käsi 18.04.07 / Perearst

Külastaja küsib:


Tere!
Minu ema on lastehalvatuse ohver ja selle läbipõdemisest jäi talle mingil põhjusel lisaks jalgade osalisele halvatusele ka nende paistetamine ja ülitundlikkus allpool põlvi.
Nüüd sai ema (81 a.) kaks kuud tagasi (2. 02.) veel ka insuldi. Meie prearst arvab, et see oli isheemilist laadi nagu infarkt, mitte verejooksuga ajju. Lihtsalt ühelt õhtul muutus üks kehapool nõrgaks ja hommikul oli veel nõrgem. Aga ta sai paremat kätt siiski liigutada ja ka minu kätt suruda, kuigi mitte tugevalt.

Pärast seda hakkas ta kiiresti paranema ja tekkis lootus, et kõik läheb üle. Paar nädalat pärast juhtunut sai ta juba paremat kätt üle pea tõsta, ülaselg liikus jõuliselt, ta sai kahe käega süüa ja hakkas kirjutamist harjutama. Osaliselt taastus jalg (mis enne oli ka juba nõrk) ning ta sai liigutada tuharalihaseid. Halvatuks jäi vaid vöökoht.

Kõik see on mulle arusaadav, aga ma tahaksin teada, kas on mingit põhjendust sellele, mis toimus ta halvatud käega. See jäi järjest nõrgemaks (panime selle üldise nõrkuse arvele), kuid nüüd on see muutunud veel lisaks ülitundlikuks ja on veidi paistes ja kuidagi nagu ka veresooned oleksid naha all suurenenud. Kord võttis õpõetaja (ta on kodus, meil käib hooldusõde abiks) tal käest kõvemini konni ja sinna tekkis kohe verevalum.
See liigub natuke, kuid liigutada on valus ja ainult puudutuski paneb ta karjatama. Samas pidevalt see ei valuta.

Kirjutasin sama küsimuse kliinik.ee närviarstile ja sain sellise vastuse:

Käe paistetus võib olla seoses lümfi-või vereringehäirega (veenitromboos?). Õigem oleks kutsuda koju perearst.

Meie perearst ei oska sellega mifagi peale hakata, rääkisin juba talle. Ehk on Teil mingeid ideid. Kas aitaks masseerimine või seoks tugevalt kinni (tean, et jala puhul kantakse siis kompressioonisukki). Südameaspiriini olen talle iga päev andnud.
Kas on mingit rohtu, mida võiks veel proovida? Üldiselt läheb meie perearst teiste arstide soovitustega hästi kaasa, ta kirjutaks rohu välja küll.

Ema muidugi tahab teada, kas see jääbki nii hulluks, või on natukenegi lootust, et asi paraneb. Lugedes, et asi on vereringes, mitte halvatuses, tekkis natuke lootust.

Tervitab
Anu

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Anu !
vabandan hilisema vastamise pärast. Aeg lendab lihtsalt nii ruttu.
Arvan, et tegemist võib olla tõenäoliselt vere ja lümfiringe häirega. See on üpris sage muidu liikuva käe-jala muutumisel mitteliikuvaks. Tarvitseks vaid meenutada jalgade tursumist pikkadel bussisõitudel. Aidata saab käe asendi sättimine kehast kõrgemal, nõnda alaneks turse. Eriliseks ravivõtteks oleks lümfimassaaz, ehk käe voolimine sõrmede poolt õla suunas. Esimesed korrad võiks seda teha keegi asjatundja, edasi saavad aidata ka lähedased-kodused.
Edasis saame mõtelda vastavalt muutustele seisundis.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Ära magatud käsi.

Selline lugu et magasin vist öösel käe ära,aga ei ole kindel.Hommikul käsi surises ja torkis.. tuim on ja selline surnud tunne on käel.. olen proovinud masseerida, külma ning sooja vee all hoida aga ei ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Ehk ikka vel masseerida ja teha võimlemisliigutusi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: