Biokeemiline analüüs 21.04.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,dr Veskimägi,
Mulle tehti üsna põhjalik vereanalüüs,kuid kommentaarid puuduvad.Öeldi,et analüüsid vastavad vanusele(65-aastane naine).Tahaksin teda,kas mõni neist viitab haiguslikule seisundile,kas on olemas mingid referentsväärtused.
Andmed on niisugused:
Glükoos 5,5 mmol/l,uurea 5,1(jätan mõõtühiku ära),kreatiniin 66 (see arv on mul varem olnud suurem,76-79),kusihape 219,bilirubiin 9 (millise organi seisundit iseloomustab),ASAT 18 U/l, ALAT 8 U/l,üldvalk 72 gr/l, naatrium 139,kaalium 4,2,CRV (ultrasensitiivne)0,27 mg/l,kolestoroolist ei kirjuta,see näis olevat normi piires,S-FE 17,1,homotsüsteiin 7,67,emostaasi uuring - fibrinogeen 2,35 g/l.
Kas mõni neist näitudest viitab verehüübivushäiretele,n.ö veri paks?
Tarvitan ca 6 aastat Activellet,mille infoleht hoiatab süvaveeni trombide eest.Kas analüüs midagi niisusgust näitab?

Tervitades ja ette tänades Riina

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Riina
Kõigepealt tänan sisulise küsimuse eest. Vastan järgmist.
Praktikas on nii, et kui analüüsid on normis, siis suurt kommenteerida neid ei "viitsita". Reeglina on patsient sellega rahul. Kuid saan aru Teie soovist täpsemalt teada mida üks või teine test näitab ja miks see on tehtud. Need on ju TEIE analüüsid.
Nüüd aga tehtud analüüsidest lähemalt.
Glükoosi referentsväärtus on vahemikus 3,5-5,5 mmol/l. Teie tulemus on normi piires. Kui see number oleks tühja kõhuga üle 8,8 mmol/l oleks see viide suhkruhaigusele. Soovitan seda testi 1 x astas kontrollida.
Kreatiniin on niinimetatud jääkaine, mille sisaldus veres tõuseb neerude töö häirumisel. Selle normivahemik on 44 - 100 µmol/L , seega korras. Kusihape on aine mille tase tõuseb mitmete ainevahetushäirete korral, üheks peamiseks tõveks mille korral seda uuritakse on podagra või selle kahtlus. Podagra on üks liigespõletiku vorme, mille korral liigesvedelikus on palju uraate, ehk soolasid rahvapärasemalt. Kusihappe normikoridor on 140 - 340 µmol/L . See on ka hästi. Bilirubiin on analüüs mis näitab sapi ainevahetust organismis. Kui on tegemist maksakahjustusega ravimitest või sapp ei pääse soolde ( sapikivi) siis sapp läheb verre ja siis bilirubiin tõusebki. Maksatööd näitavad ka ALAT ja ASAST, neid nimetatakse ka transaminaasideks. Nende normivahemik on mõlemal 7 - 37 U/L. Teil on need analüüsid täitsa korras. Elektrolüüdid naatrium ja kaalium on samuti normis, need näitajad muutuvad neerude kahjustuse ja mineraalainete ainevahetushäirete korral. S-FE peaks olema seerumraud. Selle norm on 9 - 26 µmol/L , Teil seega hästi. S-Fe kasutatakse rauaainevahetuse hindamisel ja ka kehvveresuse diagnostikas. CRV on analüüs mille tase tõuseb mitmete põletikuliste, liigeshaiguste ja pahaloomuliste haiguste ja südame-veresoonkonnahaiguste korral. 0,27 on täiesti normis. Üldvalgu norm on 60 - 78 g/. Teil on see korras. Test näitab valguainevahetust, kaudselt ka maksa seisundit, kuna valguainevaehtus on suuresti seotud just selle organiga. Homotsüsteiin on üks hästi kaval test millega saab kaudselt hinnata südame-veresoonkonnahaiguste, depressiooni ja varase lubjastumise nt. Alzheimeri tõve riski. Selle testi norm on 5 – 12 µmol/L, seega on see normis. Fibrinogeeni referentsväärtus on 3.0 - 6.0 g/L. Teie tulemus on veidi alla normi, see ei ole paha näitaja ja viitab pigem madalale trombiriskile.
Neid teste määratakse just pikajalise hormoonasendusravi saava patsiendi seisundi täpsustamiseks. Trombioht on väike, ka pole kuidagigi kahjustunud maks ja neerud. Hormoonasendusravi saaval patsiendil on vajalik 1-2 a järgi rindade mammograafia ja emakakaela vähiproov. Seda võtab kas perearst või günekoloog.
Hormoonasendusravi on näidustatud menopausist tingitud sümptomite leevendamiseks kuskil 50-60 a vahel. Üle 65 a naistel kasutatakse seda harvem. Minu soovitus on kaaluda oma günekoloogiga ravi lõpetamist. See ei pruugi just Teile meeldida, kuna hormoonasendusravi hoiab teid hormonaalses mõttes noorena ja aktiivsena.
Loodan, et sain tuua selgust.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Vereanalüüs ja biokeemiline analüüs

Tere! Olen Teie patsient, aga mul on küsimus hoopis oma ema kohta. Olen tema pärast mures. Talle pandi diagnoosiks algul maksavähk ja siis maovähk. Saadan vereanalüüsi ja biokeemilise analüüsi tulemused ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
ainuüksi nende analüüside põhjal ei ole kahjuks võimalik patsiendi tausta teadmata, teda ennast ja tema haiglaväljavõtteid lugemata ning eelmisi analüüse nägemata mingeid järeldusi teha ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: