Antibiootikumi vajadus ja kuuri pikkus 06.02.10 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Küsin antibiootikumide määramise vajaduse ja kuuri pikkuse kohta. Olin alla 38 kraadise palavikuga viiruses 3 päeva, nädal hiljem algas äge neelupõletik koos 37,1-3 kraadise palavikuga, mis kestis 7 päeva, siis läks hääl ära (ilmselt häälepaeltepõletik), 3.-4. päeval tekkis köha, mis jätkus, samuti nohu (öösiti nina kinni, paks roheline eritis langes kurku ja söögitorru), ühesõnaga 10.päevaks oli neelupõletik paranenud, kuid jätkus nohu-köha-hääl kähe. Vereproovis 7. päeval leukotsüüte 12,4 (norm kuni 9), CRV 28. Perearst määras Clarithromycinumi 7-päevaks. Kurguarst võttis neelupõletiku 3. päeval mandlitelt külvi, mis oli puhas (ei seeni ega baktereid). Mu küsimus on: lugesin et kuni CRV 40 on tegu viiruste poolt põhjustatud põletikuga. Miks soovitasid nii pere- kui kurguarst antibiootikumi, kuigi kurguproovis baktereid polnud? Mille alusel nad järeldasid, et tegu on bakteritest, mitte viirustest põhjustatud põletikega?
Pärast 1-2 tableti võtmist kadus nohu ja köha on 3. päevaks kadunud. Lugesin uuringuid, nt http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5060484.stm, et 3 päevane kuur on sama efektiivne kui pikem. Võtan Klacid 500 mg, sümptomid on kadunud, ravimi infolehel on kirjas, et kuur pikkus 5-14 päeva, kas võin võtta rohtu 5 päeva? Perearst küll ütles, et tuleb võtta 7 päeva, aga ma pole kindel, et ta on uuemate uuringutega tuttav, lisaks on mulle arusaamatu, kas minu vereproovi leukotsüütide ja CRV näitajad, mille alusel arst ravimi määras, õigustas antibiootikumide määramist? Lisaks 3. küsimus - igal hommikul alates kuuri algusest on tugev peavalu, mis läheb tunniga üle; samas tunnen kohutavalt väsimust kogu aeg, eriti õhtuti alates antibiootikumivõtmisest - kas antud rohi võib põhjustada väsimust, seda polnud kõrvalnähuna kirjas ravimi infolehes?
Ette tänades!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Ravimine ja ravi määramine on kunst, milles arvestatakse kümnekonna erineva asjaoluga, mitte ainult ei vaadata laborinumbrit, et jah kõik on korras ja patsient kobigu kabinetist välja mis sest et tal on rida vaevusi. Usaldage oma arste, Teile on määratud hea ravi kõige paremate soovidega. Küllap juba paaripäevane ravikuur pühkis bakterid neelust-mandlitelt, sellest see korras bakteriaalne uuring. Igal ravimil on oma kõrvaltoimed, kuid need mööduvad mõne nädala või kuuga.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Küünealla tekkis järsku tume laik

Millega võib tegu olla? Tekkis praktiliselt üleöö.
Melanoom tekib nii kiiresti?
Tekkis ta antibiootikumi kuuri ajal. Võib olla küüneseen?
Varvast ära löönud ei ole!

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõenäoline põhjus ikka trauma või äralöömine. Tume triip ei ulatu küünevallini.
Mõistlik jälgimine, koostöö oma perearstiga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: