vaktsineerimine 15.01.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Palun öelge, kas B-hepatiidi vastu vaktsineerimisel oleks mõistlik kontrollida eelnevalt maksa "üldist tervist" (kahtlustan, et järsku pole kõik päris korras - vahel justkui rõhub paremal roidekaare all ja on olnud pikem aeg elus, kui alkoholi on tarbitud ehk rohkem kui "vaja")? Tean, et on olemas näitajad ALT ja AST, aga mille alusel tehakse kindlaks varasem B või C hepatiidi põdemine või viiruskandlus? Kas on veel midagi, mis võib muuta vaktsineerimise vastunäidustatuks? Kas kogu protseduuri saab teha lähtuvalt perearstist või oleks mõistlik pöörduda otse immunoloogi (?) poole? Kas teie arvates on vahe nn elavhõbedat sisaldaval ja mittesisaldaval B-hepatiidi vaktsiinil?

Tänan.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Lihtsaim võimalus nimetatud proovide tegemiseks on minna doonoriks. Coonoritele tehakse rutiinsena kõigile ALAT ja ASAT ja B ja C hepatiidi varasema põdemise testid.
Perearst on sellepärast mõnus variant, et seal saab teha nimetatud analüüsid, kolleeg ka küsitleb teid ja ka Tiee saate küsida. Kui kõik on OK siis perearst saab korraldada ka vaktsineerimise. Tiomersaali konservandina sisaldavad vaktsiinid on ravimiturul täiesti aktsepteeritavad ja ohutud, seda 50-60 aastat. Viimastel aastatel aga on uuem lisaaine võetud kasutusele ja see on emotsionaalselt paremini vastuvõetav. Mina isiklikult ei vaktsineeriks lapsi elavhõbedat sisaldava vaktsiiniga. Nende vaktsiinide kasuks räägib oluliselt soodsam hind.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Valulik lümfisõlm kaenla all

Tere!

Olen 29-aastane, ootan oma esimest last (33. nädal). Rasedus on kulgenud siiani probleemideta. Hommikul avastasin, et parema kaenla all on lümfisõlm valulikuks muutunud, samuti on mul ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paar päeva valulik lümfisõlm või vähemalt valulik piirkond kaenla all viitab põletikule. See võib paikneda pigem higi või rasunäärmes, karvanääpsus. Esimese ravivõttena soovitan piirkonnale ...

Loe edasi

Puugi hammustus

Tere,
Selline küsimus, kas tegu võib olla puugihammustusega, avastasin sellise laigu paar päeva tagasi, asub kõrva ja põse vahel, millel oli ka koorik peale tekkinud, lolli peaga olen ma seda ka ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Usun, et see ei ole puugipiste. Puuk on ikka isend, kes peab saama 2-3 päeva verd imeda ja niisama nad lahti ei lase. Ja mida siis veel noor naine vaatab kui oma nägu. Leid on omane karvanääpsupõletikule. ...

Loe edasi

väljaheites veri

tere,selline mure,et siin nüüd üks päev on väljaheites veri olnud,kuigi mul pole valus häda teha ja midagi ei valutada ka.. Kuigi siin hiljuti oli mul kõht kinni,ma üritasin meelde tuletada aga kindlasti ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Teie vanuses on raske soolehaiguse võimalus väike, puuduvad ka teised sümptomid. Julgen seostada vaevust kõhukinnisusega kaasneva soolelimaskesta haavakesega. Ikka juhtub. Soovitan tarvitada ...

Loe edasi

Kõhu hääled

Tere . minul on mure sellepärast ,et kõht häälitseb ja vahest ka tekkivad gaasid väga ebaneeldiv on olla seltskonnas ,kui kõht teeb häält enamjaolt vasakult alt tundub vahest harva ka paremalt poolt ja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Raske midagi oletada. Piimasuhkru talumatus, düsbakterioos, sobimatu toit, ebaregulaarne toitumine jm. Ehk ikka oma perearsti vastuvõtt, täpsustavad uuringud ja lahendused.
Head tervist ...

Loe edasi

Laigud nahaprobleemidest

Tere

Kuivõrd kliinik.ee keskkonnas enam nahaarsti konsultatiooni ei paista, küsin perearsilt lootuses, et läheb üldmeditsiini alla. On olnud seljal, tuharail ning reite ülaosas nahaprobleeme, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kahjuks ma ei saa midagi kindlat soovitada. Ehk saadate digifotod lööbest minu e postiaadressil, madis@tostamaa.ee. Lisage veelkord kirjeldus, millal lööve tekkis, kas sügeleb või mitte, mis ...

Loe edasi

Külmavärin all vasakus seljas

Tere,

Neli päeva tagasi jõin energiajooki. Õhtul hakkas vasakus alaseljas vahelduva eduga toimuma külma värinad (ainult see kindel piirkond). Valus ei ole, midagi teha sega, urineerida ka ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Antud tervisemure puhul on ebatõenäoline, et see võiks olla seotud energiajoogi tarbimise või neeruhaigusega. Loen Teie kirjeldusest välja, et varasemalt on probleeme olnud alaselja valuga. ...

Loe edasi

Keelel imelikud laigud

tere.reedel 30.06.17 tekkisid minu keelele sellised kujutised.keel on veidi kipitav.ja kurgulagi sügeleb pidevalt.ja kurk on õrnalt valutab ning veidi raskem neelata.selline tunne nagu kurgus oleks midagi ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugedes Teie kirjeldust ja omamata ülevaadet Teil varasemalt esinenud terviseprobleemidest, tekib mõte, et kaebused võiksid olla tingitud allergilisest reaktsioonist.
Samuti tuleb kõne ...

Loe edasi

magu

Tere hea Doktor,

Olen Teile kirjutanud varasemalt.
Jätsin omeprasooli ravi katki, hetkel olen üle nädala ilma rohuta olnud, rinnakuvalud on praeguseks kadunud aga nüüd annab tunda kurk, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Katsun selgitada. "Minimaalne krooniline gastriit" on hirmutava kõlaga, kuid sellise kirjeldusega ongi üks keskmine magu inimestel alates 30-35 eluaastast. See polegi haigus, migem mao ealine ...

Loe edasi

iiveldus rinnakuvalu

Tere Doktor!

Kirjutasin Teile paar päeva tagasi ja siiski on veel mõned küsimused, seoses omeprasooli ära jätmisega. Et uuesti gastroskoopiasse pääsen läheb nüüd veidike aega, kuna järjekorrad ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Proovime arutada asja rahulikult. Omeprasool on ravim, mis vähendab maohappe tootmist ja nii võib leevendada vaevusi mis on tingitud maohappe liiast. Otseelt see ravim ei ravi vaid leevendab ...

Loe edasi

Küsimus

Tere Doktor!

Suured tänud kiirete vastuste eest!
Soovitasite mulle eelnevalt kirurgi konsuldatsiooni. Seda ma ka teen, kuid soovitati ja ka Teie soovitasite mulle teha kordus gastroskoopia, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan hoiduda omeprazolist ja esomeprazolist enne uut gastroskoopiat. Ja võimalusel peaks selle uue uuringu tegema kirurg. Nagu märkisin, on terapeudi ja kirurgi lähenemine veidi erinev. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi