kõrge ferritiin 06.12.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Ferritiini tase on paaril viimasel aastal olnud stabiilselt üle 200. Maksahaiguste analüüsid on korras.Kas kõrgemal ferritiinil võib olla veel mõni teine põhjus ja mida peaks edasi tegema?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan mõtlemapaneva küsimuse eest. Ferritiin on organismi raua depoovalk. Piltlikult võiks seda võrrelda näiteks apelsiiniga, ferritiini "kooreks" on valk, mis enda all peidab raua aatomeid, lahtiselt oleksid need üsna mürgised. Ainult ühe analüüsinumbri alusel ei saa teha õigeid järeldusi. Olulisemad näitajad on täisvere analüüs, selle osadena hemoglobiin, MCV, erütrotsüütide arv, vere rauasisaldus, transferriin ja ferritiin. Neid näitajaid kõrvutades on võimalik selgitada välja probleemi olemus ja liikuda edasi võimalike lahenduste suunas. See on arstliku töö üks tähtsamaid lõike. Ferritiini tõusul on palju põhjuseid: mõned kehvveresuse ja verehaiguste vormid, maksahaigused, põletikud, haiguslik vere rauasisalduse tõus jt haigused. Pöörduge oma perearsti poole, arst küsitleb Teid erinevate vaevuste osas, määrab vajalikud analüüsid ja uuringud ( nt ultraheli- maksa ja põrna hindamine) ning hakkab seda kõike liitma tervikpildiks. Tänapäeval on hea võimalus e konsultatsiooniks hematoloogiga, eelduseks on aga sisuline läbivaatus ja uuringud perearsti poolt.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Ferritiin

Mul oli 17.05 mao vähendus opp (sleev) nüüd kaks kuud hiljem tehti vereproovid ja ferritiin oli 365 võtan igapäevasel rauatablette ja see ei paneks mind muretsema kuid ka enne oppi aprilli lõpus tehtud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ferritiin 365 on veel normis. Ferritiin näitab rauadepoode taset ja samuti on see ägeda faasi valk, mis näitab põletikku ja koekahjustust. Usun, et Teie tase on seotud ka hiljuti tehtud operatsiooniga.
Loe edasi

Ferritiin

Olen 55-aastane naine. Et vererõhk püsis kõrge vaatamata ravimitele, leidis perearst, et lisaks vererõhutõvele on tegemist depressiooniga ja suunas mu psühhiaatri juurde. AD tegi olemise pisut paremaks, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Teil on tubli perearst ja psühhiaater. Kahjuks olete märkinud jne- alla ka hetkel olulised väärtused, Hgb, MCV. Arvan, et peab kõike lähemalt uurima ja tegema ka samad kordusanalüüsid. Lisan ...

Loe edasi

vereproovid


Mul on eluaeg hemoglobiin olnud 140-150. Nüüd on raud 15 ja ferritiin 310. Mis seda ferritiini tõstab ja kuidas seda alandada.Toitudega hoidmisest pole suurt kasu. Olen üle 60 aastane naisterahvas. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Loen analüüsidest välja,et kõik on korras. Ferritiini tase on naistel veidi maldalam normivahe on 6-159, meestel aga 28-397.
Harvem võib olla ferritiini tõusu põhjuseks mitmed ägedad ...

Loe edasi

kõrge rauasisaldus veres

Tervist ,on selline küsimus, et hemoglobiin on kusagil 165-175 ja raud 45 ning ferritiin 100. Kõik näitajad pidid perearsti sõnul olema normis peale raua(45)
Ei söö rauatablette ega midagi muud ,mis ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Tegemist võib olla normivarjandiga, kuigi veidi kahtlen ka haiguses nimega hemokromatoos ja -sideroos. Veidi kõrge on ka hemoglobiini tase. Saan soovitada heamatoloogi konsultatsiooni. Selleks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: