Lõppematu köha lapsel, Staphylococcus aureus 06.11.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Suur mure. Poiss 9-aastane hakkas kuu aega tagasi köhima. Mitte ühtki muud sümptomit ei olnud, lihtsalt köhis-köhis. Mõni päev kinniselt, mõni päev lahtiselt. Esimesed 10 päeva oli ka palavik, jäi küll alla 38 (palavikualandajat ei tarvitanud), öösel higistas palju. Edasi palavikku ei olnud, vaid köha, mis ka pea peal seistes ja vanemate pingutustega üle ei läinud (jalavannid, määrimised, aurud, köhasiirupid). Laps koolis pole käia saanud, köha on kole – võtsime praegu ametlikult koduõppele. Lõpuks juba pisarsilmi palusin perearstilt hingamisteedest täpsemat analüüsi. Perearst tegi kurgukaapest külvi – tulemus: väidetavalt normaalne mikrofloora. Laps jätkuvalt köhis, hääl on ka kogu aeg imelik, kähe. Perearst saatis KNK arstile – hingamisteede bakterite DNA analüüs (mida jälle ise palusin ja nuiasin, ise poleks ta seda teinud) näitas staphylococcus aureus positiivset tulemust. Kirjutati amoxiclav 7 päeva. Pool kuuri on läbi, lapsel järsku nüüd ka nina kinni, paks kollane nohu. Enne seda nohu puudus täielikult. Köhib ikka veel hullusti. Ravime-ravime, aga justkui vastu seina, ikka läheb hullemaks. (koroonatest tehti suht selle asja alguses ära – negatiivne), laps on olnud okt algusest ainult ja ainult kodus. Käinud vaid arstidel.
Veel infoks... Minevikus on lapsel olnud sama lugu kõrvapõletikega, mädased. Kõrvakiles on auk, mis ei ole paranenud aastaid, tümponogramm ei õnnestu selle parema kõrvaga. Eelmine aasta samal ajal tuvastati tal ka 2 bakterit kurgukaapest Moraxella ja streptococcus, siis seesama amoxiclav aitas. Laps on ka allergiline – kodutolm ja kass (koduloomi meil pole, tolmu on). Allergoloogi vastuvõtt on 18. nov. Ühesõnaga, minu mure kokkuvõttes – laps on talvisel ajal juba aastaid raskelt haige kogu aeg, lasteaiast saati ja ei ole paranenud asi ka kooliajal (sellepärast ka tõsine mõte jätkata üldse koduõppel). Mädased kõrvapõletikud ja kui tuleb köha, siis see enam lihtsalt üle ei lähe. Ujumistreening on võimatu kõrvakile perforatsiooni tõttu, jääb tavakoolis pea igast asjast kõrvale. Ja lõpuks pärast lõputut arstide vahet jooksmist minu palvete peale tehakse see kallis hingamisteede bakterite dna analüüs ja seal on miski jama iga kord (nagu praegu see aureus varem teised bakterid). Miks see nii kogu aeg on? Kas tõesti allergia teeb seda? Lapsel on tõsised immuunsusprobleemid? Kevadel karantiiniajal oli igati terve ja rõõmus laps, suvel ka. Kas on lahendust? Mida teha? Kust ma tean, et see aureus praegu ei ole MRSA? Äkki see ravi ei aitagi?
Aitäh Teile ette!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Mõistan muret ja proovime asju koos arutada. Lapsel on kindlasti midagi viga, mis, seda veel ei ole teada. Algul sain aru, et laps on 1 kuu haige, kirja lõpus- juba aastaid. Leian, et last peaks uurima niiöelda harvikhaiguste suhtes, kas Tallinna Lastehaiglas või TÜK Lastekliinikus. Pean õigeks immunoloogi, hematoloogi ja pulmonoloogi konsultatsioone. Olen kohanud lapsukesi, kes on kogematta kuidagi hingamisteedesse tõmmanud mõne võõrkeha, kasvõi udusuleke, kirsikivi, pastaka nupp, mänguasja vidin. Selle ümber tekib põletikukolle, mida ei pruugi tavapildil näha. Vajalik oleks magnetuuring rindkerest, st ilma ioniseeriva kiirgusega uuring, vahest ka bronhoskoopia. Võimalik, et vaevuse põhjus võib olla mingi bronhide arenguhäire või anatoomiline muutus, nt bronhektaasia. Võib olla tegemist mõne ensüümi või geenidefektiga, meenub nt mukovistsidoos. Ka astma vajab väljalülitamist. Ega lapse kodus ei suitsetata ? Passiivne suitsetamine on sage, kuid alahinnatud hingamisteede nähtude põhjus. Ühesõnaga, on nii palju asju, millele mõtelda, mida kinnitada või välistada. Kindlasti peab laps olema vaktsineeritud- gripp, laste vaktsiinid riikliku kava alusel, kindlasti ka Pneumokoki vaktsiin, nt Pneumovax 23 vm.
Hea koostöö oma perearsti ja erinevate kitsama eriala spetsialistidega kas Tallinnas või Tartus. Kiireid lahendusi ei saa lubada, kuid tuleb asuda väga tõsiselt ja süstemaatiliselt last uurima ja ravima. Kui võimalik, siis võiksite anda teada arengutest minu töömeili aadressil: [email protected]t.ee.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kas MRSA haigusega võib lapsi saada?

Minu 20-aastasel tütrel on MRSA. Ma soovin teada, kas MRSA haige võib lapsi saada ja kas see on ohutu? Või mis võib lapsega juhtuda? Praegu õpib tütar Tartus õendust, aga kas ta ikka võib õena töötada?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse ja mõtlema paneva küsimuse eest. MRSA on üks bakter, millele ei toimi antibiootikum- metitsilliinresistentne Staphylococcus aureus. Tavaliselt see ei ohusta kandjat ja lapsi ...

Loe edasi

staphylococcus aureus

Tervist!
Olen pool aastat olnud palavikus ja eeldatavasti kroonilise kurgumandli põletiku pärast. Külvis, mis kurgust võeti, leiti hulgaliselt staphylococcus aureust. Ciprinol, mida perearst just ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Teie küsimusele on päris keerukas vastata. Staph aureus on tuntud kui erinevate mädainfektsioonide ja toidutoksikoinfektsioonide tekitaja, kuid seda leitakse tihtipeale ka kaebusteta patsientidel. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: