Karbamasepiin - kas sobiv rohi?? 26.07.12 / Peavalu

Külastaja küsib:

Käisin Teie vastuvõtul 20.6.2012. Minu mureks oli pidev ja tugevnev hammaste hulgivalu (kõik lõikehambad) ja suuvalu (eriti kurgualgi). Diagnoosisite näonärvi atüüpilise neuralgia. Vahel siiski tunnen valusähvatusi ka kolmiknärvi alal. Määrasite Apydani, mis 2nädalase võtmise järel valu ei vähenenud, pigem suurenes - jätsin pooleli. Kuna mulle on määratud erinevaid antikonvulsante 3 kuu jooksul, panen siia kirja ilmnevad sümptomid: 1)nüüd ärkan juba hammaste hulgivaluga, veel pool aastat tagasi nii hullusti polnud. On tekkinud ka otsmikuvalu ja laialt lagipeas leviv valu (uued valud). Mul on ka meningioom eesmises kojuaugus. 2)ei Apydan, Trileptal ega karbamasepiin vähendanud valu. Karbamasepiin isegi suurendas - nii, kui makku jõuab, lööb hammastesse veel teravam valu, eriti halvaks läks doosiga 400 mg. Selle rohuga oli mõeldamatu pista toidupala suhu ajal, mil kohe karbamasepiini peale ei võta - talumatu, terav valu hammastes. 3)karbamasepiin pani ka terveks päevaks valutama parema lõualuu, st selle poole, kust okt 2011 võesti huule biopsia. Ja kuhu tekkis tsüst, mille dr Seedre veebr 2012 lihtsalt katki pigistas - ka see on minu jaoks uus valu, mingi masseerimine ei mõju üldse. 4)on tekkinud suur tuuletundlikkus - suvelgi käin sageli villase mütsiga, muidu hakkab veel rohkem valutama.
Mul tekivad järgmised küsimused: 1)kas antikonvulsandid on suurenevate valude foonil õigustatud? 2)kas valude progresseerumine on seotud meningioomi arenguga? Või mängivad suuremat rolli juurealuse põletikuga hambad (ootan juureravi). Kas hamba väjatõmbamine võib riske närvikahjustuseks suurendada (kasvaja! tüsistustega biopsia!); 3)kes koordineerib erinevate eriarstide määratud ravi, kui perearst selle juhtumiga toime ei tule? Mul on ka kerge krooniline ösofagiit, paljud määratud rohud mõjuvad söögitorule/maole, aga ma ei saa tarvitada Gasecitki, kuna valu hammastes suureneb.
Lugupidamisega ja lootes, et süvenete mu muresse ning et vastate konkreetsetele küsimustele
AL

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Korrektsuse mõttes täpsustan, et näonärvi neuralgia diagnoosi ei ole olemas. Pigem diagnoositakse kas atüüpilist näovalu või mõngate pea piirkonna ehk kraniaalnärvide neuralgiaid. Paljudel küll ravisoovitused on kattumas. Seda kajastab ka Teie poolt tarvitatud ravimite nimekiri, kus sisuliselt kõik ravimid on omamas näidustusi.
Et hinnata antikonvulsant-tüüpi ravimi efektiivsust, reeglina ei piisa 2-nädalatest kuuridest. Et tunnistada seda tüüpi ravimeid mitteefektiivseks, tuleb kasutada piisavalt pika aega (s.t. enamasti mitmeid nädalaid) maksimaalses terapeutilises annuses.
Teatud neuralgiate puhul on tõepoolest kirjeldatud valude provotseeritavust igasuguse mehhaanilise stimulatsiooniga valu piirkonnas. S.t. näiteks, mälumine või neelatamine jms. Pole kirjeldatud, et ravimi sattumine makku iseenesest valusid provotseeriks. Kindalsti aga ei tohiks orgaanilise põhjusega valu olla sellises olukorras sõltuvuses tablettis sisalduvast toimeainest ja võiks siis olla esilekutsutav kõikide ravimitega võrdselt.
Vastused küsimustele:
1. neuralgiliste valude korral on antikonvulsandid esimene valik.
2. Kui mul on õieti meeles, siis Teie meningioom on asümptomaatiline. Hammaste kohta käivad küsimused pigem vajavad hambaarsti vastust, kuid hammaste eemaldamine kasvajaid ei tekita.
3. Erinevate erialaarstide määratud ravisoovituste ühtne jälgimine kuulub perearsti valdkonda, kuid olen veendunud, et iga erialaarst, kes määrab uut või lisaravi, võtab arvesse varasemalt ordineeritud ja tarvitatavaid ravimeid (juhul, kui arst on sellest teadlik, k.a. kui patsient seda infot arstile esitab).
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud

Tere! Umbeas aasta aega tagasi algas mul peavalu (ühepoolne, enim otsmikuppirkonnas ja kõrva kiirguv), mis järjest tugevnes. Lõpuks valu ei allunud ka valuvaigistitele, kuigi annuseid oli maksimaalselt ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
võiksite lasta end uurida ka kaelveresoonte patoloogia osas.

Loe edasi

Kolmiknärvipõletik

Tervist!
Kolmiknärvipõletikku olen põdenud ca 5-6 aastat a 1 x aastas. Nüüd on 2 x järjest esinenud haigushoog kuu ajase vahega, mida saaks ette võtta, et vältida uue hoo tekkimist? Raviks olen kasutanud ...

Vastas dr Sulev Haldre

Karbamasepiin ei ole mürgine. Preparaadil on võimalikud kõrvaltoimed, mis on infolehes kirjas. Üldiselt on kõrvalnähud harva esinevad. Sagedasem on nendest allergia.
Annused on olulised, ei tea palju ...

Loe edasi

Peavalud

Tugevad peavalud kestavad ca 2 aastat, sagedusega umbes kord kuus 2-3 päeva vältel. Valutavad punktid on silmast 1-2 cm madalamal nina kõrval, kulmu kohal, meelekohas, kõrva ees ja kõrva taga mõnikord ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tänan põhjaliku kirja eest. Te märgite, et täiendav informatsioon ei ole Teile vajalik. Sellepärast ei hakka ma üle seletama kõiki Teie haigusloo aspekte. Põletikuga Teil ilmselt tegemist ei ole. Kolmiknärvi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi