Pärasoole valu-kipitus. 27.05.13 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere hea doktor!!! Ma kohe ei tea, kas esitan küsimuse või oma mure õigesti formuleerides. Aga püüan anda endast parima. Mul selline mure, mul on olnud kõhukinnisus väga pikka aega (aastaid 2-3) vahelduva eduga ikka käin asjal ka-aga pingutustega ja valuga, millega on kaasnenud vähene veri pärasoolest, päraku ümber tekivad sellised valulikud,,komud,,. Viimasel ajal enam veritsust ei ole, aga on jäänud selline kipitav valu päraku ümbruses ja ikka tekkivad ka need,,komud,,, mis on valulikud ja ebameeldivad. Kasutasin mõned korrad(apteeker)soovitas Mastu salvi, kasutasin, aga see tekitas mul paari päeva pärast jubedat sügelust, kipitust, enam ei kasuta. Mul on väga istuv töö. Arsti poole ei ole pöördunud, häbenen, kui keegi tagumikku vaatab ja suuremosa on need ju kõik meesarstid. Tean, et see on valehäbi. Ma loodan, et mu kiri ei tulnud jube segase sõnastusega ja oskate öelda, millest mul selline probleem ja mis see üldse võiks olla.

Tänan ja ilusat kevadet-suve!!!!

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Teie terviseprobleem ei ole küll absoluutselt häbenemist väärt ja sellega võib julgelt oma perearsti poole pöörduda, olgu selleks mees või naine - tegemist on täiesti laialtlevinud murega. Ja tegelema sellega peaks kindlasti, sest tegelikult on muresid lausa kaks - nii kõhukinnisus kui ka pärakupiirkonna kipitus-sügelus. Ja kõikse olulisem ongi tegeleda esimesega neist, sest siis on võimalus, et teine lausa iseeneslikult kaob. Kui aga kõht jääbki kinni, siis sügeluse, kipituse ja veritsuse probleemid pigem kipuvad ajas süvenema võib tekkida väga valus ja ebamugav põletik.
Sestap on vajalik nii dieet (peamiseks märksõnaks regulaarsed kirudaine- ja vedelikurohked toidukorrad, vältida rafineeritud jahutooteid ja magusat), liikumine kui ka retseptiga kirjutatavad ja leevendust toovad ravimid, tavalised käsimüügirohud kipuvad sel puhul veidi nõrgaks jääma.
Lugupidamisega
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

valud pärasooles

olen 33 aastane naine. Paari viimase aasta jooksul olen aeg-ajalt tundnud pärasooles valusid. Vahel valu eelneb roojamisele, vahel mitte. Kas on vajalik konsulteerida arstiga?

i.j.

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud küsija



Soovitan siiski konsulteerida arstiga. Konkreetselt pärasoole haigustega

tegeleb proktoloog, kes saab peale vajalike lisauuringute tegemist
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: