Analüüsid 09.03.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere !

Minul diagnoositi nov 2015 ärevushäire ,kuna hakkasin tundma kehalisi sümptomeid ja kartma kõige hullemaid haigusi. Sellega seoses määras püshhiaater AD ravi mis siiski väga ei aita. Kuna tundsin endal kehalisi haigusi poomistunnet kõris ,kurgus tükitunnet ja kaelavalu ,läbisin erinevad uuringud. Endokrinoloog tegi kilpnäärmest UH ja täeiliku vere uuringu ,kus analüüsid olid korras ,isegi vitamiini puudust polnud. Lisaks käisin gastroeteroloogil ,kes tegi gastroskoopia ,võeti proovid ,seal paraku mul leiti söögitorust üksikuid seenorganisme ,millele arst määras 14 päevase seeneravi,diganoos söögitoru kandidoos.. lisaks kerge reflukshaigus ja hetkel teen kuuri omeprasooliga. Mure sesineb selles , arst seletas, et söögitoru kandidoos tekib kas antiobiootikumi tarbimisel või immuunsussüsteemi nõrgenemisel. Mind vaevab mõte ,miks mul on immuunsus nõrk ,kui vereanalüüsid kõik korras,vitamiini puudust pole. Lisan siia ,et ärevushäire diagnoosist on möödas üle kolme kuu ja sellega seoses alguses kaotasin 10 kilo ,kuna polnud söögiisu ,olin stressis ja tegin hoogsalt trenni ,kuid mu ensetunne ei paranenud. Praegu on Ad minus tekitanud söögiisu ja juba kaalu juurde tulnud. Lisaks käisin veel nädal aega tagasi kurgu kõrva arstil ,kes ka midagi kurgust ei leidnud,mandlid on 4 a tagasi eemaldatud. Soovitas lõpetada eriarstidel käimise ,rohkem jalutada ja tegeleda mõtete korrastamisega. Kuna minu perearst on minust juba väsinud ja leia mu küsimustele vastust,sooviksin teise arsti arvamust. Mida teie arvate ,millest võis mul tekkida söögitoru kandidoos ,kas immuunussüsteem võis nõrgenda seoses ärevushäire ja kaalulangusega. Haige pole olnud . Hetkel tunnen endiselt paremal kõris valu ,kõrvavalu ja kaelavalu. Millised uuringuid soovitaksite mulle veel ?

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere,
Ärevus ja sellest tingitud organismi stressiseisund on iseenesest tugev immuunsüsteemi mõjutaja ja see võib antud juhul olla ka söögitoru kandidoosi põhjuseks. Sealjuures ei pruugi analüüsides olla mitte mingisuguseid normist kõrvalekaldeid.
Teie kirja põhjal jääb mulje, et erinevaid uuringuid-analüüse on Teile tänaseks päevaks tehtud juba piisavalt. Kui seni kasutatud ravimid (antidepressant) ei ole olnud efektiivsed, soovitaksin sellest rääkida oma psühhiaatriga ja kaaluda ravimi vahetust. Kindlasti oleks abiks kui paraleelselt antidepressantraviga rakendada ka psühhoteraapiat.

lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst
Confido Erameditsiini Keskus

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

terviseuuring

Tere. Huvitaks küsimus, kus Eestis on võimalik teha tervise ülduuringut. Ehk siis analüüsid (veri, uriin...), südamerütmikontroll, maohappesus.
Ei ole leidnud kuskilt infot selliste kohtade kohta, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Helen
Igal perearstil on oma praksises teha koheselt EKG, põhilised vere ja uriini analüüsid ja mitmed teisedki uuringud. See oleks Teile kindlasti kõige lihtsam, mugavam ja ka odavam võimalus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi