vereproovid 13.08.21 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere!
Mure on selline, et vanaema on nelja kuuga kaotanud 8 kg, söögiisu ei ole juba mitu kuud, aegajalt iiveldab ja kõht valutab ülalt keskelt, olemine on viimane kuu aega väsinud, enne seda oli väga tegus. Paar kuud tagasi oksendas mõned korrad sappi, aga seda pole rohkem juhtunud. Lisaks on hemoglobiin langenud märtsist juulini 139 pealt 106-le.
Käisim perearstil, ta saatis gastroskoopiasse. Kuna vanaema taastub silmaoperatsioonist, ei saa enne kuud aega minna.
Muid teste perearst ei tahtnud teha, ütles et pole vaja. Minu küsimise peale tellis veel peitvere, aga ühtegi vereproovi ei tellinud. Viimased vereproovid tehti märtsis, aga mida siis testiti ei tea, sest perearst ei leidnud vereproove üles. Ütles lihtsalt, et siis oli kõik korras. Digiloos neid ei näita nii et ei saanud ka sealt vaadata.
Nüüd enne silmaoperatsiooni mõõdeti ainult hemoglobiini ja kusihapet.
Mu küsimus on, et kas ja mis vereproovid selliste sümptomitega kohased oleksid. Ja kui tuleb välja, et neid on märtsis testitud, siis kas oleks põhjust praegu uued vereproovid teha. Siis ma teaksin kas perearstilt küsida või kui need on synlabis tehtavad, saaksin ise ära lasta teha.
Mure on suur, sest vanaemal on olemine päris halb. Mainin ka, et tegemist on väikese koha perearstiga ja senine kogemus näitab, et mõistlikum on asjad kelleltki targemalt üle küsida.
Lisan igaks juhuks juurde ka muud tervisehädad, ise ei oska hinnata, kas miski võiks neist antud kontekstis oluline olla. Vanaemal on aastaid kõrge vererõhk. Hiljuti diagnoositi podagra (kusihape oli kõrge, aga muid podarga sümptomeid ei ole praegu olnud). Perearst kirjutas rohud, aga vanaema ei ole neid veel võtma hakanud. Lisaks on tekkinud probleemid tasakaaluga. Tõenäoliselt on need tingitud uuest vererõhu rohust (Co-Dalnessa). Lisaks on tekkinud vanaemal kerge köha.
Ma tean, et kiri tuli pikk, aga ma väga loodan, et ehk leiate aega vastata
Ette tänades!

Arst vastas:

Vanda Kristjan

dr Vanda Kristjan

Perearst

Tere!

Esitatud kaebused vajavad kindlasti võimalike põhjuste osas uuringute tegemist. Ülakõhu valu korral on gastroskoopia kõige täpsem uuring mao ja 12-sõrmiksoole limaskesta hindamiseks. Paar kuud varem sapiga oksendamine, võis mao limaskesta kahjustada ja tekitada iivelduse ning isutuse . Kaalu langus, hemoglobiini näidu alanemine võivad omakorda tekitada erinevaid sümptoome, näiteks pearingluse. Kui saate kuu möödudes gastroskoopia uuringule, siis võiks selle ära oodata. Kui ülakõhu vaevus on väga häiriv, siis võib käsimüügist 20 mg omeprazooli ravikuuri teha (seda võetakse tühja kõhuga hommikul poole klaasi veega alla neelates). Enne gastroskoopiat soovitatakse 2 nädala jooksul omeprazooli mitte võtta, et uuring oleks võimalikult informatiivne. Analüüsid ei asenda uuringut ja seetõttu esialgu ei ole need vältimatult vajalikud.

Head soovides, Vanda Kristjan

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud lapsel

Pöörduja on 9 aastase tütre ema. Peavalud on tütrel, kontrollitud silmad, vereproovid - korras,
peavalud ei sõltu õppimiskoormusest.
Millest võivad olla veel tingitud 9. aastase tüdruku peavalud?

Vastas dr Sulev Haldre

Paljust, näiteks, ülepingest, stressist, millega võib olla seotud pingepeavalu, aga võib olla ka tegemist migreeniga. Migreen võib alata väga noorelt. Täpsustamiseks oleks vaja konsulteerida neuroloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi