vererõhust 15.10.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,
minu mureks on kõrge vererõhk. Olen käinud läbi erinevad arstid, uuritud on nii neerud, süda kui ka kilpnääre. Kõik analüüsid, mida on korduvalt võetud, on olnud korras. Tegin kardioloogi ettekirjutusel läbi ka vererõhu 24-tunni monitooringu, mille tulemuseks oli see, et päeval on vererõhk kõrge, kuid öösel kohati isegi madal. Kardioloogi arvamus oli, et mul on nn välistest teguritest tingitud vererõhu kõrgenemine ning pidevat ravi vererõhurohtudega ma ei vaja. Koduse vererõhu mõõtmisega olen tähele pannud, et lamades on mu rõhk ideaalne, vahel isegi madal, kuid püsti olles tõuseb kohe kõrgeks (u 140-150/110). Olen hakanud nüüd kodus rattaga sõitma, et teha väheke ka füüsilist, mis on üsna pikalt unarusse jäänud ning proovin tervislikult süüa. Minu probleem ongi see, et kui olen püsti, on enesetunne kehva - pea on raske ja vahest käib ringi. Perearsti arvates on mul depressioon, mis on viinud juba vererõhu kõikumiseni ning määras mulle antidepressandid (Seroxat). Oma olekust ma seda küll ei tunne, "pabistaja" tüüp olen muidugi kogu aeg olnud. Minu probleem sai alguse maikuus, kui oli just eksamite aeg ning kui olin korra vererõhku mõõtnud ning kõrge tulemuse saanud, olin päris mures. Ostsin koju aparaadi ning sellest ajast peale suht sagedasti ka mõõtnud ning muretsenud. Ehk on see tõesti juba ka närvisüsteemile mõjunud, sest vähe on aega, kui ennesetunne 100% hea on. Tunnen püsti olles, et kogu keha oleks nagu pinges. Selle pika jutu kokkuvõtteks tahan küsida Teie arvamust perearsti poolt kirjutatud antidepressantide kohta, sest ostsin need küll välja, kuid kasutanud veel ei ole. Kas need oleks mulle siiski näidustatud? Ei oska enam kellegi poole pöörduda, kuid tahaks oma head enesetunnet tagasi. Vanust on mul 28, lapsi veel ei ole.
Teie vastust ootama jäädes ning ilusat sügist soovides.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Seroxat (Paroxetinum) on hea. Teeksin väikese kuuri ära - aitate tohtrirohuga probleemi kõrvaldamisele kaasa. Rõhku ei mõõdaks nii sageli, vajadusel kord nädala või kahe tagant. Tehke minu harjutust (see nn. Palve, vt. "Elukiri" Jn., 2004, i-netis "ei ripu", vaja vaadata ajakirja originaalis). Mõõdukas kehaline aktiivsus hea.
Tegutsege!
Head soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

antidepressandid

Kas peale pooleaastast citaleci kuuri võivad ilmneda võõrutusnähud?
Nädal aega pole rohtu võtnud ja pidevalt on nagu süda paha ja tasakaaluhäired.
Suus on vahepeal tunne nagu oleks saanud tuimestussüsti, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tehke minu harjutust, käige väljas, tehke sporti. Südame-veresoonkond vajab ergutamist. Kaebused on ilmselt madalast vererõhust e õigemini - südame-veresoonkonna n.ö. treenimatusest.
Rohi vähemaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: