Röntgen 04.06.06 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Ole 25 aastane mees ja piinab 1 mure. Nimelt häirib mte röntgenkiirte kahjulikkusest. Eelmisel aastal tehti mulle lühikese vahega 3 kõigi hammaste ülesvõtet ning 2 väikest pilti konkreetsest hambast. Nüüd mõniaeg hiljem tehti ühest hambast veel väike pilt ja hiljuti pilt peast. Olen lugenud kiirguse kahjulikkusest, samas öeldalkse, et doosid selliste piltide puhul madalad ja muretsemiseks põhjust pole, samas kardan ikkagi, et tervis on nüüd rikutud?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Katsun ka omalt poolt Teid lohutada. Me kõik saame elamise käigus röntgenkiirgust kas kosmilise kiirguse või pinnase radioaktiivsuse, radooni tõttu. See on meie eksistentsi üks osa, taheme seda või mitte.
Meditsiiniline röntgenkiirgus saadakse nii diagnostiliste kui raviprotseduuride käigus. Näiteks üks kopsupilt oma kiirguskoormusega võrdub umbes 1 nädala lodusliku fooni kiirguskoormusega. Sihtülesvõte hambast aga veelgi vähem. Pool tundi lennukisõitu 10 km kõrgusel annab ka kosmilise kiirguse tõttu kiirituse mis võrdub ühe kopsupildiga. Diagnostilisi uuringuid tehakse ikka selleks, et saada teada mis on haiguse täpne põhjus ja kuidas edasi ravida. Selle tegevuse kasu on mõõtmatult suurem kui kahju võimalikust kiirgusest.
Veel näide. Röntgenkiiri kasutatakse ka raviproteduuridel, kui on vaja haiguskoldest hävitada kiiresti paljunevaid, kehale kahjulikke rakke. Selle protseduuri käigus saadav kiirgus ületab tavalise diagnostilise ülesvõtte kiirgustaseme tuhandeid kordi. Ja inimesed elavad ja paranevad.
Loodan, et sain veidi Teie muret ja hirmu leevendada.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

röntgen

Tere! Kui mul imikule tehti puusaliigestest röntgen ning mina pidin seal teda kinni hoidma, kuid mingit kitlit ega põlle peale ei pandud. Kas mind ei oleks pidanud nad kaitsma sel momendi kiirguse eest. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Üldiselt uuritakse tänapäeval beebide puusaliigeseid ultraheliga. Küllap pidas arst röntgenuringut õigemaks. Jah, kaitsepõllesid tuleb kasutada nii väikesel patsiendil teiste kehaosade, eriti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi