Migreen 15.08.12 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere, olen mures oma peavalude pärast ja seetõttu otsustasin Teile kirjutada. Nimelt kannatan väga suurte migreeni hoogude all, mis aheldab mind 2-4 päevaks voodisse, migreen algab mul tugeva auraga, mis kestab üldiselt 15min ja millele siis järgneb tugev peaavalu koos iivelduse ja oksendamisega, leevendust olen saanud tablettidest Imigran (ükskõik kui algstaadiumis ma selle Imigrani ära võtan, voodis piinlen ikkagi valu käes, Imigraniga on lootust saada teisel päeval ikkagi jalule). Migreeni hood algasid mul juba põhikooliajast ning keskkooli ja ülikooli ajal olin nendest valudest prii, kuid paar kolm aastat tagasi hakkas see migreen taas minu elu häirima. Migreeni hoog võtab mind jalust nii maha, et olen sunnitud töölt ära tulema ja kodus lihtsalt pikali olema. Paar aastat tagasi, kui tundsin et see migreen häirib mu elu, rääkisin sellest oma perearstiga, kes hakkas mulle kaela lihasesse tegema blokaade, jah need aitasid mingiks ajaks, kuid lõplikult see mu probleemi ei lahendanud. Viimane aasta on mul hästi läinud, ei ühtegi hoogu, kuid nüüd on asi jälle hull. Tugeva auraga migreen niitis mind pühapäeva õhtul voodisse ja püsti sain alles teisipäeva õhtul, võtsin ennast kokku ja kolmapäeval läksin ikkagi tööle, kuigi tundsin, et pea on alles väga paks otsas. Tegin oma tavapärast tööd, kui äkki arvuti taga istudes tundsin, et on tulemas uus tugev migreen, jälle tugev aura ja piinlev voodrežiim... Olen sportlik, aktiivne, elurõõmus ja seltskondlik inimene, armastan käia jooksmas, toitun tervislikult ning võtan osa maratonidest, kuid hetkel ei tunne ära mind ei mu sõbrad ega ka mu enda elukaaslane, sest ma ei suuda lihtsalt voodist tõusta. Helistasin oma perearstile kohe, kui mul teine migreenihoog otsa tuli ja palusin ehk saan saatekirja kuskile neuroloogile või ehk peaks mingid uuringud tegema, siis ta vastas, et ma muretsen üle ja kui vaja, tuleb tulla blokaadi kaelasoonde tegema. Kuid miks perearst ei taha saata edasi, kas see on ikka päris normaalne kui migreenihood täiesti üksteise otsa tulevad? Hirmuga juba mõtlen, et äkki tuleb veel kolmas migreen ka otsa, aga mu pere ju vajab mind ja selline ööd, päevad magamine ja nii juba neli viis päeva jutti teeb loomulikult mind ennast samuti ikka täitsa murelikuks. Mis oleksid Teie soovitused?

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
kirjeldus tõepoolest viitab tugevalt auraga migreenile. Migreen võib kulgeda sageli ettearvamatult - vahepealsed paremad perioodid võivad vahelduda halvematega. Arvestades lisaks ka haiguse pikkust, ei arva ma, et täiendavad uuringud on näidustatud. Pigem soovitan keskenduda järgnevale.
Esiteks, tuleks analüsida mis võis hoogusid esile kutsuda. Teine kord on siin abiks ka päeviku pidamine, kuhu märgitakse peavalude esinemise sagedust ning valuvaigistite võtmise sagedust. Siit võib teine kord aru saada tetaud seoseid - näiteks, seos menstruatsiooniga jms. Võib üle vaadata k atoitumuslikku poolt - kas võis olla midagi Teie dieedis, mis võis seda esile kutsuda jne. Kui õnnestub selgitada esilekutsuv faktor, siis oleks mõistlik seda tulevikus vältida. Mõnikord võivad migreeni "ägestada" ka hormonaalsed muutused naise organismis, k.a. kas inimene hakkas vahetult enne migreeni hoogude sagenemist tarvitama naissuguhormoone sisaldavaid preparaate või on mingil muul põhjusel toimunud hormonaalsed nihked, k.a. füsioloogilised (nt, rasedus?).
Teiseks, tuleks vaadata üle ravi. Hooravi seisukohalt on Teie tarvitatav sumatriptaan igati hea valik, kuid haiguse ja inimeste individuaalsus määrab ka migreeni alluvust ravile. Seetõttu võib proovida ka muid triptaane, et saada võrdlust sumatriptaaniga. Kui probleemiks on peale esmast raviefekti hoo taastekkimine, siis võib kaaluda järgmise valikuna pikatoimelist triptaani - nt, frovatriptaani. Kui tegemist on vaid ühe-paari kuise migreen sagenemisega, mille järgselt migreen taas iseenesest vaibub, siis pole otseselt profülaktiline medikamentoosne ravi näidustatud. Kui aga selline halvem periood kestab 3 kuud või enam, siis kindalasti soovitan arutada arstiga profülaktilise raviskeemi alustamist (teatud beetablokaatorid või antikonvulsandid on esimese valiku ravimid - valik on individuaalne!). Blokaadidega migreeni ei ravita. Vajadust konsulteerida neuroloogi või peavalu spetsialisti juures määrab perearst.
Lugupidamisega
Mark Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud lapsel

Kas 3aastasel lapsel võib esineda migreen.?

Vastas dr Sulev Haldre

Jah, 3 aastasel lapsel võib esineda migreen.

Loe edasi

Migreen

Mul oli 6 aastaselt migreen ja mul on tunne et see on uueti tulnud . Jubedad peavalud kukla piirkonnas ja sellised väikesed piinavad valud pea küljeosas .
Kas migreen võib uuesti tekkida ?

Vastas dr Sulev Haldre

Migreen võib vahepealse vaikse aja järel muutuda jälle suuremaks probleemiks.

Loe edasi

Migreen

Tere!

Millest on põhjustatud pulseeriv tugev peavalu pärast sauna. Vahel kaasneb ka iiveldus. Tavaliselt algab mõni tund peale saunas käiku, samas ei esine iga kord peale sauna. Vererõhk on ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

kuumast, võib areneda migreen.

Loe edasi

Migreen

kui on migreen, pean ma võtma aspiriini eks,
aga see ei pidanud kasulik olema ja valud ei kao.
Pean ma kangemaid ravimid kasutama ?

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
aspiriin võib aidata aga võib tarvitada ka muid ravimeid nt. paracetamol, ibuprofen

Loe edasi

Küsimus

Kas migreen saab ära tappa.

Vastas dr Sulev Haldre

Migreen ei tapa.

Loe edasi

Migreen

Tere!
Olen 15 aastane.

Mul on auraga migreen, millega kaasneb ka oksendamine (umbes iga 2-3 kuu tagant on mul migreen).
Mu küsimus on selline, et kas auraga migreen tapab ära? ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
auraga migreen võib olla väga ebameeldiv aga see ei tapa. Soovitan arstiga nõu pidada, võib olla leiate migreenihoogu leevendava või ärahoidva mooduse.

Loe edasi

Küsimus

Tere! Kas migreen ei tapa? Mul on auraga migreen vahetevahel ja siis kui see on, on nii paha olla, mul on siis selline tunne, et nüüd suren ära.

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
auraga migeen ei tapa.

Loe edasi

Küsimus

Tere!
Olen 15 ja mul on selline küsimus kas migreen tapab ära? PALUN VASTAKE!

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
ei tapa

Loe edasi

Migreen

mul on päris tihti peavalu ja pea valutab mitu päeva järjest.kas see valu võib olla migreen? peavalu on juba aastaid.

Vastas dr Sulev Haldre

see valu võib olla migreen, võib ka mitte olla.

Loe edasi

Migreen

Mu pea valutab meelekohtadest ja tagant kuklast.
Valu on piinav,alla vaadates valu tugevneb.Valutab
umbes 2päeva järjest paar korda kuus.Valuvaigistid eriti üldse ei aita.Üks arst ütleb ,et ...

Vastas dr Sulev Haldre

Kui tugineda ainult mõnele kirjeldusele kirjas, on see pigem migreen kui pingetüüpi peavalu.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi