Mure 08.02.09 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 19-aastane neiu.
7 aastat tagasi toimus autoga kokkupõrge, avarii tagajärg oli vasakpoolne kolju mõra 5cm. ning ajuvapustus. Pea vasak pool oli katsudes pehme. Hiljem, 2005-ndal aastal minestasin, selle tagajärjel kukkusin sama pea poolega vastu trepiastmeid.Üldiselt on mu pea veelgi kogemata obadusi saanud, kukkudes ja ära lüües. Pärast kõiki neid juhtumeid olen hakanud peavalu kaebama. Valu tuleneb pea külgedelt, vahest valutab avarii koha pealt. Mõnikord peavõru, patsi, kapuusti, mütsi kandmisel tekib kohutav surmistunne. Koolikaaslased on märganud ka minu kõrvakuulmise halvenemist, ise olen ka. Samuti olen täheldanud, et mälu ja keskendumisvõime on nõrgenenud. Enne magama minekut ei tule und, homikuti seevastu ei sa jällegi ülesse. Päeval on suur uimasustunne, pole jaksu midagi teha. Pea on valutanud hooajati. Paar nädalat valutab, siis jälle ei valuta, nädala pärast valutab uuesti. Kuid surumistunne on suhtleist koguaeg. Olen käinud murega perearstil, sealt saadeti mind neuroloogi juurde, neuroloogi juurest saadeti laserravisse, omakorda laserravist soovitati mažaasi. Lõpuks käisn Hiina mašaasis, kust sain abi. Mõni aeg pärast seda ei valutanud, kuid nüüd valutab jälle. Talviti voolab tuul käes ühest silmast vett. Peavalude vaigitamiseks olen tarbinud valuvaigisteid, mis ka üldjuhul aitavad. Mis arvate minu loost? Ehk saaksite veel mingeid soovitusi anda või rääkida, millest surumistunne, mälu halvenemine- kas see üldse on seotud peavaludega, samuti kõrvakuulmise halvenemine. (käin ka trennis, tegelen swing- ja stepptantsuga, swingi tunnis ei teki tunnet et ei saa aru sammudest vms, aga stepitunnis tunnen tihti, et aju ei taha samme endale mällu talletada.)
Suured, suured ettetänud, minu loo läbilugemise ning küsimutele vastamise eest!

Arst vastas:

dr Sulev Haldre

Neuroloog

Tere,
mõnikord hinnatakse olnud traumasid olulisemaks, kui need tegelikult on. Kas tõesti oli 5 cm mõra koljus? Olite siis haiglas ajupõrutusega. Isegi kui see nii oli, ei pea see tähendama tulevikuks püsivaid peavalusid. Kui olete neuroloogi juures käinud, on tõenäoliselt välistatud olulisemad ajuhaigused.
Väga tõenäoline, et mälukaebused jm probleemid on põhiliselt funktsionaalsed - mitte kehalistest haigustest. Pean üheks kinnituseks sellele ka massaazi positiivset toimet. Miks mitte jätkata füsioteraapiat. Kui mäluprobleem teeb muret, soovitan konsulteerida psühholoogiga, kes saab testideda mälufunktsiooni uurida ja täpselt öelda, kui suur see probleem on (või ei olegi objektiivset puudujääki).
Soovitan pidada piiri valuvaigistitega.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Mure

Selline mure,et väga tihti peanahk valutab?
Juukseid kammides on nahk valus,sõrmi läbi juuste libistades on ka valus.

Vastas dr Sulev Haldre

Soovitan rääkida perearstiga, kes küsib lisaks teisi täpsustavaid küsimusi ja arutab Teiega, mida on mõistlik ja otstarbekas ette võtta.

Loe edasi

Mure

Tere!Mure selline,et on pearinglus just püsti seismisel.Arst ütleb,et ravimitest:Tarvitan Mirtazapini depreka raviks.Paluks abi!

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

nii see on, vahetage ravimit.

Loe edasi

Mure

Tere!
Mul on mure, nimelt, kui ma liigutan pead paremale või vasakule, siis käivad õrnad raginad pea alaosas. Mis see peaks tähendama?

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

ei peagi midagi tegema.Ja tähendust sellel ka ei ole. Need on lubisooladest tihenenud lihased mis nõnda nagisevad.

Loe edasi

Mure

Mul esineb juba üle kuu selline suruv tunne peas. Seda on väga raske kirjeldada. Nagu miski suruks aju kokku. Aju oleks tugeva surve all. Valu haistingut mul otseselt ei esine, aga väga tugev ebameeldivus ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
arsti juurde võite ikka minna, saaksite mure ära kurta ja vaadatakse teid üle ka. Ega nohu pole olnud ?

Loe edasi

Mure

Miks Mul suhteliselt harva on kõrge vererõhk?
ykskord 160 ja mul Ninast jooksis verd ja peavalutas !

Vastas dr Sulev Haldre

Väga erinevad võimalikud põhjused.
Soovitan arstiga rääkida.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi