antibiootikumid 14.08.09 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
olen elus ehk veidi mõtlematult võtnud antibiootikume. Kas vastab tõele, et seetõttu võib välja kujuneneda resistentsus (pole kindel, kas sõna on õige), et ei mõju enam ükski antibiootikum?
Mul tekkis silmades 50 aastaselt kae, ma arvan, et ka selles on antibiootikumid süüdi. Mu vere leukotsüütide arv on heal juhul 3,2- jällegi kardan sama põhjust. Kuid tagasi midagi ei keera. Olen hetkel hädas hoopis naljaka terviseprobleemiga: ühel hetkel märkasin, et sügan ennast , rohkem õhtuti. Nahk läheb kergesti katki ja paranemiseks ei tekki kärna vaid mingi läbipaistev nahakile ja kui seda kohta sügades jällegi puutun, tuleb nahakile
lihtsalt maha. Need sügamise haavad ei parane või naljakalt armistuvad. Mul tuli ca 2 kuud tagasi suule ohatis, nägin kurja vaeva, et see üldse paraneks, koht hell huulel siiani. Sügamisega ühel ajal tekkis esiteks rauamaitse suhu ja siis läks suu limaskest põletikku. See põletik liikus nagu tagant ettepoole. Hetkel on kogu suu limaskest maas, süüa ei saa korralikult, hammaste pesu on põrgulikult valus (hambad terved). Võeti suust külv, näitas beetahaemolytic streptokokki.
Arst kirjutas Amox 500, millest mingit kasu ei olnud. Arst arvas, et võiksin kurguarstile ennast näidata, ehk nahaarstile. Mulle siiski tundub, et kuna see sügamine ja limaskesta põletik algasid pea üheaegselt, et ehk selle põhjuseks on siiski see streptokok, nahaarst vast ei puutu asja. Tõesti ei tea, mis teha. Kas ehk nüüd ongi käes see, et mulle ei mõju ükski antibiootikum, ma ei tea, kuidas selles seisus elada saab. Analüüsi vastuses toodi ära 5 antibiootikumi, mis justkui peaksid mõjuma, nendest esimese ka arst kirjutas, kuid see ei aidanud.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Kurb küll kuid ma ei saa muud soovitada kui koostööd oma arstidega. Mingi põhjus on Teie immuunsuse alanemisel, niiöelda lihtsate infektsioonide raskemal põdemisel. Seda tuleks ka uurida, arst saab kohe aru mida uurida.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Antibiootikumid

Tere. Ma tean et antibiootikumid ei aita viirushaiguse puhul aga kui gripi korral arst kirjutab antibiootikumid välja kas need siis vähemalt hoiavad ära hilisemad võimalikud tüsistused mis võivad tekkida?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõestatud gripi korral on võimalik spetsiifiline ravi esimese 1-2 ööpäeva jooksul. Antibiootikumi võtmine igaks juhuks ei ole üldjuhul mõistlik.

Head tervist soovides,
Madis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: