Kas depressioon? 05.02.10 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Olen vaevelnud suvest saati ärevusega, varasemalt võtsin Zolofti 3 aastat. Praeguseks on sellised terviseprobleemid tekkinud nagu väsimus, jõuetus ja südamekloppimine, kohati on rinnus ka rõhuv tunne, nagu raskus oleks, see kestab juba mitu kuud. Olin ka psühhiaatria kliinikus ravil, võtsin enne seda Effexori 3 kuud ja seal jäeti see ära ning sellest ajast ongi see jube enesetunne. Haiglas ma ei jõudnud isegi püsti olla, nii paha oli, siis pandi mulle tagasi Zoloft, seda sain üle kuu aja võtta, kuid ka see ei sobinud ja nüüd võtan Cymbaltat. Tehtud on augustis sellised uuringud: aju kompuuter - korras, kilpnäärmeproovid - korras,ASO - korras, reumatoidfaktor - korras, uurea - korras, ASAT - korras, ALAT - korras, CEA korras, CA-125 - korras, naiste poole peal oli ka korras, nüüd tehti alles EKG - korras, ehhokardiograafia - korras, kopsupilt - korras, olen ka peaaegu 2 aastat tagasi põdenud müokardiiti. Millest see halb enesetunne võib olla? Nutma lausa ajab, sest nii jõuetu on olla ja väsinud, kas antidepressandid ei sobi või on see depressioonist või ma ei tea... Mida üldse näitab CEA ja ca 125? Kas müokardiiti näitab ka ehho?ja kui hemoglobiin on korras, kas siis eraldi ferritiinide proovi tegema ei pea? Mida teha, soovitage, kas osadele ei sobigi näiteks ad-d?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Depressioon on väga mitmepalgeline haigus. Selle ravi ei ole vaid antidepressantide rühma kuuluva esimese ettejuhtuva ravimi määramine. Õige ravimini jõudmine nõuab aega ja sageli mitmeid katsetusi, enne kui leitakse õige ravim. Ravim millel on minimaalsed ebasoovitavad kõrvaltoimed ja ootuspärane toime. Lisaks tabletile on depressiooni ravis oma kindel koht mitmel psühhoteraapia võttel, enam tunnustatud on kognitiivkäitumuslik teraapia. Rea uuringutega on välja lülitatud erinevad rasked kehalised haigiused. Saan soovitada jätkuvat koostööd ja usaldust oma raviarstide, psühhiaatrite ja psühhoterapeutidega.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

kilpnääre

Tere!

Olen 32-aastane naine. Olen viimasel ajal pidevalt väsinud, ka juba hommikul ärgates. Meeleolu on pidevalt kehv, ei ole huvi seksi vastu. Millegipärast ei õnnestu mul ka oma ülekaalust ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud Tiina.



Usun, et kilpnäärme probleemiga antud juhul tegemist ei ole. Pigem

kalduksin Teil diagnoosima meeleoluhäiret (depressiooni). Soovitan

Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: