Helicobacter 27.05.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Minu mehel olid maovaevused ja tal avastati Helicobacter. Lugesin ühest meditsiiniartiklist, et kui ühel pereliikmel see bakter avastatakse, peaks kontrollima ka teisi pereliikmeid. Niisiis, kas mul oleks põhjust lasta teha vereproov või mõni muu proov, millega selle bakteri olemasolu saaks kindaks teha? Kas sellel oleks mõtet, kui mul maos vaevusi pole? Kas vaevuste puudumisel on näidustust seda bakterit hävitada, isegi kui ta oleks organismis olemas?
Suur tänu!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Helicobacter elab iga 5. inimese maos, põhjustamata vaevusi. Kui vaevused puuduvad, siis ei koormaks patsienti uuringutega, selleks on üldjuhul gastroskoopia ehk "mõõk".
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Helico bakter

Tere,
Kui enne olin täiesti terve, kuigi väsimust oli päris palju ja uimasust mõtlesin et see stressist ja on normaalne ja ei ole pöördunud sellega arsti poole kõht on alati olnud korras ja toiminud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevused on omased mitmele haigusele- mao-söögitoru tagasivooluhaigus, kerge mao limaskesta põletik, võiks mõtelda haavandtõvele ja düsbakterioosile. Haavandtõbi avaldubki öise ja tühjakõhu ...

Loe edasi

gastriit

Tere!
Pöödun Teie poole sellise küsimusega, minu emal on arstide poolt kindlaks tehtud gastriit ja hiljaaegu ka maos helicobacter. Jaanuaris raviti helicobacterit ka antibiootikumidega -aga sellega ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Kui Teie ema on tarvitanud pikalt selliseid ravimeid nagu Nexium ja Gasec, aga mingisugust leevendust neist ei ole olnud, tuleks esmalt täpsustada, kas kaebuste põhjuseks on ikka gastriit. ...

Loe edasi

Helicobacter Pylori diagnoosimine vereproovist

Ühes varasemas kliinik.ee antud vastuses olete maininud, et Helicobacter Pylori määramine vereproovist pole kuigi täpne. Kui minu vereproov Helicobacteri antikehi ei tuvastanud, kas sellisel juhul tuleks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
H.pylorit saab määrata veel väljaheitest- patsiendile kõige mugavam või gastroskoopial- see aga pole just patsiendile meelepärane.
Muidugi ka arstlik mõtlemine- millega võiks olla tegu, ...

Loe edasi

Analüüsid paigast ära

Tervist!

Asendusarst leidis verest helicobakteri. Tegin oma kuludega lisa analüüsi ja sealt tuli välja mitu näitajat mis on paigast ära. Paigast ära on järgmised näitajad: Eosinofiilide suhtarv ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Püüan aidata. Vajalik oleks mao-kaksteistsõrmiksoole uuring ehk rahvakeeli mõõganeelamine, selle protseuudiriga saab võtta otse maost ka Helicobacter pylori testi, ultraheliuuring, ussnugiliste ...

Loe edasi

Helicobakter

Tere! Tegin seoses raseduse algusega vereproovid ning kuna kurtsin ka maovalu, tehti ka helicobakteri analüüs. Helicobacter pylori IgG oli 5,57 U/ml. Saan aru, et see on normist umbes viis korda kõrgem? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vereproovist Helicobacter pylori antikehade määramine pole kuigi täpne, sellega kaasneb pealegi hirmu ja segaduse tekitamine patsiendile. IgG näitab varasemat kokkupuudet selle bakteriga. Et ...

Loe edasi

HELICOBACTER PYLORI INFEKTSIOONI DIAGNOOSIMINE

Milliste meetoditega oleks võimalik prootonpumba inhibiitorite tarvitamise (Nexium) ajal adekvaatselt diagnoosida Helicobacter Pylori võimalikku infektsiooni?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
3 võimalust. Gastroskoopial võetud proov; väljaheites H pylori antigeeni määramine. 3. Väljahingatava õhu analüüsiga. Levinum on 2 esimest. Antigeenimääramine on kõige vähem koormavam patsiendile ...

Loe edasi

Helicobacter Pylori IgG

Tere!

Mitu aastat tagasi hakkasid mul maokaebused, mis ilmnesid kevaditi. Perearst kirjutas välja omeprasooli, sõin seda ja kaebused kadusid. Kord suunati ka gastroenteroloogi juurde, kes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Inimorganism toodab võitluseks bakteritega erinevaid antikehasid. Kui ontegemist ägeda nakkusega, siis valmivad esmalt IgM nimelised antikehad, haigusest võitu saades need kaovad verest. Samal ...

Loe edasi

Kõhus närib

Tere,

Vasakul pool kõhus nagu näriks. Valu praktiliselt puudub ja/või on pigem selline "tuim". Piirkond on siis ribide alt kuni ca 10-15cm allapoole. Tekivad ka mõninagd "krooksud". WC-s käies ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teie kirjeldus on kõige sarnasem mao või kaksteistsõrmiksoole haavandi või limaskesta päletikule. Vaevust täpsustatakse fiiberoptilise söögitoru-mao-kaksteistsõrmiksoole uuringuga. Suu kaudu ...

Loe edasi

Mao limaskesta põletik

Tere!

Probleem järgmine - meesterahvas 60 aastane. Kaks aastat tagasi diagonoositi sapikivi (haigus oli suhteliselt ägedas staadiumis , põletikuline) ja seejärel eemaldati sapp.
Kõhuvalu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et võiks kaaluda nn kolmikravi, maopõletiku ravi 3 erineva ravimiga, 2 antibiootikumi ja 1 prootonpumba inhibiitur, umbes see mida kirjeldate. Mõtlete vist Nexiumi.
Antibiootikumid ...

Loe edasi

Gastroduoenoskoopia

Käisin täna gastroduodenoskoopias.Palun Teie arvamust.Kas vikatimees on juba kohal.
Söögitoru limaskest alumises osas punetavam,kardia jääb avatuks.Magu ruumikas,limaskest kopuses tavaline elastne,antrumis ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Leid sobib mao-söögitoru tagasivooluhaigusele ja kergele maolimaskesta pindmistele haavanaditele arstikeeli erosioonidele. Tegemist on täiesti healoomuliste seisunditega, mille raviks piisab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: