kehalõhn lapsel 06.03.08 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere! Mul on mure. Olen 7-aastase poisslapse ema. Alates pisikesest peale on tal aeg-ajalt (umbes kord kuus) löönud välja tugev kalahaisu meenutav kehalõhn. See on väga ebameeldiv. Sellel hetkel lõhnab halvasti kogu tema keha ja ka uriin. See ei ole kindlasti mustusest, peseme korralikult. Kui lõhn jälle välja lööb, vannitan last eriti hoolega, aga see ei aita praktiliselt üldse. Päeva või paari jooksul lõhn kaob iseenesest. olen proovinud jälgida, kas lõhn tekib seoses millegagi, nt. peale mingi kindla toidu söömist või stressi või ..., aga pole leidnud ühtegi loogilist seost. Lõhn tekib väga järsku ja minu meelest ilma ühegi loogilise põhjuseta. võibolla oskate Teie nõu anda, millega on tegemist ja kuidas halba lõhna vältida. Oleksin hirmus tänulik!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tervist
Esiteks tänan usalduse eest, Teie küsimus oli väga mõtlemapanev, millele ei saanud anda ilusat ja ümmargust vastust. Uurisin raamatuid ja interneti ja oletan, et tegemist võib olla ainevahetushäirega mille korral kehas trimetüülamiin ei oksüdeeru trimetüülamiin N oksiidiks. See valgu ainevahetusvaheaine ongi kalalõhnaline. Lehkab kogu keha, hingeõhk, higi. Tegemist on probleemiga, millest ei tohi vaadata mööda või seostada seda näiteks inimese omapäraga või kahtlustada pesematuses. Usun, et teete kõik, pesete, triigite, kasutate lõhnaaineid kuid probleem püsib. 7 aastane laps võib sattuda ka sõprade pilkealuseks ja jääda üksi. See oleks väga valus hoop tema edasisele arengule.
Mida edasi teha. Teie mõte on õigel teel, püüdes seostada kehalõhna ilmumist toitudega. Soovitan piirata lapse toidus loomset valku, looma ja kalaliha, mune, ube, maisi ja letsitiini sisaldavaid toiduaineid. Trimetüülamiin tekib ka soolestiku bakterite elutegevuse käigus, on leitud ka soodus toime olema antibiootikumi kuuridel.
Panen siia ka lingi ühele allikale, sealt saate asja lähemalt uurida. http://www.sciencenews.org/pages/sn_arc99/5_15_99/bob2.htm
Lõpetuseks nagu kirjutan eespool tuleb jõuda asjas selgusele. Probleem ei näi esmapilgul tõsine, kuid siiski on tõsine. Soovitan uuringuid kogenud lastearstide, endokrinoloogide poolt. Olen kindel, et Teie perearst korraldab uuringud Tartu Ülikooli Lastekliinikus. Seniks oleks abi soovitatud toiduratsiooni muutustest ja efekti jälgimisest.
Head tervist Teile ja Teie pojale soovides,
Madis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Adnenoid

Ninaneelu tagaseinal on kaarja kontuuriga pehmekoeline lisavarjustus,
mis ahendab ninaneelu õhusamba 2/3 võrra.


Mis see võiks tähendada

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Saan aru, et lapsel on tehtud ninaneelust röntgenipilt, ilmselt adenoidi kahtlusel.
Selline leid on igal teisel selles vanuses lapsel. Edasine sõltub sellest, kas lapsel on mingeid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: