haiged jalad 27.10.05 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere Dr. Veskimägi.

Vabandan väga. Tõesti vist andsin Teile vähe infot, aga olin täiesti paanikas oma jalgade seisundi pärast.
Olen 34 aastat vana naisterahvas, tegelen istuva kontoritööga, käin(õigemini käisin, kuni eelmise nädalani, sest praegu ei julge) ujumisrennis. Eelnevatest haigustest eelmine aasta põdesin läbi raske kopsupõletiku ja olen astmaatik ning võtan symbikorti. Ema on terve, muid suguvõsa haigusi kahjuks ei tea.
Perearstile on mul aeg 10-ks novembriks. Kuna see on pisike ühe arstiga ja õega keskus ja arst parasjagu on ära. Ja ilmselt ei loetud mu seisundit ägedaks ja ise ma ei osanud kah arvata, et asi nii hull on, et kuhugi teise perearsti juurde minna.
Apteegis soovitati jalgade määrimiseks geeli mis sisaldab dihlofenaki(kahjuks pole geeli nimi meeles), sellega määrin praegu jalgu
kuid see leevendab vaevusi vaid lühikeseks ajaks. Hommikuti tulitavad vaid põlved ja sääreosa on veidi tuim aga õhtuks on selline tunne, et põlved on kuuma sulametalli täis ja see "voolab" ka mööda jalgu allapoole ja jalad(eriti põlved) on veidike turses, aga väga vähe.
Panen ka õhtuti kapsalehti põlvedele, see leevendab tulitamist. Valu otseselt põlvedes ja jalgades ei ole on lihtsalt väga ebameeldiv tulituse ja helluse tunne, ning jalad on veidi kanged. Magades ei saa jalgu üks teise peale asetada, on kohe vga hell ja ebameeldiv tunne.
Saan aru, et mind nägemata Te ei saagi diagnoosi panna aga küsimus oleks selline, kas enne perearsti juurde saamist võin ma edasi basseinis käia või tuleks sellest praegu hoiduda? Ja kas on parem praegu vähem või just rohkem liikuda? Sest siiani olen harrastanud pikki jalutuskäike.

Tänades.
J.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere J
Nüüd on infot juba parajalt. Saan avaldada vaid mõtteid mis mul tekib, lugedes Teie kirju. Võimalik on veenide haigus ( algav veenilaiendid, veenide ülekoormus) Seda soodustab muuseas nii kestev seisev kui istuv töö. Ehk on see Teie puhul nii. Vaevust aitaks leevendada lamamine, jalad kõrgemale tõstetuna- padi või tekk jalgade all. On olemas ka veenisukad, so sukad mis paraja pingega surub säärtele ja annab nii pinge all veenidele puhkust.
Teistest tõvedest mis veidi klapivad Teie vaevustega oskaks nimetada selja-jalanärvide valu- rahvakeeles radikuliit. Võimalik on ka mõni liigeshaigus. Kui vaevused on nii alaägedad, siis ma arvan, et mõõdukas füüsiline koormus ei tee paha. Arvan, et ka basseinikülastus ei tee halba, juhul kui jalgadel pole päris ägeda veenipõletiku tunnuseid ( piirdunud valulik tihke-punetav ala, turse). Vahest ei sobi kuum saun leiliga.
Vavusi aitaks leevendada diklofenaki salvi kasutamine ja ibuprofeni suukaudne tarbimine. Need on käsimüügiravimid, apteeker annab ka nõu.
Loodan, et sain veidi selgust tuua ja ei hirmutanud ära erinevate tõbede ülesloetlemine. lihtsalt arstlik mõttekäik on selline: võimalikud haigused peas lahti rullida ja hakata otsima neile kinnitust haige läbivaatusel, kaebustes ja uuringutes. Sellest see arutlus.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

haiged jalad

Tere!

Mul selline mure.
Kõik algas sellest, et trennis tõmbas jala krampi. Määrisin, hakkasin magneesiumitablette võtma aga see ei aidanud. Jalad läksid hoopis imelikuks. Enam krampe ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere J !
Kahjuks ei saa ma midagi oletadagi, isegi kui tahaks. Te olete jätnud saladuseks oma vanuse, soo, põetud haigused, eluviisi, hariduse, kutsetegevuse, suguvõsa haigused jne jne. Miskipärast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: