beebi ja narkootikumid 02.09.03 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Kavatseme lapsendada last. Paraku on meie potensiaalse poja emme olnud seotud narkootikumidega. Ei tea midagi täpsemat, kuid huvitab, kas ja millised lisariskid on sellisel lapsel. Kas tal võib esineda mingis vanuses mingeid kõrvalekaldeid või vaevusi narkomaanist ema tõttu. Laps ise tore, kahekuune, naeratab, otsib silmsidet ja suhtlemist. Kui võimalik, palun vastata aadressil.
Tänan.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
See on kena mõte, et otsustate endale nõnda lapse saada. Minul endal on oma töös vähe selliseid kogemusi aga oskan kosta järgmist.
Peaks täpsustama mis mõnuaineid lapse bioloogiline ema tarvitas. Kas ta on neid tarvitanud ka raseduse ajal. Kui need olid kokaiini-opiaadi tüüpi, siis võib esineda oht et lapsel on tekkinud ka sõltuvus nendest. Küsida ta muidugi ei oska, kuid see võib avalduda rahutuse, unehäirete, une-ärkveloleku rütmi häirena.
Hoopis tõsisem probleem on see et narkomaanid on teadupärast suurema riskiga haigestuda AIDSi. Vajalik on selle sünge haiguse täpsustamine Teie lapsel.
Tõsine on ka hepatiidi ehk verekaudu leviva maksapõletiku suurem risk lapsel. Seda saab kontrollida nagu AIDSigi vereprooviga.
Loetletud probleemid on kõige tõsisemad, nende tegelik esinemine on suht väike aga siiski olemas.
Probleemiks võib saada ka narkomaanist ema hilisem Teie ahistamine raha saamise eesmärgil. Tavaliselt lapsendamise korral ei saa bioloogiline ema teada lapse uutest vanematest, kuid teinekord on nad väga leidlikud raha väljapressimise nimel.
Loodan et sain veidi selgust tuua.
Edu Teile ja Teie lapsele
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

B12 vitamiini puudus beebil

Tere,

Mure oma 2-kuuse beebi pärast - beebi magab öösel suhteliselt hästi, u 10 tundi vahepeal söömiseks ärkamistega, u 4 söögikorda, aga päevased uned on lühikesed, u 30-40min (olenemata ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kui beebi võtab kenasti juurde ja areng on igati hea, siis arstid on rahul ja ei hakka lapsukest huvipärast torkima. Rääkige oma muredest perearstiga ja koos leiate parimad lahendused.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: