Segadus puukentsefaliidi vaktsineerimisega 13.06.12 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 27-aastane mees. Sain puukentsefaliidi kordusvaktsineerimise süsti Tartus 13.aprillil 2012. Kuna varasemad vaktsineerimised sai eelmises kodulinnas tehtud ja andmed seal, polnud ma kindel, kas eelmisest süstist pole juba möödunud rohkem kui see soovitatav 5 aastat. Seega küsisin arstilt, kas ei peaks mitte n.ö. otsast alustama ja kuu aega hiljem teise süsti tegema ja aasta pärast kolmanda. Tema arvas, et kui olen juba kunagi saanud 3 süsti, siis pole küll vaja hakata rohkem süstima, kui see 1 kordussüst, mis tehtud sai.

Nüüd nädala eest sain siis puugihammustuse Ida-Virumaal, mis loetakse entsefaliidiohu piirkonnaks. See polnud küll sügav ja sain puugi kätte praktiliselt sisse söömise hetkel, kui ta veel vereni polnud jõudnud. Aga mõningane hirm tekkis ja uurisin kodulinnast eelnenud vaktsineerimiste kohta.

Tuleb välja, et 2005 kevadel sain 2 süsti ja 2006 kevadel kolmanda süsti puukentsefaliidi vastu. Seega mul oli 2006 ja 2012 süstide vahe 6 aastat ikkagi. Samas ütles ka endine perearst kodulinnas, et see lubatust pikem vahe tähendas pigem seda, et enne sellel kevadel tehtud süsti ei pruukinud immuunsus enam nii tugev olla, aga pärast seda peaks nüüd OK olema ja pole vaja muretseda või rohkem süstida.

Samas Internet on nii vastuolulist informatsiooni täis selles osas ja mitmel pool jääb mulje, et kui viimasest süstist 3-5 aastat juba möödas, siis tuleb hakata otsast peale 3 süstiga ning 1 kordussüstiga enam mingit kaitset ei saa. Samas mõnes Euroopa riingis väidetavalt soovitatakse neid kordussüste hoopis 10 aasta tagant.

Sellest siis ka küsimus, et kuidas nende kordussüstidega ikkagi tegelikult on? Ja kas mul on pärast neid 2005, 2006 ja 2012 süste nüüd oht hiljuti saadud puugihammustusest entsefaliiti haigestuda?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Oht on väga väike. Ka sagedasem vaktsineerimine ei ole kunagi 100% kindel. Arvan, et 5 aastat on piisav vahe, Teie puhul vahe 6 aastat ei ole ka mingi probleem. Erinevus efektiivsuses võib olla mõni protsent, nt 95 asemel nt 93.
Ärge muretsege, kõik on korras. Uus süst siis aastal 2017.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

puukentsefaliidi vaktsiin

Tere

Olen saanud 2022 suvel 2 puukentsefaliidi süsti ja kolmanda pidin saama juunis 2003, kuid kahjuks on see jäänud tegemata. Kui praegu teen 3. süsti, kas see on ok, või peaksin kuuriga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Praegu tehes on see "ok". Vaktsineerimist jätkatakse hetkest kui see jäi pooleli. Täpsemalt Teie perearstilt, temalt ka retsept vaktsiinile ja süst pereõe poolt.

Head tervist ...

Loe edasi

puukensefaliit ja imetamine

Tere, ma avastasin kolm nädalat tagasi puugi, nüüd on mul puukentsefaliidi haigustunnused. Pearinglus, iiveldus, müratundlikus, peavalu. Mul on 2 kuune imik kodus. Kas peaksin imetamise katki jätma? Kas ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kui ausalt ütelda, siis esineb puukentsefaliidi põdemisel 2-3 päevane periood kus haigustekitaja satub rinnapiima ja ohustab nii selle joojat, Teie last.
Kindlasti olete kuulnud lugusid ...

Loe edasi

Vaktsineerimine puukentsefaliidi vastu

Tere!

Kas imetamise ajal tohib vaktsineerida puukentsefaliidi vastu? Hetkel on laps 9-kuune, saab ka lisatoitu. Vaja oleks teha uus revaktsineerimine. Eelmine süst tehti aastal 2003, eelmisel, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et võib vaktsineerida. Lõplikuks otsustajaks on meedik, kes seda teb. Igal vaktsiinil on omad täpsed näidustused ja vastunäidustused, millest juhinduda.
Head tervist soovides, ...

Loe edasi

Puuk

Tere,

Kus saab Tallinnas teha puukentsefaliidi vastast vaktsineerimist ning kui palju see (orienteeruvalt) maksab?
Kui maikuus vaksineerida, siis kas selleks suveks see juba "töötab"?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Tallinas on tublid perearstid, kellest mõned ka vaktsineerivad oma patsiente puukentsefaliidi vastu. Kindlasti tehakse seda Merimetsa Haigla vaktsineerimiskabinetis. Hinnad on erinevad, aga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: