veelkord Tallinnast 13.09.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

hüpohondrilisusest:
Ei karda ju paaniliselt.. ja ilma mitte mingisuguse põhjuseta
poleks uurima ka hakanud. ;) (aga arsti juurde ikkagi ei lähe) Enne pole ka ette tulnud, et usuks ja tegelikult polegi midagi viga (päris raske oleks vist grippi, bronhiiti vms ette kujutada (nii, et ka päriselus midagi viga oleks).. hakkad niisama köhima ka ?).. Kuid jah, kui see nii ka on, siis siin tõesti ma päris ei nõustuks, aga see, et ma ei nõustu ei pruugi ju veel tähendada, et midagi pole..
Ja kuni mingi piirini peaks ju muretsemine normaalne olema, sest kui ei oleks siis..

Virtuaalkeskonna suhtes oli teil natuke õigus- siin veedan ma suhteliselt palju aega (olenevalt päevast muidugi).. nii vähemalt 4h päevas (ei ütleks, et sellest sõltuvus oleks).. kuid arvestades seda, et magan kusagil 8 (alla selle pole lihtsalt võimalik, sest, kui keha tahab, siis minu puhul ka saab- ükskõik kui tähtis ka hommikul ärgata ei ole (lihtsalt, kui väsinud, siis nii sügavas unes, et miski ei ärata, ka mitme äratuskellaga proovitud), siis jääb ülejäänud päev kõige muu jaoks.. ja ~4x nädalas jõuab trenni :), sport on tõesti õnneliku elu üks alustest.. mingit hormooni eraldub füüsilist tööd tehes, mis teeb meeleolu heaks (pole biokeemia ekspert, kuid kusagilt nagu meeles)?

ülitundlikkus... seda vist eriti eitada ei saa, kuid mõnes mõttes on see hea-
saab väga paljude asjade üle mõelda. Välja seda ei näita, aga see pole vist
tegelikult kõige targem, sest korra on sellel ka halb tagajärg olnud (paar
aastat tagasi oli südamega korra jama ja arstid ütlesid, et see närvidest).
See oli üsna omapärane tunne, kui maailm mõneks ajaks ühtlaselt halliks muutus..

ja kui nüüd foobiate peale mõtelda, siis eluaeg olnud üks, aga see liiga omapärane, et siin välja tuua (pole elu sees kuulnud ühestki teisest inimesest, kes sama asja kardaks (rohkem nagu ei taluks, sest kui väga vaja, siis kannatan ära).. ja sellest lahti ka saada ei taha, sest sellega puutub väga harva kokku (peale mõtlemise paar korda aastas).. ja enese sellega harjutamine nõuaks ka selle asja kasutamist, selle peale mõtlemist jne? (pole eriti meeldiv tegevus)

Mõnes mõttes on tore tark olla, kuigi tark on suhteline mõiste, ja mõnes mõttes mitte. Elu on palju lihtsam inimesel, kes teavad vähem, tekitavad vähem seoseid. Näiteks "Harry Potter"-i raamatud. Tõesti hea fantaasia ja mõnus lugeda, aga järgmist seeriat ma enam eriti lugeda ei taha. Nende raamatute üks mõtetest on võitlus hea ja kurja vahel (Harry vs Voldemort).. kuid on olemas ka alltekst ja see segabki. Nimelt raamat põhineb mingil määral Teisel maailmasõjal (vähemalt Voldemort= Hitler) ja kui iganes halb Hitler olla võis ei saa ma teda nii ette kujutada, sest Kolmas Reich oli võimas tänu temale ja ka tal olid omad põhjused. Kui ma poleks selle seoseni jõudnud, ootaks ma praegu varsti ilmuvat raamatut.. seega tuleb vist ikka Pratchett'i juurde jääda.
Ja nagu vanasõnagi: мнoго снать- мало спать.


Tänan kõikide vastu eest.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Virtuaalselt ju arsti juures käidud!
Silmast silma kohting annab palju enam.
Lookene meenub.
Oli mul ülikoolis kirurgia õppejõuks Artur Linkberg - suur kuulsus nii N.Liidus kui ka enamgi veel, rahvusvahelise tasemega-kuulsusega mees. Õpetas siis meid noori tohtreid. Vastuvõtule tuli Mees maalt ja kaebuseks veresoonte (veenide) põletik. Selle haiguse puhul suitsetada ei tohi. Professor küsima: "Kas suitsumees ka olete?". Papi vastas jaatavalt. Prof. A. Linkberg seepeale:" Kulla Papi, kui Te enam suitsumees ei ole, siis tulge vastuvõtule."
Papid maalt ja linnast jätsidki suitsetamise maha.
Kus see iva siis on? Totritel pole tõesti mõtet selliste suitsumeestega (inimestega, kes enda eest ei hooli, tohtri juhiseid ei täida) aega kulutada. Kümme aastat kõrgkooli ja koolitamisi ning 35 aastat tohtri-praksist vajavad asjalikku kasutamist.
Häda ajab siis Vaevalise murekaevu ja kui ta elu täielismalt untsu läheb, siis sealt ikkagi tohtri juurde ta tuleb.
Parem varem kui hilja!
Toredat Poissmeestesuve soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Tere! Ma ei saa magada, aitäh. Olen 49a naine Tallinnast, praegu olen Tartus.

Tere! Ma ei saa magada, aitäh. Olen 49a naine Tallinnast, praegu olen Tartus.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Apteegi vabamüügist saate Melatoniini. Võtta õhtul.
Apteegi vabamüügist saate ka rahustat teed või uneteed.
Päeval kehaline aktiivsus,
Õige töö- ja puhkerežiijm.
vt varasemaid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: