Hepatiit 18.01.07 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,
Minu partneril, kellega kavatseme ka abielluda, on med.kaardil kirjas, et on põdenud B ja C hepaiiti. Korralikult ta neid ravinud ei ole, seega on ilmselt need veres edasi?
Kas võin saada ka nakkuse,kuigi need pole praeguseks aktiivses vormis?
Kas see ohustab kuidagi tulevasi lapsi -tahame neid väga ja võimalikult kiiresti (kui see veel võimalik on- olen üle 35 juba)
Kas peaksin ennast süstima B hepatiidi vastu? Kas süstimise pärast peaks lastesaamist edasi lükkama?
Lugesin Hepatiit.ee kodulehe läbi , aga oma lüsimustele sealt vastust ei saanud..
Ette tänades ja jõudu soovides!


Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Mõistan muret. Hepatiitide asi on veidi keerukam kui algul võib tunduda. Kahjuks on raske anda ka minu poolt ühest vastust. Vajalik oleks teada tänase seisuga partneri viiruskandlus ja maksaproovide tulemus. Saan soovitada pöördumist nakkushaiguste arsti ehk infektsionisti vastuvõtule. Selleks pole vaja saatekira. Tänapäevane seisukoht on võimalikult palju toetada patsienti ja leida tema soovidele parim võimalik lahendus. Ka HIV positiivsel on õigus elada täisväärtusliku elu ja saada ka lapsi. See on üks inimõigustest. Muidugi on kena kui inimene ise teeb omalt poolt kõikvõimaliku nakatumise jm ebasoovitava vältimiseks.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Morbus Botkini?


Lp dr Veskimägi
Põdesin lapsena Botkini tõbe. Nüüd, kui soovisin olla doonoriks, selgus, et ma selle haiguse läbipõdemise tõttu ei sobi verd andma. Kas Botkini tõbi on A, B või C hepatiit ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Botkini tõve all mõistetakse ajalooliselt vahest B hepatiiti. A hepatiit on see mis levib nö pesemata käte vahendusel epideemiatena kollektiivides. B hepatiit ka C, D ja E hepatiit aga vereülekannete, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: