Raske hingata 21.11.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,
Olen viimasel kuul veetnud tunde polikliinikus ja seni ainus tulemus, et tunnen end "polkovniku lesena" kes kujutab endale haigusi ette.
Mure selles, et viimased paar-kolm kuud on olnud raske hingata - normaalsel hingamisel nagu jääks õhku väheks, mis sunnib väga sügavalt hingama, kaasneb pitistus vasakul rinnus, vahel ka pearinglus. Perearst suunas kardiloogi ja endrokrinoloogi juurde. Südame ultraheli sai tehtud - ravi vajavaid kõrvalekaldeid ei tuvastatud. Kilpnäärme funktsioonid korras. Sai tehtud ka kopsupilt - korras. Vereanalüüsid ka tohtrite sõnul normis (mis tundub mulle veidi kummaline kuna on haavandiloine koliit, mis üsna aktiivses faasis). Muidugi on mul rõõm kuuld, et olen terve. Aga endiselt hingeldan nagu 90 aastane vanamees! Viimasel aaastal on füüsiline koormus tunduvalt vähenenud, üritan seda parandada, kuid siin jälle -nagu natuke rohkem pingutan, läheb kogu energia hingeldamisele. Probleemi ei ole küll päris kogu aeg, kuid väga tihti ka rahulikus ja pingevabas olukorras. Perearst pakkus põhjusena välja, et närvidest ja kirjutas antideprssandid. Nende võtmist ei ole alustanud. Elu on küll pingeline, kuid samas usun et suudan seda üsna edukalt maandada. Viimase aja suurim stressor on tervis!
Küsingi teie käest n.ö. second opinionit? 30 aastasena sooviks siiski elada veel aktiivset elu!
Tänan ette!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Oletan, et olete 30 a noormees. Teid nägemata on raske midagi kindlat oletada. Aga siski, mõned mõtted. Sellise vaevuse korral teksin mitmed uuringud lisaks senistele: spirograafia ehik uuring kus hinnatakse täpselt koipsude seisundit, õhuvoolukiirust, võimalikke takistusi ja haigusid. Näiteks astma. Vajadusel tehakse lisauuring: antakse hingata bronhe laiendavat rohtu ja jälgitakse muutusi spiroigrammil. Teine test on nimega koormuselektrokardiograafia. Koormuse ajal hinnatakse Teie südametööd elektrokardiogrammil. Need uuringud annaksid vaevuse tõenäolise lähte ja kui on teada mis on viga on ka ravida lihtsam. Kui need testid on laitmatult korras lisaks senistele siis mõtleksin ka psühhogeensele vaevusele. Selleks ei pea olema mitte depressioon ega mõni muu " hullu haigus". Küll aga olen kohanud harjumusliku hingeldust: patsient ´tiunneb mingit häirivat aistingut, näiteks kripeldust kurgus, kerget köhatust ja siis ta mõtleb: nüüd kohe see hakkab peale. Ja patsient hakkabki sügavalt hingeldama ja näib seejuures päris kehva välja. Vaevus möödub aga siis kui meedik hakkab haigega tegelema, kopsu kuulama, pulssi katsuma ja ammu enne kui mingit ravimit on manustatud on vaevus kadunud. See viitabki just psühhogeensele lähtele. Kasutusel on ka termin Paanikahäire, selle tunnused sarnanevad Teie vaevusele juhul kui kõik uuringud on korras. Selle häire korral ei tohi mõtelda: ahh see on närvidest nagu ütleks see kõik. Teinekord mõni kehaline haigus häirib inimest märksa vähem kui selline seisund. Ravi on mitmesuunaline: esiteks 100% tõestamine, et puudub kehaline haigus see omab juba suurt ravivat mõju: eriti koormustest ja spirograafia mis veenavad patsienti uskuma. Seejärel arsti korduvad selgitused, näited teiste patsientide peal, viidete otsimine senisest haiguskuliust. Järgneb psühhoteraapia, eriti kognitiiv-käitumuslik psühhoteraapia võte. Ja lõpetuseks psühhofarmakonid, eeskätt antidepressandid, harvem rahustid.
Nii et taas perearsti külastus, proovige temaga sõbralikult vaevust arutada ja küsida õvimalusel ka nimetatud uuringuid. Kindlasti tuleb kasuks ka mitme teise arsti arvamus, kui ikka 2-3 tohtrit räägib sama asja siis võiks neid uskuda.
Loodan, et sain tuua veidi selgust.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Raske hingata

Tere on selline probleem et on hingata raske kas see on tingitud stressist

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Võimalikke põhjuseid on mitu. Oletada ei saa. Saan soovitada pöördumist arsti vastuvõtule.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: