Kas peaksin otsima abi? 04.03.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen noor ema ja kasvatan kahte last. Hetkel olen kodune. Minu probleemiks on kogunenud stress ja sellejärgne ükskõiksus. Tihtipeale tunnen ennast niiii väsinuna ja taban end mõttelt, et tahaksin puhata... päriselt, jäädavalt. Ma ei leia enam midag, mis mulle huvi pakuks ja ega mul olegi aega millegiga tegeleda. Lapsed võtavad aja, mees on pidevalt ära. Elan ühe musta päeva üle, siis tunnen end paremini, loodan, et nüüd ehk läheb elu kergemaks, aga ei, mõne aja pärast olen jalle oma "mustas augus". Ja selle all kannatab ju kogu pere. Olen püüdnud enda jaoks aega võtta, püüdnud end ise aidata, aga tundub, et ei saa enam hakkama. Olen nüüd pidevalt haige, üks asi teise otsa ja jõudu on veel vähem. Enam ei tahagi midagi. Mõtlen, et tuleb kevad, et äkki saab siis kergem olema ... Ma ei tea. Miks ma ei suuda hea ema olla? Miks ma ei saa iseendaga hakkama?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Saate hakkama. Võtate liigsel asju südamesse. Väga hea raamat on B. Spocki raamat laste kasvatamise kohta. Võtab rohkelt pingeid maha, julgete end lõõgastada, asju (laste kasvatamist) loomulikumalt võtta, julgete puhkehetki tekitada ja ka puhata. Kuidas loomariik toime tuleb? - usaldavad omi instinkte. Seda vaja ka inimesel teha. Mõned asjad annab ju ajutiselt ka tegemata jätta, mõned ei ole üldsegi olulised.
Kui une ja puhkehetked korda saate (vajadusel ka väikese tohtrirohu abiga), siis tuleb ka elulust ja lastekasvatamise rõõm tagasi.
Lugege üheskoos õhtul muinasjutte, saate Ilmamaa ühiskondlikust jamast end veidigi välja lülitada, lastega koos rõõmu tunda.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Kas mul on depressioon ja kas ma peaksin abi otsima?

Tere, mul selline mure, et kas mul on depressioon? Ma olen enamikust ajast halvas tujus, masetsen, sõpradega ma enam eriti ei suhtle, kõik ajab ülikergelt närvi, järsud nutuhood, lõikumine, ülimadal enesehinnang, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimesel on teatud kogumik-seltskond vajadusi ning teine kogumik-seltskond võimalusi nende vajaduste realiseerimiseks. Kui need vajadused on endale selged ning nüüd suuresti rahuldatud või rahuldamise ...

Loe edasi

üledoos

Tere!
Olen noor neiu ja võtsin hiljuti exstasy üledoosi, mille tulemusel tekkisid krambid ja teadvusekaotus (u.15 min).
Pärast seda on mul probleeme mäluga - ei mäleta, mis juttu kellegile ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tõesti stimulantide üledoos on ohtlik ja tõsine tervisehäire.
Ka sagedane tavadoosides lustimine võib päris tõsiseid püsivaid
tervisehäireid tekitada.Oma praktikas olen neid aeg-ajal kohanud.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: