Kõhupuhitus ja seedehäired 15.01.18 / Perearst
Külastaja küsib:
Tere
Umbes nädal tagasi sõin lõunaks üsna happelist ja rasvast tomati-peekonisuppi, misjärel läks kõht punni, tekkisid röhitised ja gaasid, väljaheited olid samal õhtul pisut vedelamapoolsed. Rohkem sama toitu söönud pole, olen toitunud valdavalt tervislikult ja tarbinud vähesel määral kanget alkoholi, kuid midagi muutunud pole. Kõht mulksub ja koriseb peale sööki, ajab pussutama ja nö krooksuma. Kuivõrd oluline see on, aga kõhugaasid ei oma mingit aroomi (tavaliselt vastavalt toidule olid ka vastavad lõhnad), lihtsalt nagu puhast õhku tuleks tagantpoolt välja. Tualetis käin regulaarselt hommikul ja õhtul, väljutamisega probleeme ei ole, värvus tundub ka normaalne, tumepruun, nagu ikka. Vee joomine mingil määral leevendab olukorda, Espumisan ei mõjuta üldse midagi. Märgin ära ka, et olen ülekaaluline, juba paar aastat järgin Erik Orgu toitumiskava. Varem selliseid seedehäireid olnud ei ole. Kas oskate ehk soovitada mingit käsimüügiravimit või muud moodust, mis aitaks murele leevendust tuua?
Arst vastas:
dr Madis Veskimägi
Perearst
Tõstamaa Tervisekeskus
Tere !
Kirjeldus vastab seedetrakti bakterite tasakaaluhäirele. Abiks võis olla dieet, kasutada rohkem maitsetamata jogurtit, hoiduda magusast, saiast, leivast. Soovitav on tarvitada ka 10 päeva probiootikume tableti või pulbrina- neid saab apteegi käsimüügiletist. 10 päeva nii teha ja hinnata enesetunnet, vajadusel arsti külastus, uuringud.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi
Nõuanded teemal: Perearst
kõhupuhitus
Tere!
Millest tulenevad alalised gaasid kõhus? Kuidas selle vastu abi saada?
M.
Vastas dr Eero Merilind
Lugupeetud küsija.
Gaasid tekivad ainete seedimisel toimuvast nn. käärimisprotsessist. Sageli
soodustavad gaaside teket toitained ( herned, oad jne), kuid mõnikord
Loe edasi
Vaata kõiki nõustamisi