Köha 06.01.06 / Perearst

Külastaja küsib:

Olen 55a naine, kontoritöö. Köhin alates 2001.a nii suvel kui talvel. Hommikul tõusen ja köhin(kuiv, sügavalt tulev köha) mitu minutit nii, et pea põrub ja tilgad tulevad püksi. Tulemuseks on valus kurk. Päeval võin mitu tundi mitte köhida ja siis kordub kõik. Nii päev läbi. Öösel ei köhi.
Nende aastate jooksul olen 3 korda läbinud tee: perearst(kirjutab antibiootikumid: Doxy-M, Amoxicillin, Fromilid, Sumamed)-kurguarst( ei leia midagi)-kopsuarst(Codipront, Claritin). Tehtud on röntgen, bronhoskoopia, kurgu ja nina proov, põsekoopa pilt, allergia testid, mükoplasma ja kopsuklamüüdia proov, spirograafia. Vahepeal olid hingamisraskused ja tarvitasin mitu kuud Seretide.
Käisin ka gastroskoopiat tegemas(sealt sain küll võõra inimese analüüsi tulemuse) aga gastroloog ütles, et GERD ei saa ühegi analüüsiga kindlaks teha. Tuleb süüa tablette ja siis selgub, kas on maost tingitud köha või mitte (võtsin Omeprazolin).
Alustasin uut ringi Doxycycliniga(uus perearst kirjutas). Kaua veel? Millise arsti poole peaks pöörduma, et abi saada?

Soovituste eest ette tänades
Triinu

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Triinu
Mõned mõtted. Üks südamerohi ravimrühmast AKE inhibiitor kõrvaltoimena põhjustab kuiva ärritusköha. Ega ei tarvita mõnda ravimit sellest rühmast.
Kuidas on köha seotud nädalapäevade, puhkepäevade ja puhkusega. Ega kodus pole suitsetajaid. Kuidas on köha seotud pingesituatsioonidega. Seos koormusega, näiteks külma ilmaga kiiremal kõnnil, tõusmisel 5-9 korrusele.
Oma töös kasutan päris palju spirograafiat koos veloergomeetrilise koormusuuringuga. Rahuoleku spirograafia võib olla korras, kuid koormusel ilmneb näiteks mööduv bronhide ahenemine ja köha. Üks uuring on kodune PEF meetria. Patsient saab endale paariks nädalaks aparaadi, millega saab hinnata väljahingatava õhu kiirust. Tulemus registreeritakse 3 x päevas ja kantakse tabelisse. Hinnatakse päevade lõikes selle varieeruvust. Köha ja õhupuuduse teema on mulle südamelähedasem. Olen perearstidele kirjutanud pikemad artiklid nendel teemadel. Lisan siinkohal lingid oma kodulehele: koormusuuringutest http://tervis.tostamaa.ee/default.asp?id=163
diagnostiline orkester: http://tervis.tostamaa.ee/default.asp?id=195;
artiklite seeria http://tervis.tostamaa.ee/default.asp?id=99 .
Teinekord annab vastuse ka prooviravi. Kas või nendesamade tablettide tarvitamine mida kolleeg gastroenteroloog Teile kirjutas. Eks ka erinevad antibiootikumid on mõnes mõttes prooviravi.
Lastes peast läbi pikaajalise köha põhjuseid meenub veel kilpnäärmehaigused, nervus recurrensi ja nervus vaguse ärritus, südamehaigused. Neid kõiki tasub vähemalt kaaluda, kuid seda saab teha arst, kes saab teid lähemalt "katsuda" ja küsitleda. On diagnoose, mis ei selgu mõne päevaga vaid aastatega. Teinekord ei jää muud üle kui leppida saatusega ja tarvitada leevendavaid vahendeid.
Loodan, et neist mõtetest on veidi kasu. Soovitan pöörduda taas perearsti poole ja arutada kõiki võimalusi uuesti. Ei tohi karta, et arst paneb pahaks või pole aega. Teinekord tekib suletud ring, kus arst hakkab patsienti nagu pelgama. Seda ei tohiks tekkida, lahenduseks ongi koostöö arsti ja patsiendi vahel.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Köha

Mind vaevab juba 3a krooniline köha, millele ei ole põhjust leitud. Röga sitke, ei allu ravimitele. Nüüd leiti vereproovist helicobakter. Küsingi, kas köha võib sellega seotud olla? Aitäh vastuse eest ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Võimalik, et põhjuseks on maomahla refluksist tingitud kurguärritus ja köha. Vererõhuravim, AKE inhibiitor võib põhjustada ka sellist köha. Ikka koostöö oma perearstiga !
Head tervist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: