Köha 02.02.11 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Lapsel oli olnud paar nädalat köha, kui pöördusime perearsti poole (17.jaan). Kopsud olid arsti sõnul puhtad ja näpuotsast võetud vereproov põletikku ei näidanud. Talle kirjutati retsept köhasiirupile Fluditec. Võtsime selle pudeli ära- ta käis samal ajal edasi koolis, trennis, jne. 24.jaan õhtul jäi laps haigeks- palavik 37,5 ja köha, järgmine päev 39,5-40 kraadi (25.jaan õhtul käis ka kiirabi). Saime palaviku lõpuks 38,3 peale. Pereõde soovitas köha vastu Prospani, ostsin ja andsin lapsele. 25. jaanuaril läksime perearsti juurde (palavikus(!) lapsega, sest kodus proove ei võeta), tehti näpuotsast vereproov. Arst ütles, et on mingi viirus, aga gripi sümptomeid ei ole, seega pole mõtet ka gripiproovi teha. Arst kirjutas Amoxicillini 750- 1/2 tabletti 3x päevas ja soovitas köhasiirupit mitte anda, kuna see ärritab veel rohkem. Täna hommikul võtsime viimase antibiootikumi, kuid lapse temperatuur on 37,0 kraadi ja köha ei ole kuskile kadunud (on küll veidi vähemaks jäänud). Kas see on normaalne? Kas ma võin lapse nii kooli ja trenni saata? Mida ma pean edasi tegema?

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Ilmselt tabas Teie last kaks järjestikkust haigust, esimene kergemini ja teine raskemini. Temperatuur 37,0 ja jääkköha püsimine näitab seda, et Teie laps on nüüd ka teisest haigusest paranemas, aga mitte veel päris terveks saanud. Päris terveks saamine ja köha ärakadumine võib võtta veel nädalaid aega ja sel ajal on ka temperatuurikõikumine normaalne nähtus. Ainus oht on see, et sel perioodil võib lapsele taas mõni uus viirushaigus hulka kergemini külge hakata, sestap peab tema kollektiivi saatmisega olema suht ettevaatlik, sest viirushaigusi on praegusel perioodil väga palju liikvel, seega soovitaks last veel mõned päevad vähemalt koolist kodus hoida. Samuti peab treeningkoormusega sel perioodil väga ettevaatlik olema - mõneks ajaks soovitaks üldse pausi pidada ja alustada näiteks jalutamisega ning alles seejärel tasahaaval madala koormusega, hoolikalt lapse väsimist ja terviseseisundit jälgides. Köharohtudest praeguses faasis väga suurt efekti ei ole, need ei kiirenda paranemist ega tee ka lapse enesetunnet oluliselt paremaks, oluline on hoopis palju vedelikku tarvitada, tervislikult ja maitsvalt toituda (NB! last mitte sööma sundida!), ilmakohaselt rõivastuda, mitte külmetada ja teiste haigetega kontakti mitte astuda.
Parimate tervitustega,
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Parasiidid

Tere.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Mure sinusiidiga pärast hamba eemaldamist

Tere,


Aprilli lõpus eemaldati mul parempoolne esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Linaluuuss ehk naaskelsaba.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi

Kas põhjust nahaarsti vastuvõtuks

Tere


Mõlema suure varba küünel on must plekk ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Vererõhk erinevatelt kätelt mõõtes

Tere!
Küsimus vererõhu kohta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Hellicobakter


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Pea käib ringi

Tere,

Nimelt, käib mul pea ringi kui ma hommikul ärgates ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere

Loe edasi

Kopsuröntgeni vastus

Ma sain röntgenist vastused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Perearst

Loe edasi

Tromboos kopsudes


Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!


Loe edasi

Kõrge vererõhk.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: