Füüsiline koormus 29.01.14 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on viimase kuu jooksul tekkinud imelik reaktsioon füüsilisele koormusele: ebanormaalselt läheb pulss kõrgeks ehk üle 180 ja ajab iiveldama. Hiljem on päev või paar kehatemperatuur 1-1,5 kraadi normaalsest madalam, ajab külmetama ja kehv tunne nagu viirushaiguse ajal. Selline reaktsioon on juba üsna kergetele treeningutele nagu 5km sörkjooksu või tund ujumist - samasugustele millel kaks kuud tagasi pulss eriti üle 140 ei tõusnud. Probleem tekkis äkki: peale üht üsna kurnavat ja pikka u. 7 tunnist võistlust. Samas võtsin sellest ka aega taastumiseks. See polnud mul esimene selline kord.
Omast arust teen ma kõik õigesti: uni on piisav, toitumine regulaarne ja mitmekülgne, aga midagi on ikka vale. Stressi veidi küll on, kuid märgatavalt üleliia küll pole.
Mul on endal nõu üsna otsas. Kas peaksin proovima veel midagi päevarežiimis või toitumises muuta või oleks mõtet arsti juures midagi ära kontrollida? Või mõjubki kõrge vanus (34) ja talv paratamatult niimoodi?

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
34 on bioloogilises mõttes selline aeg, mida on kindlasti veel väga vara vanaduseks nimetada. Pealegi tasub oma sisetunnet alati usaldada: kui Teile ikkagi tundub, et miski on valesti, siis tasub seda pigem kontrollida kui ignoreerida, seda enam, et hea treenituse foonilt on äkitselt selline probleem tekkinud ja ainuüksi stress seda situatsiooni ei seleta.
Kindlasti tasub minna oma perearstile ning oma lugu ära rääkida ning lasta väike tehniline ülevaatus teostada - isegi siis, kui mingit tegelikku tervisehäda põhjusena ei selgu, saate vähemalt rahuliku südamega edasi treenida.
Lugupidamisega
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Madal pulss

Tere! Sünnitasin 3 kuud tagasi ja ainuke füüsiline koormus on imetamine. Sain kuu aega tagasi pulsikella ja mind teeb veidi murelikuks see, et kui olen pikali päeval nt imetan, siis pulss langeb 50-55 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kui enesetunne hea, siis mureks pole põhjust.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

see pole ju normaalne?!

mu pulss on rahulikus olekus 96! Mingi 2 a tagasi oli 70. Vahepeal tegin sporti ja see oli südamele väga raske, kas spordiga organismi ülekoormamine võis teha mu südamele nii palju kahju?! Pealegi on iga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Olen mures. Soovitan pöörduda esmasteks südameuuringuteks perearstile, kes peab vajadusel nõu ka kardioloogiga.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Loe edasi

süda

Mis on trikuspidaalklapi min. regurgitatsioon ja mitraalklapi prolaps.
Kas füüsiline koormus on neil juhtudel lubatud?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Saan aru, et olete viibinud hiljuti ehhokardiograafilisel uuringul, kus on protokolli kirja pandud need tundmatud terminid. Trikuspidaalklapp on südame üks klappidest mis reguleerib verevoolu. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: