Karpaalkanalisündroom? 24.03.15 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere, dr. Veskimägi!

Kirjutan oma abikaasa nimel. Mehed, teadagi eriti abi otsima ei kipu. Kuid minu kaasa on vähemalt nõus ja tänulikki, et mina seda tema eest teen :)
Mure on suur, sest valud vaevavad nii öösel, kui päeval. Põhiliselt siiski öösel. Magada ei saa juba aastaid. Uni on hakitud, vahel ka puudub sootuks, sest valu on nii tugev. Kuulen, kuidas mees öösiti oigab...Seega olen ka mina koos temaga unetu. Masseerin, silitan ja püüan lohutada. Suurt abi muidugi ei ole.
Valu kätes on terav, on lokaliseerunud õlavartesse, nö musklikohad ning peamiselt ühe (vasaku) käe randmesse. Vahel valutab vaid ranne, vahel õlavars, tihti kõik koos. Valuvabu öid võib ühe käe sõrmedel loetleda.
Koputades ranne valus ei ole, röntgen ei näidanud midagi, sõrmed ei sure, ega surise.
Mees on tugeva kehaehitusega, lihaseline, ei ole ülekaalus, ei suitseta (kunagi nooruses siiski). Alkoholi tarbib koosviibimistel ja mõõdukalt. Töö on väga füüsiline. 12a kasutanud rasket naelapüssi just vasakus käes töötegemise ajal.
Töötamise või mittetöötamisega valusid seostada on raske. On olnud väga intensiivseid töötamise perioode, kus käed nö lasevad elada. Samas on ka aegu, kus oleme teadlikult võtnud aja maha, kuid käed ei anna asu ning puhkus on täiesti rikutud.
Milliseid uuringuid oleks vaja teha, et saada jälile valude põhjusele?
Lugesin, et olete teinud edukalt hormoonsüste randmekanalitesse ning inimesed on abi saanud karpaalkanali valude puhul. Kas peaks laskma ka abikaasal proovima see sutsakas sinna randmekanalisse teha? Ehk on abi? Või ei tohi seda nö ehku peale teha?
Olen palju uurinud sarkoidoosi kohta ning lugenud, et sarkoidoosile ongi omased valud õlavartes. Siis aga peaksid ka teised organid haaratud olema. Valud on aga sellest olenemata, kas nahal on kolded või mitte. Karpaalkanalivalu ei olevat sarkoidoosile iseloomulik. Saaks kas või sellestki vabaks.
Väga kahju on abikaasast. Igal hommikul läheb peale magamata ööd rasket tööd tegema, et oma suurt pere üleval pidada (meil on neli last vanuses 5-15a). Stress on suur. Mees ütleb, et kui seda valu ei oleks, siis oleks elu, nagu paradiisis. Ja ta ei ole mingi nannipunn. Järelikult on ta väga hädas. Abi aga ei oska enam kusagilt otsida. Äkki on need valud juba psühhosomaatiliseks muutunud?

Suur tänu Teile vastuse eest!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Vabandan hilisema vastamise pärast. Mulle tundub, et tegemist ei ole randmekanali sündroomiga. Sellele oleks just iseloomulik surinad-sipelgajooksutunne ja valu II-IV sõrmes, öine ärasuremistunne. Kuna kirjeldate vaevuse paiknemist õlas, mees on füüs töö tegija, ülekoormus õlaliigestele- siis on igati mõistlik õlaliigese süvnedatud arstlik läbivaatus, olene leiust ka tõpsustav uuring- tänapäeval on selleks MRT uuring. Soovitan pöörduda esmalt perearsti vastuvõtule, kolleeg saab kõike lähemalt uurida. Seejärel aga oleks mõistlik ortopeedi konsultatsioon kellel on kogemus õlaliigesega. Pean lugu dr.Madis Rahust, tema kontaktid leiate internetist. Seniks aga valu ja põletikuravim- not kasvõi ibuprofen 600 mg 2 x päevas.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

käte suremine.

TERE Dr.Madis Veskimägi.
Mul on sõrmed kanged ei püsi asjad käes kätes jõudu ei ole. Käed külmetavad ja valutavad.perearstpani diagnoosi ,et mul on karpaalkanali ummistus. saatis taastusravisse kus ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Tunneksin muidugi huvi Teie vanuse, soo, varasemate haiguste ja igapäevase tegevuse vastu, see on jäänud mainimata.
Teie vaevus sarnaneb randmekanali ahenemisele, kitsas randmekanalis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: