Malaaria võimalik põdemine 07.02.11 / Perearst

Külastaja küsib:

Viibisin terve oktoobri (2010) malaariaohtlikus piirkonnas (Indoneesia), kus on teadaolevalt mitmeid kergemaid malaariavorme, mis on erinevad Aafikas levinutest. Kasutasin ettenähtult Malaronet. Teada on, et 100 % ei pruugi Malarone kaitset pakkuda.
Täpselt kuu pärast reisilt naasmist haigestusin kõrgesse palavikku (üle 38), mis kestis 1 päev, edasi oli palavik nädal aega kõikuv üle 37. Haigus algas tugevate külmavärinatega, sellele järgnes tugev peavalu ning hiljem nädal aega kestev selja lihasevalu ning üldine halb enesetunne. Külmetushaiguse sümptomeid ei esinenud.
Pöördusin pereastile rääkides malaariakahtlusest (kuna sellesugust haigust pole kunagi varem olnud). Tehti vereproov, mille põletikunäitaja olid madalad (16-18) ning arst rohkem haigusele tähelepanu ei pööranud. Kummaline alaselja lihasevalu taandus umbes 2 nädala jooksul.

Alles kaks kuud hiljem vestlesin hiljuti malaaria läbi põdenud inimesega, kellel olid sarnased sümptomid. Vere põletikunäitajate järgi malaariat diagnoosida polevat võimalik, mida ei osanud sel hetkel oma perearstile viidata. Kas on võimalik, et Malarone võtmise järel on võimalik "pehmel" kujul malaariat läbi põdeda? Kus on võimalik ning kas on vajalik nõuda vereporoovi, et tuvastada malaariakahtlust? Tean, et malaaria jääb organisimi ning võib suvalisel hetkel taas avalduda.
Kuna Eestis olnud väga vähe malaariajuhtumeid, siis kompetentset abi perearstilt või nakkushaiguste kabinetist äärmiselt keeruline saada.

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Kuivõrd Teie sümptomid on siiski malaariale suhteliselt ebatüüpilised, soovitaks konsulteerida sel teemal kogenud reisimeditsiini nõustaja/infektsionistiga. Teie praeguse kirjelduse põhjal võiks selline haiguspilt sobida veel väga paljude haigustega peale malaaria.
Lugupidamisega,
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Tuulerõuged

Tere

Endale teadaolevalt ei ole ma põdenud tuulerõugeid. Olen praegu lapseootel.
Kas mingi analüüsiga on võimalik teada saada, kas mul on tuulerõuged olnud? Kuhu ma pöörduma peaks? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Rasedale tehakse kõik põhjendatud uuringud võimalike haiguste suhtes. Tuulerõugete varasem põdemine-mittepõdemine ei ole just väga oluline teema. Suure huvi korral võib naistearst v perearst ...

Loe edasi

Uuesti koroona põdemine

Tere.
Põdesin koroonat 3 nädalat tagasi, nüüd olen uuesti väga lähedalt lähikontaktne. Kas võin uuesti nakatuda isegi siis kui põdemisest on möödas paar nädalat?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõenäoliselt ei.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

tuulerõugete vastu vaktsineerimine

Esimene laps hakkas just käima lasteaias, ning nagu teada võib ta seal saada endale nii tuuerõugeid, punetisi jne. Plaanin uut rasedust ning olen kuulnud, et tuulerõugete vastu on võimalik vaktisneerida, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Üldiselt on tõenäosus väga väike haigestuda tuulerõugetesse täiskasvanu eas ja seega ka raseduse ajal. Teie puhul on probleemiks hirm ja ärevus. Soovitan pöörduda oma perearsti poole ja arutada ...

Loe edasi

vaktsiinid

tere!
lähen sel suvel lõuna-aafrikasse reisile ja küsimus vaktsiinides. kelle juurde peaks vakstiiside suhtes minema ja kus tehakse nt Tallinnas vastavaid vaktsiine (malaaria, kollapalavik,tüüfus)? ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Minuteada on Tallinnas Merimetsa Haiglas reisimeditsiini kabinet, kus määratakse vastavalt reisi piirkonnale kindlaks vajalikud vaktsiinid ja samas teostatakse need samuti .
Head tervist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: