vaktsineerimine 15.01.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Palun öelge, kas B-hepatiidi vastu vaktsineerimisel oleks mõistlik kontrollida eelnevalt maksa "üldist tervist" (kahtlustan, et järsku pole kõik päris korras - vahel justkui rõhub paremal roidekaare all ja on olnud pikem aeg elus, kui alkoholi on tarbitud ehk rohkem kui "vaja")? Tean, et on olemas näitajad ALT ja AST, aga mille alusel tehakse kindlaks varasem B või C hepatiidi põdemine või viiruskandlus? Kas on veel midagi, mis võib muuta vaktsineerimise vastunäidustatuks? Kas kogu protseduuri saab teha lähtuvalt perearstist või oleks mõistlik pöörduda otse immunoloogi (?) poole? Kas teie arvates on vahe nn elavhõbedat sisaldaval ja mittesisaldaval B-hepatiidi vaktsiinil?

Tänan.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Lihtsaim võimalus nimetatud proovide tegemiseks on minna doonoriks. Coonoritele tehakse rutiinsena kõigile ALAT ja ASAT ja B ja C hepatiidi varasema põdemise testid.
Perearst on sellepärast mõnus variant, et seal saab teha nimetatud analüüsid, kolleeg ka küsitleb teid ja ka Tiee saate küsida. Kui kõik on OK siis perearst saab korraldada ka vaktsineerimise. Tiomersaali konservandina sisaldavad vaktsiinid on ravimiturul täiesti aktsepteeritavad ja ohutud, seda 50-60 aastat. Viimastel aastatel aga on uuem lisaaine võetud kasutusele ja see on emotsionaalselt paremini vastuvõetav. Mina isiklikult ei vaktsineeriks lapsi elavhõbedat sisaldava vaktsiiniga. Nende vaktsiinide kasuks räägib oluliselt soodsam hind.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Parasiidid

Tere.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Mure sinusiidiga pärast hamba eemaldamist

Tere,


Aprilli lõpus eemaldati mul parempoolne esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Linaluuuss ehk naaskelsaba.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi

Kas põhjust nahaarsti vastuvõtuks

Tere


Mõlema suure varba küünel on must plekk ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Vererõhk erinevatelt kätelt mõõtes

Tere!
Küsimus vererõhu kohta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Hellicobakter


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Pea käib ringi

Tere,

Nimelt, käib mul pea ringi kui ma hommikul ärgates ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere

Loe edasi

Kopsuröntgeni vastus

Ma sain röntgenist vastused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Perearst

Loe edasi

Tromboos kopsudes


Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!


Loe edasi

Kõrge vererõhk.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: