Diagnoosi panemine 17.03.05 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere, doktor
Tean, et see küsimus puudutab kopsuarsti, kuid pöördun teie (erapooletu)arsti poole.
Probleem selles, et mul tekib köhimisreaktsioon lõhnadele ja külmale õhule ja hetkel köhin juba mittu kuud järjest kuigi probleem ise tekis 3 aastat tagasi. Rööga ei ole. Palaviku ei ole. Perearsti juures tehtud vereproovid põletiku ei näidanud. Röntgen - korras. Allergiatestid (2002.a. Hiiul) allergiat ei näidanud. Lõpuks palusin saatekirja kopsuarsti vastuvõttule, kuna köha häirib (öösel õnneks ei köhi).
Kopsuarst tegi puhumistesti, tulemus - ideaalne (kõik näitajad üle 100%). Bronhoskoopiat ei teinud, muid analüüse ka mitte.
Diagnoos: Põletik bronhides. Andis kaasa sissehingatavd hormoonpreparaati. Praegu hingan neid sisse 2 korda päevas, olen alles kuuri alguses. No kui see preparaat aitab, on ju tore. A G A minu jaoks on arusaamatu,
kui on põletik bronhides, kas siis vere analüüs ei näita põletiku? Mille järgi sai arst panna sellise diagnoosi. Käisin ühes suuremas Talinna haiglas.


Ettetänades Annika

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Annika
Asjalugu võib olla järgmine. Tegemist võib olla bronhide ülitundlikusega, see ei ole astma. Kuid võib olla ka astma kerge vormiga. Puhumistest võib olla PEF meetria või spirograafia, see jääb Teie kirjas ebaselgeks. Tavaliselt tehakse ka täpsustav spirograafia: tehakse uuring ja antakse patsiendile mõned sõõmud hingata ravimit mis lõdvestab bronhe ja tehakse uus uuring. Kui ilmneb voluline vahe on testi tulemus positiivne. Positiivne arstile on aga haigele negatiivne, so on tegemist haigusega. Diagnoosi saab täpsustada ka koormuspuhuse spirograafiaga ja metakoliintestiga. See aine peaks provotseerima astmahoogu.
Astma definitsioon on selleine: krooniline immuunsüsteemi vahendusel avalduv põletikuline haigus. see ei ole põletik nagu kopsupõletik või äge bronhiit.
Tänapäeval on suundumus laiemale sissehingatavate hormoonpreparaatide kasutamisele. Põhjuseid mitu: nad tõesti aitavad ja kasulik ka ravimimüüjale. Kuigi alati peab ka kaaluma kas seisund on tõesti seda väärt et neid ravimeid kasutada. Alternatiiviks oleks loobumine suitsetamisest ka passiivsest suitsetamisest, elamine üle vaadata võimalike allergeenide ( kodutolm) suhtes, ka kosmeetika.
Loodan, et sain veidi tuua selgust !
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

suhkruhaigus?

Tere,

Mul on Teile järgmine küsimus - kas peaksin kahtlustama oma lapsel (9.a) suhkruhaigust, kui ta joob üle keskmise tunduvalt rohkem ja tema käed ja jalad higistavad minu meelest lapse ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud küsija.

Sukruhaiguse diagnoosi ei saa panna ainult sagedasema joomise alusel.
Soovitan pöörduda arsti poole ning teha ära vajalikud analüüsid -
veresuhkru, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: