operatsiooni vajadus ? 11.04.08 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere !

Olen segaduses seoses arstide erinevate arvamustega. Kaelavaevused kestnud aastaid. Teine ägenemine toimus paar kuud tagasi, ei aidanud ükski ravim ( arcoxia,neurontin, tramadol, movalis), kaks kuud sain magada ainult selili, siis olid valud talutavad. Istumine ja autosõit (kõrvalsõitjana) mõjusid ka halvasti, valud suurenesid kohe ja käelihased kiskusid rohkem. Üldiselt tundsin end päris haigena ja vaevatuna. Praegu olukord mõnevõrra parem, kuid kui ühel päeval on valusid vähe, siis järgmisel jälle rohkem, nähtavasti mingil tegevused mõjutavad. Olen tööealine ja töö istuv. Sõrmed ( 3tk ) mingil määral tuimad, kuid käsi ei ole nõrk ja tundetu. Peamiseks probleemiks on valu.
MRT: Kaelalordoos on asendunud kumera küfoosiga keskosas. C5/C6 vahemik on ahenenud, kergelt ka C6/C7, eest kitsam kui taga. C5/C6 ja C6/C7 kõrgusel on spinaalkanali ventraalne deformatsioon, aksiaalsetel kihtidel on näha, et C6/C7 kõrgusel on vasemal mediolateraalne diski prolaps, ulatudes vahemiku kõrguselt nii kraniaalsele kui kaudaalsele. Duurakott vasemal deformeerunud. Seljaajus signaalimuutust ei esine.

Neurokirurg soovitas operatsiooni, pani mind järjekorda.
Perearst aga laitis opi mõtte täiesti maha, suhtus asjasse nii: tema ühelgi patsiendil pole kunagi kaela oppi tehtud, kirurgid teadagi tahavad lõigata, aga tema küll ei soovita, kõik saavad hakkama ka ilma opita.
Mida ma peaksin tegema, et aru saada, mis mulle kui patsiendile siis parim on?
Ise ju ei jaga asja, keda rohkem usaldada, kelle soovitusi kuulata ? Olen täiesti segaduses....

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Selises olukorras on patsiendil õigus saada sama eriala teiselt spetsialistilt sõltumatut arvamust. Ka sedasorti lõikus ei ole ühe arsti otsustada, st tahan ja lõikan, vaid selle taga on ikkagi arstide ühine hinnang, konsiilium. Kuna olete saanud erinevaid konservatiivse ravi võtteid, kuid efekt puudub ja esineb ka oluline leid kompuuteruuringul siis kaaluksin op ravi. Ega kirurgid naljaviluks ka ei lõika, alati hinnatakse riski.
Soovitan nõu pidada konsulteeriunud neurokirurgiga ja paluda tal veelkord rääkida operatsioonist. Usun, et nii leiate parima lahenduse.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi