löövad ja " tahavad tappa" mingid vaimud, sh ka ammusurnud abikaasa. Vaimud varastavad ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Eakatel inimestel kõrge vanuse tõttu võib tekkida ajus orgaaniline muutus ja sellest ka psüühikahäireid.
Käesolev häire on Orgaaniline hallutsinoos - meelepettelised ja luululised elamused.
Loe edasi

Psüühikahäiretega noor naine

Tere!
Olen Teile varem kirjutanud oma tütre (21.a.) pärast. Tal on psüühilised häired, mis segavad normaalselt elu elamist. Andsite mulle nõu tegutseda. Seda olengi teinud. Praegu on tütar haiglas, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tallinna Psühhiaatriakliinikus (Seewaldis) on psühholoogid nii statsionaaris kui ka Dispanseris. Kui ühega (psühholoogidest) kontakti ei teki, siis proovida teisega. Kõik kõigiga ju ei sobi, hingemure ...

Loe edasi

Psüühikahäiretega noor naine

Tere!
Aitäh vastuse eest! Kirjutan Teile veel uuesti samal teemal, sest ma ei oska ikkagi väljapääsu tekkinud olukorrast leida.
Olen ise ka sellel arvamusel, et tütart tuleks ravida. Aga probleem ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui ravimiteta tervis halveneb, siis on ju tahtevastast hospitaliseerimist (isa-ema sügaval palvel ning nõusolekul) vaja rakendada.
Veel üks võimalus - depoorohtu kasutada peretohtri kaasabil.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: