Kopsuklamüüdia 10.06.05 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Mure selles, aasta algul oli kopsupõletik, sain 2 antibootikumi kuuri. Peale seda põletik kadus. Köha jäi, aasta algusest praeguseni olen vaid 2-3 nädalat olnud ilma köhata. Perearst diagnoosis kopsuklamüüdia ja mükoplasma bakterite suurenemise. Tiitrid olid üle normide veres. Ta ütles, et arvatavasti aasta alguses saidbakteri , oli kopsupõletik ja nüüd on lihtsalt veel bakter veres, et enam pole antibiootikumi kuuri vaja, et küll ise langeb ta tase veres. Nüüd siis see mida ise tunnen. Kopsus on selline imelik tunne, põletikke ega asju enam ei ole, köhin suht tihti ja kurk on jube vastik, justkui sügeleks seest. See on selle kopasuklamüüdia pärast. Nüüd siis tahakaski teada, et kas üks kuur Sumamedi võiks asja paremaks muuta??? Sest niisama ilma ravita olen olnud pea pool aastat ja seisukord on ainult kehvenenud. Kuiogi mu perearst ütle,s et antibiootikume pole vaja, tundus see vastus üsna kahtlev.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Klamüüdia teema on hell nii patsientidele kui arstidele. Arstid isekeskis arvavad, et teema on natuke liiga ülepaisutatud aga kohates kestvalt köhivat ja haiget patsienti peab teda ometigi uurima ja ravima. Nii määratakse ka antikehasid ja leitakse, et need on väheke kõrgemad. Ja siit see klamüüdia tulebki. Tõsi on se, et pea igal inimesel kas ta köhib või mitte võib leida muutusi antikehade tiitris. Et asja väga korrektselt teha siis peaks jälgima paarisantikehade tiitrit pikema aja vältel. Üldiselt on nii et IgM antikehade tõus näitab ägedat infektsiooni, selle langus ja tekkiv IgG tõus aga läbipõetud infektsiooni. Kõik oleks tore, kuid antikehade analüüsi hind on väga kallis. Perearstina saaks seda määrata 6-8 patsiendil kuus ja ongi kuu uuringute raha otsas. Ja ülejäänud keskmiselt 400 patsiendile ei sakski uuringuid määrata. Siit see arstide veidi ebalev suhtumine.
Isiklikult oma töös proovin kasutada enam haiguspildi järgset diagnoosimist. Kuii kopsupilt, haiguskulg ja läbivaatuse andmed on omased nn. atüüpilisele kopsupõletikule siis on ka ravi vastav. Teie olukorras on nüüd raske midagi väga kindlat soovitada. Austan Teie perearsti hinnangut: on määratud antikehade tiitrit, ka teised vereanalüüsid ei näita ägedat põletikku. Ja nii ei olegi põhjendatud antibiootikumi ravi. Sellel ravil on terve rida kõrvaltoimeid, alates toimest " rahakotile" nii paari-kolmesaja krooni osas kuni mõnekuise kõhuhäireni. Hästi natuke mõtlen Teie vaevusi lugedes bronhide ülitundlikuse või kerge astma peale. Palun ärge ehmatage. See on vaid arstlik mõte, mida saab kinnitada või väljalülitada spirograafia uuringuga ja bronhide põletiku ja toonust mõjutavate ravimite kasutamisega. Nn. astmapiibud. On ka veel üks haigus, nimega mao-söögitoru tagasivoolutõbi ehk reflukstõbi. Selle korral satub mao happeline sisu salamahti söögitorusse ja kurku ja põhjustab seal igatsorti tundmusi meenutades ka Teie vaevusi. Seda saaks uurida kas prooviraviga ( lihtsam) või gastroskoopiaga ( vastikum ). Nõndaks. Soovitan taas perearsti juurde pöörduda ja arutada kõike rahulikult. Siinkohal esitasin oma mõtteid nii nagu ise käituksin kohtudes patsiendiga, kellel oleksid Teie vaevused. Olen kindel, et leiate lahenduse.
Tõesti head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Täpid nahal

Tere,

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Loe edasi

unetus

Vaevlen pikka aega unetuse pärast(aastaid).

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Keskkõrvapõletik täiskasvanul

Tere!


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Probleem maoga

Tere!

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,


Loe edasi

Rinnakus valud

Tere, Lgp. Dr Veskimägi!

Varasemalt olen nõu küsinud, seoses mao probleemidega. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

2,5-kuune beebi ei söö

Tere!


Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist

Loe edasi

Sõrmede tenosünoviit ("Trigger finger" / stenosing flexor tenosynovitis)

Tere!


Ma viibin hetkel välismaal ega ole retke ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Valu sõrmedes võib tõepoolest tekkida peale harjumatut pingutust kätega ja antud juhul ongi ülekoormuse tagajärjel tekkinud kõõlustupepõletik kõige tõenäolisem diagnoos. Kuid arvestama ...

Loe edasi

colibakter uriini

Lp. doktor! Olen 58 a naine ja pea aasta hädas colibakteriga kuseteedes, mis uriini külvides suures ulatuses end ilmutab, kuigi olen saanud iga kuu aasta jooksul antibiootikume Cinnat, Ciprinol, Gentamycin, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Hea, et kompuuter ja tüstoskoopia on normis, see välistab anatoomilised muutused, mis põhjustavad normaalse uriinivoolu takistust ja nii põletiku teket. Aga lihtne asi- ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere,

Emal oli käesoleva aasta juuli lõpus mitu puuki. Oktoobri algul oli tal enesetunne kehv ja üks käsi paistetas (käelaba ja sõrmed). Ta ise kahtlustas borrelioosi. Kuna enestunne halvenes ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Arstimise teeb keerukaks see, et sarnasel vaevusel võivad olla väga erinevad põhjused. Kui esineb ühe piirkonna truse- käelaba ja sõrmed, siis see on pigem omane selle piirkonna vigastusele. ...

Loe edasi

sääreluu valu

Mul selline mure, et kui hüppan või jooksen siis parema jala sisekülg ja sääreluu pealt on valus. Sääreluu pealt katsudes on üks punkt valus ja see punkt on sinine. Peale jooksimist on ka alguses valus ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist
Sellist jalga peaks kindlasti silmast silma arstile näitama, seda nägemata ja katsumata on väga keeruline midagi kindlat öelda. Kindlasti ei tohiks jalale üle valupiiri koormust anda, seniks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi