Väljaheide verine 03.02.13 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere! Mure järgmine-väljaheites on tihti verd. Võin käia nr 2 hädal iga päev nädal aega järjest ja ei ole mingit probleemi. Üks hetk jääb päev, paar vahele ja ongi "korras". Väljaheide on kõva ja tuleb koos verega...Aasta tagasi käisin Tallinnas arstil, erilisi uuringuid ei tehtud, vaadati nö silmaga ja öeldi, et veen on nõrk ja pressimisel laieneb (vabandan väga, aga ei oska arsti täpsustust seletada). Ravi määrati, ehk siis tegin kuuri küünaldega, mille nime enam kahjuks ei mäleta. Küsimus siis järgmine, et mida ma siis tegema peaks, kui nüüd jääb mitu päeva vahele ja häda tuleb vaevaga? Kas oleks midagi suukaudset ravi, mida siis võiks nendel päevadel manustada, mis teeks väljaheite pehmeks? Sest pidev veritsus paneb muretsema...Ja kas peaksin uuesti kontrolli minema, oleks see vajalik...? Ette tänades!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Teie sümptomid viitavad päraku veenilaiendile ehk hemorroidile, mida kõvem kaka kriibib katki ja sellest see veritsus. Nagu märgite, tekib veritsus just siis kui kaka on kõva. Siit lihtne järeldus- tuleb leida selline toidu ja vedlikutarbimise reziim millega ei teki kõhukinnisust.
Põhilised soovitused:
1. Kiudainete sisalduse tõstmine toidus. Näiteks paarisajas grammis täisterarukkileivas on piisavalt kiudaineid, mis teeb väljaheite "mõnusaks"
2. Paar banaani päevas, toorsalat või hautatud aedvili, mõned teised puuvuljad. Seda peaks koguselt olema põevases toidusedelis u 500 g.
3. Paar liitrit joogivett päevas. Napp vedelikutarbimine soodustab kõva väljaheite teket.
4. Potitrenn. Soovitav on kujundada kakamiserefleks peale hommikusööki. Hommikusöök peaks olema mahukas ja rohke vedelikuga, puder või võileivad, vedelik. Tekib nn mao-soolerefleks ja sool tühjeneb kenasti ning ülejäänud päev võib olla muretu. Kindlasti ei ole kasulik kakahäda tekkides seda tagasi hoida. Häda taandubki ja tulemuseks on tahkenev kakamass sooles. Seda sealt väljasaada ilma hemorroidi vigatamata on märksa vaevalisem.
5- Mõõdukas füüsiline koormus, sörkjooks stimuleerib märgatavalt sooletööd. Nii mõnedki harrastusjooksjad, kel kõht on kinnisem, on selle õite pea saanud selgeks. Enne jooksu ei mingit häda, kuid 15-20 min jooksmisel häda missugune. Hea kui saab põõsas ära käija.
6. Liigse istumise ja füüsilise koormuse, nn punnitamise vältimine. See suurendab pärakuveenide rõhku ja soodustab hemorroidi suurenemist.
7. Kui eeltoodud soovitused ei taha mõjuda või õigemini ei viitsita proovida on abi muidugi ravimitest. Kõhulahtistid, nt Duphalac ja raviküünlad. Meie apteekides on käsimüügis saadaval Preparation H raviküünal, 1 küünal asetada pärakusse, 2 x päevas.
Loodan, et need soovitused järjekindlalt rakendades on mõjusad. Kui aga tekib mõni uus näht või vaevus on endiselt häiriv siis ikka arsti vastuvõtule.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Veri väljaheites ja ajab toitu ülesse

Millest see vòibolla, 37,2 jne palavik ka

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan illustratiivse pildi eest. Asi kohe selgem. Verine, limane väljaheide on tõsine leid ! Diagnoosihüpoteesiks pakun nakkusliku päritolu soolepõletikku, enterokoliiti. Esmasteks ravisoovitusteks ...

Loe edasi

Lapsel veri väljaheites

Tere,

Minu 7a lapsel on väljaheide verine. Veri on heledam. Kurdab vahest et süda paha, söögiisu on langenud. Väiksest peale kõht kinni, kuid kui peaaegu igapäev on veri siis see ei tohiks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Last on vaja põhjalikumalt uurida. Parim võimalus selleks on lasteosakond. Ei oska arvat, kus elate, kuid Pärnumaal oleks asi väga lihtne. Perearsti telefonikõne lasteosakonda, koha saab mõne ...

Loe edasi

väljaheide verine

Tere! Olen korra oma murega siia pöördunud. 7 aastat tagasi algas probleem nr 2 hädaga. Tihti on väljaheide verine. Paremal juhul natuke määrib, halvimal juhul on pott verd täis ja kakamine on mitu päeva ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Verine väljaheide viitab haigusele pärasoole või päraku pirkonnas. Sagedasem põhjus on päraku veenikomu või pärakulõhe, võimalik on veel mõned harvemad haigused. On arvatud, et kui ravi küünaldega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: