öine higistamine 22.06.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.

Minu mureks on öine higistamine. Algas see u. 3 kuud tagasi ja on iga öö kestnud. Higistamine on päris tugev, nii et särk on hommikuks läbimärg. Oktoobris põdesin külmetushaigust, mille tagajärjeks olid kõrgenenud palavik veebruarini ja südamevaevused. Veebruaris kardioloog kirjutas norvasc'i 10 mg õhtul, diroton'i 5 mg, nebilet'i 2,5 mg ja physiotens'i 0,2 mg hommikul. Palavik taandus. Veebruarist olen ka prozac kuuril. Ma ei mäleta täpselt, aga minu arust algas higistamine u. kuu aega hiljem - märtsist. Lisaks higistamisele ka köhin hooti öösiti sellist kuiva köha. Minu küsimus on: kas see higistamine, mis tõesti on häiriv nii mulle endale, kui ka naisele on põhjustatud rohtudest või peaks põhjust otsima millestki muust. Olen 33 a mees.

Aitähh vastuse eest.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Esitasite mulle mõtlemapaneva küsimuse. Kõigepealt pean märkima, et ma ei tea Teie põhihaigust. Teie vanuses võib selleks olla müokardiit, kardiomüopaatia, algav hüpertooniatõbi, neerudest tingitud hüpertensioon jne jne.
Esitan ka Teie ravimite kõrvaltoimed, ausaltöelda on see jahmatav mullegi. Arstina on ravimit "tore" kirjutada, kuid alati peab arvestama kõrvaltoimetega. Arstide keskel on ka kõnekäänd, et kui ravimil pole kõrvaltoimet siis pole tal ka toimet. Murelikuks teeb mind ravim Physiotens, mida ei tohiks tarvitada depressiooni korral. Teie üks ravim on Prozac, mida kasutatakse just depressiooni ravimisel. Kui tarvitate tõesti 4 erinevat ravimit, siis nende tegelik toime, koostoime ja kõrvaltoimed Teie organismi spetsiifikat silmas pidades on ETTEARVAMATUD !!!!!
Soovitan nõu pidada Teie raviarstiga ja vajadusel korrigeerida ravi. Minu kogemuse alusel on Teie eakaaslastel meestel sagedaseks probleemiks stressist tingitud vererõhk, mis pole sugugi püsivalt tõusnud. Võimalik, et Teie vererõhk tõuseb vaid arsti vastuvõtul olles, seda nimetatakse valge kitli vererõhuks. Selle kinnitamiseks oleks vajalik uuring: vererõhu ööpäevane monitooring. Oma töös kasutan seda seadet päris palju ja saan hämmastavaid tulemusi. Nii võib vastuvõtul mõõdetud vererõhk 200/120 normaliseeruda poole tunni pärast ilma mingi ravita ja püsida normis ülejäänud ööpäev.
Sedatüüpi vererõhu ravi algab eelkõige stressivältimisest, maandamisest, järgnevad antidepressandid. Haruharva on vajalikud tõelised vererõhuravimid.
Kirjeldate kõrvaltoimena köha, tõenäoliselt on see tingitud dirotoni kõrvaltoimest. Ka higistamine on mitme Teie ravimi kõrvaltoime.
Kollegiaalsus ei luba mul rohkem sekkuda Teie ja Teie raviarsti koostöösse.
Nüüd aga Teie ravimite üksikasjalikud kõrvaltoimed.

Head tervist soovides
Madis Veskimägi
Prozac
KÕRVALTOIMED: Ärevus, närvilisus, iiveldus, seedetrakti häired, pearinglus, isutus, treemor, unetus, kõhulahtisus, nõrkus, unisus ja väsimus, südame rütmihäired, vererõhu muutused, tahhükardia, nahanähud jne.

Diroton
Kõige sagedasemad kõrvaltoimed on tasakaaluhäired, peavalu (5...6% patsientidest), iiveldus, kõhulahtisus, kuiv köha (umbes 3% patsientidest); oksendamine, ortostaatiline hüpotensioon, nahalööbed, valu kõhu või rinna piirkonnas (1...3% patsientidest). Teiste kõrvaltoimete esinemissagedus on madalam kui 1%.Kõrge riskiga haigetel võib sekundaarselt süveneva hüpotensiooni tõttu tekkida müokardiinfarkt või insult; palpitatsioonid, tahhükardia. On kirjeldatud ka pankreatiidi, hepatiidi, bronhospasmi, segasusseisundi või paresteesia tekkimise juhte.

Nebilet
Sagedamini esinevad kõrvaltoimed (sagedus 1¹10%) on peavalu, pearinglus, väsimus ja paresteesiad.

Teised kõrvaltoimed, mida on kirjeldatud rohkem kui 1% haigetel, on kõhulahtisus, -kinnisus, iiveldus, düspnoe ja ödeemid. b-adrenoblokaatorite tüüpilised kõrvaltoimed, mida NEBILET tablettidega ravitud patsientidel on täheldatud alla 1%, on bradükardia, aeglustunud AV-ülejuhtivus ja AV-blokaad, hüpotensioon, südamepuudulikkus, claudicatio intermittens'i raskenemine, nägemishäired, impotentsus, depressioon, hirmu-unenäod, seedehäired, meteorism, oksendamine, bronhospasmid ja nahareaktsioonid.

Lisaks on mõnel b-adrenoblokaatoril kirjeldatud järgmisi kõrvaltoimeid: hallutsinatsioonid, psühhoosid, segasusseisundid, külmad ja tsüanootilised jäsemed, Raynaud' sündroom, kuivad silmad ja praktolooltüüpi okulo-mukokutaanne toksilisus.

Physiotens
Peavalu, suukuivus, unehäired, iiveldus, nõrkemistunne, väsimus, peapööritus. Ravim on vastunäidustatud ülitundlikuse , depressiooni, vahelduva lonkamise, südameisheemiatõve, epilepsia, rohekae, rütmihäirete jm seisundite korral.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Higistamine ja kõhukorinad

Tere

Mitu kuud on abikaasal tugevad kõhukorinad, nüüd viimastel päevadel on tekkinud ka öine tugev higistamine. Palavikku pole

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Raske öelda, võimalikke põhjuseid mitu, oletada ei saa. Saan soovitada perearsti konsultatsiooni, edasist käsitlust.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Öine higistamine

Tere!

75 aastasel mehel probleem- öine higistamine ja mitte vähene. Hommikuks on voodi läbimärg, samuti tekk. Liialt palava toa süüks seda ajada ei saa, sest ta higistab ka siis kui toas on ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Liighigistamine võib olla paljude haiguste üheks sümptomiks või ka iseseisev häire. Kõige selle arutamine läheks väga pikale. Saan soovitada vaid oma perearsti külastust, vaevuse täpsustamist, ...

Loe edasi

öine higistamine

Tere? Olen 32a naine. Minul selline probleem,et viimasel ajal ma higistan öösiti ja terve keha on külma higiga kaetud. Seda pole iga öö,vahest nädalas korra ,vahel rohkem vahel vähem. Ütlen ka ära,et tuba ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Võtab ohkama. Ehk ikka ei ole kehalist haigust ja tegemist on närvisüsteemi reaktsiooniga mõnele unenäole, alateadvuse signaalile jm.
Meelerahu annaks ka arsti poolt määratud esmased ...

Loe edasi

HIGISTAMINE

MEESTERAHVAS VANUS 34.IGAL ÖÖSSEL PEA HIGISTAB KOHUTAVALT.VISKAB TEKI PEALT, KEREL HAKKAB KÜLM,AGA PEA MÄRG.ÜLEPÄEVA PESEME PATJA.TÖÖ:METSAS VEAB PUID VÄLJA.NÄDAL TÖÖL,NÄDAL VABA.MUIDU TERVE MEES.EI OSKA ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

TERE
ESIMENE PÖÖRDUMINE ON IKKA PEREARST ! KOLLEEG TEOSTAB PÕHJALIKUMA KÜSITLUSE JA ARSTLIKU LÄBIVAATUSE. SEEJÄREL KOOSTAB UURINGUTE JA KONSULTATSIOONIDE PLAANI. VÕIB JUHTUDA, ET ARSTLIKULT ON MÕNI ...

Loe edasi

öine higistamine

Tervist,
Lasksin oma perearstil teha endale vere ja uriini analüüsid. Olen tema väitel täielikult terve. Tegelikult vaevab mind aga öine higistamine. Higistan nii, et vahetan ennast viimase 3-4 kuu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
õistan muret. Pean vajalikuks täpsemaid uuringuid: kindlati oleks vajalik rindkere röntgenogramm, kilpnäärme testid jt uuringud. Karta pole midagi, pöörduge taas perearsti vastuvõtule. Vaevuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: