Teismelise peavalud 12.11.14 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere!

Minu 15.aastane tütar kurdab pidevate peavalude üle. Tema kirjelduse järgi on need peavalud vahel sellised taustal ja nõrgemad, mis muudavad pea uimaseks. Vahel on need peavalud nii tugevad, et ta ei saa väidetavalt silmigi liigutada. Sageli tekivad sellised tugevad peavalud koolis näiteks mingi kontrolltöö tegemise ajal. Aga peavalu üle kurdab ta ka kodus olles. Sageli käib kooliarsti juures peavalutablette küsimas ja tarvitab neid palju ka kodus.
Ta on küllaltki varaküps.Tunnistab ka ise, et tunneb ennast mitu aastat vanemana, kui tegelik vanus on. Ta on üsna närviline ja pisut depressiooni kalduv. Püüab olla üksi. Sööb vähe ja pigem on need pitsad/burgerid. Talle valmistatud toidu pean sageli lihtsalt ära viskama. Õpib keskmiselt või pisut üle selle. Koolis käib üsna vastumeelselt. Suhelda on temaga sageli üsna raske.
Olen nõutu. Kuidas teda aidata ? Sage peavalutablettide neelamine ei ole ju lahendus. Kas on olemas mingeid antidepressante , mis sobiksid alaealisele ja ei tekitaks sõltuvust ? Kuidas aidata tal see probleemne iga kergemalt ületada ?

Arst vastas:

Liis Sabre

dr Liis Sabre

Neuroloog

Tere!
Teie tütre probleem tundub olevat küllaltki mitmetahuline. Ja nii tuleb sellele ka läheneda. See tähendab, et pole ühte rohtu, mis ei tekita sõltuvust, ravib meeleolu, võtab ära peavalud ja teeb kõike muudki head.
Antidepressante kasutatakse ka nii noortel inimestel, kuid seda ei ole mõistlik teha esimesena, vaid ära peab proovima esmalt mittemedikamentoossed vahendid. Meil on laste-noorte psühhiaatreid, kes saavad kindlasti aidata.
peavalu ja meeleolu langus käivad tihti koos. Ja üks süvendab teist.
Peavalude osas soovitan ma esimesena hakata tal pidama peavalupäevikut, kuhu märkida valuga päevad ning tarvitatavad ravimid. Kuna 15 aastat on juba nii "kõrge" vanus, siis nõustame noori ka peavalukliinikus (aga lasteneuroloogid on samuti antud kohal abiks). Peavalu kliinikusse tulles oleks siis vajalik perearsti saatekirja ning kaasa võtte päevik vähemalt 3 kuu peavalude kohta.

Lugupidamisega,
Liis Sabre

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

peavalu

tere, minu mehel on peavalud juba teismelise east. tal valutab pea kogu aeg. vahel valutab väga kõvasti ning samuti vahel on valusööstud, kus nagu kirkaga lööks keegi peas. tal on tehtud kompuuterdomograafia ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
täpset peavalu vormi saab arst täpsustada konsulteerides inimest ennast, kusjuures on mitmeid väga olulisi nüansse, mis osutavad ühele või teisele esmase peavalu vormile. Julgen arvata, et ...

Loe edasi

Küsimus

Kas peavalud võivad olla tingitud kõrgest vererõhust?

Vastas dr Sulev Haldre

Võivad küll.

Loe edasi

Migreen

Tere!

Minu peavalud hakkasid pihta ajast kui olin teismelise eas. Tol korral käisin ka lastearsti juures, kus räägiti, et pean end liigutama ja värskes õhus ringi liikuma ning kui ta kuulis, ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

võite registreerida end minu vastuvõtule Ida- Tallinna Keskhaiglas, tel 1900 Peavalukeskus

Tegemist on episoodilise peavaluga, mis võib olla migreen või nn. trigeminoautonoomne ...

Loe edasi

Peavalud

Minul on peavalud ja vahel on ka süda paha.On ka alatemperatuur 35,4.Pea kumiseb ja jalad on nõrgad.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

mis siis ikka, perearsti juurde ja asja arutama.

Loe edasi

Peavalud

kas on ohtlik kui peale ajuinfarkti on tekkinud peavalud

Vastas dr Sulev Haldre

see ei ole ohtlik, kuid väärib tähelepanu ja vajadusel ravi.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi