köha 26.10.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
Juba mõnda aega on mind vaevanud hootine köha, eriti hommikuti.Köhisin kuni köha lahti ja siis ei köhinud terve ülejäänud päeva. Nüüd on olukord niipalju muutunud, et hakkan köhima ka siis kui sügavalt hingan. Näiteks vesiaeroobika treeningul hakkan umbes poolest trennist köhima. Ka enesetunne ei ole kiita-väsimus.
Hiljuti põdesin ka bronhiiti. Perearst lasi teha kopsuröntgeni ja kopsuklamüüdia analüüsi. Ei leitud midagi tõsist. Arsti vastus oli küll natuke imelik: klamüüdiaga on kokkupuude olnud aga ägenemist ei näita.
Nädala võtsin antibiootikume, mis pidanuksid aitama ka juhul kui oleks avastatud kopsuklamüüdia.
Kas võib tegemist olla hoopis mingi allergia või astma vormiga? Suitsetamise jätsin maha 4 aastat tagasi ja suur suitsetaja ei ole kunagi olnud. Kodus on meil 2 kassi, kui allergiast rääkida.
Ette tänades
Anu

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Arvan järgmist. Usaldage oma arsti. Bronhiidipõdemise järgselt võib mõnda aega püsida hingamisteede ülitundlikus jaheda, tolmude, niiskuse suhtes. See väljendubki köhas, ka füüsiline koiormus võib seda põhjustada. Ajaliselt võiks rääkida umbes 1 kuulisest ajast, selle vältel peaksid vaevused tasapisi taanduma ja lõpuks ka kaduma. Kui probleem aga püsib ja ilmneb kindel seos füüsilise koormusega ja jaheda õhuga tekib minul samuti kahtlus astma suhtes. Seda saaks lihtsalt diagnoosida spirograafiaga, see on uuring kus registreeritakse õhuvoolukiirust sisse ja väljahingamisel. Et asi oleks täpsem, antakse hingata ka bronhelaiendavat rohtu ja jälgitakse muutusi spirogrammil.
Kassid on muidu armsad loomad, kuid kahjuks ka sagedasemad allergiatekitajad. Soovitan ka allergiateste.
Klamüüdiaga kokkupuude tähendab seda et positiivne on Chlamydia pneuimionia IgG tiiter. Ägedale klamüüdiainfektsioonile on omane algul IgG tõus, vt ka üks eelmistest vastustest klamüüdia teemal.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Köha

Mind vaevab juba 3a krooniline köha, millele ei ole põhjust leitud. Röga sitke, ei allu ravimitele. Nüüd leiti vereproovist helicobakter. Küsingi, kas köha võib sellega seotud olla? Aitäh vastuse eest ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Võimalik, et põhjuseks on maomahla refluksist tingitud kurguärritus ja köha. Vererõhuravim, AKE inhibiitor võib põhjustada ka sellist köha. Ikka koostöö oma perearstiga !
Head tervist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: