kõhuprobleem 01.10.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Juba mõnda aega olen vaevelnud maoprobleemidega, ühelgi täpsemal uuringul pole küll käinud, aga kuna valud ja ebamugavus on kolmnurgas, siis ilmselt see magu on. Perearst on soovitanud kasutada mao happesust vähendavaid ravimeid. Seega olen probleemi tekkides kasutanud Renniet või Ipraaloxit, mis peale mõneaegset kasutamist on probleemi lahendanud. Nüüd kuskil nädal aega olen maadelnud jälle kõhuprobleemidega. Kõik algas tavalisest kõhupuhitusest, millele lisandus lõpuks ka mõningane iiveldus, gaasid, kõhukorinad ja valud. Lõpuks hakkas rohkem tunda andma ka magu, veidike valutab, ebamugavustunne ja raskustunne. Kohati on selline tunne, et mao asemel on telliskivi. Kui tahaks nt kõhtu välja punnitada siis kolmnurgas on väga raske ja nagu blokk oleks ees. See tunne pole küll koguaeg, aga küllaltki tihti. Ka joostes on viimasel ajal tunda raskust ja ebamugavust kõhus. Samuti oli üks päev tugev valu paremas küljes, millega pöördusin ka EMO-sse. Kuna pimesool ja sapipõis on mul ära lõigatud, siis need sai välistatud. Teostati vere- ja uriiniproov, mis olid kõik korras. Hct 35,7 (norm 37-45), RDW-SD 37,7 (norm 38-48) ja RDW-CV 11,9 (norm 12-15) olid ainukesed mis normist natuke madalamad olid, aga ma ei tea kas selline väike kõrvalekalle on midagi hullu. Kõiki neid probleeme saadab ka tihti alaseljavalu. Viimased päevad iiveldust enam ei ole olnud, aga ja selline puhitus, valud vahest kõhu erinevates piirkondades, raskustunne ja gaasid, samuti ajab vahest üles ja on natuke tükitunne kurgus. Perearsti juurde on ka aeg pandud, kes siis saab edasi suunata vajalikele uuringutele, aga kuna ise olen päris hirmul siis otsustasin ka teie käest nõu küsida. Kas see võib viidata millelegi halvale? Maovähk või üldse mingid pahaloomulised kõhuga seotud haigused? Netist lugedes kattuvad väga paljud sümptomid ja see teeb murelikuks. Eriti see et vaevused kestavad nii pikalt praegu, juba nädal aega, ühtegi rohtu pole hetkel ise tarvitanud.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Pahaloomuline haigus, noorel, 20 aastasel inimsel on üliharv. Teie vaevused on pigem omased mao funktsionaalsele häirele ja sooleärritussündroomile. Kuid, nende diagnoosimiseks tuleb välistada eriravi vajavad orgaanilised haigused. Uuringud, nt FGDS ja UHU ning laboritestid, nt. H.pylori korraldab Teie perearst. Seniks soovitan regulaarset tasakaalustatud toiduvalikut, 3 põhitoidukorda ja 2 vaheeinet. Normaalne toit, mitte väga äädikane ega hapu või vürtsine, ise mõjub kui maohapet vähendavalt. Olen kindel, et Teie ei suitseta. Kui suitsetate, loobuge KOHE !

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kõhukinnisus

Minu kõhukinnisus ei seisne mitte väljaheite "kõvaduses", vaid selles, et kõhus oleks nagu takistus ees, mis ei lase väljaheitel välja tulla. Vasakul pool alakõhus on aeg-ajalt pakitsus või valutunne ning ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
Kui rääkida kõhukonnisusest, siis on kindlasti oluline ka väljaheite konsistents (näiteks puha pabulatena, tahke sitke, pehme või vedel), roojamissagedus, kas kõhukinnisus vaheldub kõhulahtisusega, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: