hemangioomid maksas 03.12.05 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördun Teie poole konkureeriva arvamuse saamiseks, sest senistest tohtrikülastustest pole olnud abi ega meelerahu. Vabanda ette pika kirja pärast, aga põhjalikult asjaolude teadmine aitab kindlasti arvamust kujundada.
Olen 46 aastane ca 20% ülekaalus mees, ei joo ega suitseta.
Olin sunnitud juuli lõpus 10 päeva vibima minu jaoks kuumas (+40) piirkonnas, kus tegu ka harjumatu koormusega - pea iga päev 10 kilomeetrised jalgsimatkad sellises kuumuses. Nädal peale naasmist tekkis kerge palavik, higistamine, nõrkus ja torked vasakul rindkeres, pidasin neid kopsupõletiku sümptomiteks ja pöördusin perearstile. Kuulamise ja vereanalüüsi näidud olid normis (CRV 5) ja nii mind tagasi sadetigi. Paari päeva pärast enetestunne halvenes, lisandusid külmavärinad ja alatemperatuur (35,7...36,0) Nüüd saadeti rõntgenisse ja kohe kopsutuumori kahtlusega PER Haiglasse, kus tehti kordusrõntgen ja veraanalüüsid, rõntgen näitas vasaku diafragma kõrgseisu. Pulmonologi arvamust mööda ja minu anamneesi alsuel - olin 90. aastal mitu kuud haiglas mädase empüeemiga - arvas ta, et tegu pole tuumoriga, aga otsustas diagnoosi kontrollida kompuutertomograafias. Kodus seisund halvenes, ei jaksanud enam lõpuks ringigi liikuda ja see päädis paari päeva pärast EMO-s erakorralise haigena arütmia ja tahhükardiaga. Neli päeva uuringuid kardioloogias andsid tulemuseks normleiu südames, samuti kadusid tahhükardia ja arütmia. Samas õnnestus teha ka kompuuter, mille alusel pulmonoog diagnoosis alagava KOK-i, tegi ka spirograafia koormustestiga, mis andis tema diagnoosile kinnituse. Samas näitas kompuuter maksas paari kajarikast kollet, mistõttu saadeti taas tuumorikahtlusega maksa UH uuringutele, sest ka biokeemia ALT/ASAT oli mõõdukalt kõrgenenud, kuigi kahenädalaste vahedega suunaga langusele - 74.....52. UH tehti põhjalikult, kokku ligi poole tundi kahe aparaadi all. Tuvastati kaks kollet 12 ja 13 mm, mis kõlaliselt diagnoositi hemangioomideks. Arst surus peale UH spetsialist arvamuse lugemist koridoris kätt ja soovitas tulla aasta pärast kontrolli. Kuna valud parema roidekaare all ja küljes jatkusid, laäksin oma murega mind juba 20 a. tundva nõelravi ja klassikalise hiina medistiini arsti (kes, muide, on diplomeeritud gastroenteroloog) juurde, kes peale keele-ja pulsidiagnostikat teatas, et olen füüsiliselt täiesti terve, tegime tema juures ka täiendava UH, mis andis kõigi siseorganite puhul normleiu. Samas soovitas arst mul külastada hiina massaazhi praktiseerivat salongi, mille 2 külastuskorda panid mul maksa piirkonna veel hullemini valutama, tõsi küll, energiat ja teotahet tuli tublisti juurde. Nüüd minu küsimused:
1.Kas on võimalik seos minu suvise kuumashoki ja maksavaevuste vahel?
2.Kas on mõeldav, et hemangioomid maksas tekkisid ülekoormusest?
3.Kas hemangioomid võivad mingil tingimusel muutuda ohtlikeks ja kas neist on võimalik ja vajalik vabaneda, kas siis operatsiooni teel või mingil muul viisil?
4.Kas hemangioomid võivad muuutda mingil tingimusel angiosarkoomiks?
5.Vaevuste (kergete valude) püsimisel kas peaks ja millise ajavahemiku järel tegema taas läbi ülalnimetatud uuringud?
6. Juba neljandat kuud kestev mure on kahandanud ka mu psüühilist toonust, arvan ise, et seetõttu kannatab ka mu füüsiline võimekus - endised jalutuskäigud, rattasõit ja ujumine on jäänud unarusse, mistõttu võtavad maad lootusetus, masendus ja jõuetusetunne enda saatust juhtida.
Lõpetuseks vabandan, kui saadetis tuli kahekordselt, mulle tundus, et eelmise kirja saatmisel tegin vea.
Veelkord tänu kannatlikkuse eest ja ootan tänuga vastust.

KV

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Põhiosas juba vastasin Teie kirjale. Selles mainite ka väikese palaviku olemasolu, seegi on võimaliku troopilise haiguse üks viide. Minu poolt oleks neid ebaeetiline üles lugeda ja nii täiendavalt kannatusi põhjustada. Seega soovitan tungivalt ja võimalikult kiiresti nakkusarsti konsultatsiooni. Lisan ka allpool koopia eelmisest vastusest. Seal on ka mõned telefoninumbrid.
Vastan ka küsimustele järjekorras.
1. Jah on küll. Esineb mõne troopilise tõve võimalus
2. Ei, need on reeglina kaasasündinud
3. Ei, need ei muutu ohtlikuks
4. Ei
5. Soovitan kindlasti nakkusarsti konsultatsiooni, uuringuid. Edasi võiks maksakoldeid mõõta 2 x aastas sama sonografisti juures
6. Teadmatus ja ärevus on psüühhika suurimad kurnajad. Uurida ja vajadusel ravida on ainsad soovitused mida saan anda.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi
Nüüd siis koopia eelmisest kirjast
Tere
Tänan usalduse eest !
Minu jaoks on olulised järgmised faktid: Teie vaevuste olemasolu, maksamuutuste leidmine, tõusnud transaminaaside tase ( ALAT, ASAT) ja sooja maa külastus. Soovitan väga nakkusarsti konsultatsiooni. On terve rida troopilisi tõbesid, mis võivad mõne aja pärast anda igasuguseid sümptome. Hemangioom on täiesti healoomuline veresoonte-sidekoe "puhmas" maksas. See ei põhjusta sümptome, ka on analüüsid korras. Mulle ei anna rahu Teie sooja maa reis, osa tõbesid võivad põhjustada koldeliseid maksamuutuseid ja transaminaaside tõusu. Soovitan taas kontrollida neid koldeid , nende mõõtmete muutust. Kui asi on kahtlane, tehakse ultraheli kontrolli all ka maksa biopsia st. proovitäki võtmine. Inimese psüühhika on võimas enesetunde mõjutaja, sellega võime muuta terve haigeks ja väga haige peaegu terveks. Aga enne uuriks veel kehalisi põhjuseid. Psüühhika ei saa kuidagi mõjutada transaminaaside taset, tõstes seda normist 2 x.
Lisan ka reisimeditsiini kabinettide kontaktnumbrid: Merimetsa Nakkuskeskus Tallinnas, tel. 6598594 ja Tartus TÜ Polikliiniku reisimedtisinikabinet tel. 7319120. Minu teada võib pöörduda nakkusarsti vastuvõtule ilma saatekirjata, kuid soovitan võtta kaasa senitehtud uuringud. Kui vastuvõtu järjekord on pikk, soovitan taas kontrollida transaminaase ja täisvereanalüüsi, eriti jälgida eosinofiilsete leukotsüütide arvu. Tänapäeval loeb analüsaator vererakke, kuid Teie puhul soovitan ka vastavalt värvitud verepreparaadi ehk verevalemi lugemist mikroskoobi all. Võimalusel oleks abi ka viiruselise etioloogiaga maksahaiguste diagnostikast ja hingerahu annab ka negatiivne HIV test.
Nõndapalju siis mõtetest, mis tekkisid Teie kirja lugedes.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Vesi maksas?

Tere, lugupeetud dr. Veskimägi! Mul on juba pikemat aega olnud rindkere all roietevahelises piirkonnas ebameeldiv punnitav tunne. Ka füüsiliselt on kõhu ülaosa justkui ette vajunud. Käisin mõnda aega tagasi ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Minu poolt vastus lihtne. Palun pöörduge perearsti vatuvõtule. Kolleeg saab kõike lähemalt küsitleda, määrata uuringud ja konsultatsioonid erinevate spetsialistidega. Siis on võimalik jõuda ...

Loe edasi

öökimine

Olen mees 45a.Milles võib olla tingitud et hommikuti on süda paha.Mitte alati.Näiteks kui joon kohvi.Ei ole vaimustatud ka rasvasest toidust.
Asi pole alkoholis.Ehk maos või maksas või mõnes muus ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Võimalik. Soovitan perearsti külastust.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi