Kõrgvererõhutõbi ja kõrgenenud maksanäidud 26.11.17 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Kuidas peaks jätkama insuldijärgset ravi, kui maksanäidud on kõrged? Kas maksa toetavate preparaatide kasutamisest võiks abi olla?
Hetkel võetavad ravimid on Hjertemagnyl, Atorvastatin, Pantoprazol. ALAT 375, ASAT 175.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan hea küsimuse eest. Proovin vastata. Maksatestid, ALAT ja ASAT on tõesti kõrged. Sellel on palju põhjuseid, Teie puhul kahtlustan atorvastatiini kõrvaltoimet. Kui Teil on tõesti päris insult olnud, siis saame teha teisest ennetust- riskifaktorite mahendamine, vererõhk normi, verd vedeldav ravi ( südame aspiriin) ja kui on näiteks kodade virvendusrütmihäire või süvaveenide korduvad põletikud, siis ka trombivastane ravi. Kena oleks, kui kolesterool oleks ka alla 5 ja veresuhkrud normis. Kõige olulisem on taastusravi- igapäevane käeline ja sõnaline tegevus, reibas kõnd 30-45 min enamus nädalapäevadel. Sõnaline tegevus ehk aktiivne suhtlemine, mälutreening, millegi uue õppimine, kasvõi pillimäng, võõrkeel, käsitöö.
Teie maksanäite silmas pidades julgeksin kaaluda atorvastatiiniga ravis teha vahe, selle asemel kasutada looduslikke, nt punase riisi preparaate. See töötab päris hästi. Muidugi peab Teid vahetult nägev arst uurima maksanäitude teisi võimalikke põhjuseid ja neid ravima või leevendama.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

kõhnumine

Kirjutasin 2. mail oma probleemist, aga vastust pole saanud, võibolla olen koodi (55863) valesti üles märkinud. Vahepeal uuris mind kardioloog, kelle juures olen juba paarkümmend aastat käinud (probleemid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Andke andeks veelkord. Vastasin paar küsimust tagasi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Infarktioht?

Tere
Minu isa suri infarkti ja emagi on läbi teinud sama haiguse. Neil mõlemal diagnoositi infarkti-eelselt
kõrgvererõhutõbi. Olen 50-aastane, seega kriitilises eas, aga mul on olnud eluaeg ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Mihkel
Arvan, et olete ohustatud küll. Vajalik oleks teada ka Teie teisi riskifaktoreid: kehakaalu, vere kolesterooli ja suhkru sisaldust, suitsetamist, liikumis ja söömisharjumusi, tööalast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: