Mure 09.05.07 / Peavalu

Külastaja küsib:

Terve elu on mul olnud madal vererõhk, mis aastatega tõusis. Nooruses nii 80/60 aastal 2005 enne operatsiooni 110/70. Operatsiooni ajal kasutati mul lisa narkoosina epiduraal ...(fa,fa) seljanarkoosi. See oli väga hea, sest peale op i ei olnud nii valus olla. Kolmandal päeval tõusis vererõhk 220 le ja jäigi nii. Arst ütles, et see on harvaesinev tüsistus.
Hea perearst, kelle suure vaevaga leidsin, kirjutas mulle välja berliprilli (võin nimetustega eksida, sest ei ole pidanud vajalikuks neid täpselt meelde jätta). See mõjus väga hästi, kuid hakkasin kannatama kohutavate köhahoogude käes. Ükskord sõitsin komandeeringusse ja unustasin tabletid maha ning köha kadus ära. Siis kui tablette jälle võtsin tuli köha tagasi. Tegin pausi, kuna enesetunne oli hea. Elasingi ilusat elu kuni eelmise aasta sügiseni, kui ilmad halvaks läksid. Kuna mul vererõhuaparaati ei ole, siis ei oska öelda, kui kõrgeks rõhk tõusis, kuid kaks päeva olin liikumisvõimetu ja peavalud olid ka kohutavad. Sõin uuesti seda berliprilli ja seitsmendal päeval olin suuteline hõljuma lähimasse apteeki kus vererõhku mõõdeti. Rõhk oli 154/52 ja pulss 94. Need näitajad mulle eriti midagi ei ütle, aga medõde arvas, et see on väga paha.
Kuna minu perearst on Soomes, läksin vastuvõtule tema asendaja juurde ja palusin rohtu vahetada, sest ma ei suuda oksendamiseni köhida kogu aeg.
Vahetati Atacandi vastu 1/2 tbl hommikul ja vajadusel ka õhtul. Kella viiest läks pea jälle tuliseks, hakkas valutama kuklas ja olin nagu udu sees.
Minu hea perearst tuli korraks Eestimaale käima ja palusin tal midagi kavalamat välja mõelda. Ta kirjutas mulle concor tablette.
Kui Atacand tekitas mul valud maksapiirkonnas, siis concori esimene reaktsioon oli absoluutne liigeste liikumatus. Mõlema jala põlved, jalalabad ja puusaliiges, samuti õlaliigesed ja küünarvarred.Harjusin sellega ära ja jätkasin võtmist vastavalt raviplaanile. Vasak käsi on ka surnud .
Aga nüüd juhtus nii, et ilmad läksid jälle halvaks ja mina tundsin ennast jälle sandisti. Ikka need kuklavalud. Lasin endal vererõhku mõõta ja see oli 180/110 pulss 72. See oli keset tööpäeva ja ma kappasin selleses seisundis veel neli tundi töö lõpetamiseni ringi.
Helistasin perearstile Soome ja praegu võtan siis hommikul ja õhtul 1 tbl concor i ja 1/2 tbl Atacnad i lisaks nii hommikul kui õhtul. Meeleheites söön veel jõhvikaid ka päevad otsa. Kusagilt kuulsin, et nee langetavad rõhku...
Enne haigestumist olen eluaeg terve olnud ja kuna maadlen ka aktinomükoosiga, siis ei ole süvenenud sellesse kõrgesse vererõhku, aga hakkan aru saama, et midagi on pahasti küll.
Elustiil muidu on mul, lugedes neid igasugu teste, suhteliselt normaalne.
Küsimused siis:
millest tekib selline tüsistus, et üleöö tekib kõrge vererõhk?
kas tuleks teha mingeid lisauuringuid ja millise arsti juures?
kas selline järsk üleminek madalalt vererõhult kõrgele kahjustab organismi rohkem ja mida peaks jälgima?
mis on pahasti kui vererõhk on 152/50-le?
miks mul nüüd vererõhk tõuseb järsult siis kui õhurõhk langeb?
(varem tundsin ennast hästi kui õhurõhk oli kõrge ja uimaselt siis kui õhurõhk oli madal)
miks need kanged tabletid ei aita?
mida ette võtta peavaludega?

Arst vastas:

dr Toomas Toomsoo

Neuroloog

Tere,
antud interneti lehekülg ei ole kahjuks selliste küimustele vastamise koht. Kuid püaan neuroloogina teile midagi soovitada. Esiteks peaksite oma perearstile, parem siiski kui sellele arstile kes teiega saab kohapeal tegeleda sama põhjalikult kõik ära rääkima. Teiseks tuleks ehk rääkida ka kardioloogiga ja võib olla ka endokrinoloogiga. Miks? Sellepärast, et enamasti on vererõhul teadmata põhjus, kuid esineb ka nn. endokrinoloogilisi põhjuseid. Seepärast esmaselt perearsti juurde ja siis kardioloogi ja endokrinoloogi juurde.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Mure

Selline mure,et väga tihti peanahk valutab?
Juukseid kammides on nahk valus,sõrmi läbi juuste libistades on ka valus.

Vastas dr Sulev Haldre

Soovitan rääkida perearstiga, kes küsib lisaks teisi täpsustavaid küsimusi ja arutab Teiega, mida on mõistlik ja otstarbekas ette võtta.

Loe edasi

Mure

Tere!Mure selline,et on pearinglus just püsti seismisel.Arst ütleb,et ravimitest:Tarvitan Mirtazapini depreka raviks.Paluks abi!

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

nii see on, vahetage ravimit.

Loe edasi

Mure

Tere!
Mul on mure, nimelt, kui ma liigutan pead paremale või vasakule, siis käivad õrnad raginad pea alaosas. Mis see peaks tähendama?

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

ei peagi midagi tegema.Ja tähendust sellel ka ei ole. Need on lubisooladest tihenenud lihased mis nõnda nagisevad.

Loe edasi

Mure

Mul esineb juba üle kuu selline suruv tunne peas. Seda on väga raske kirjeldada. Nagu miski suruks aju kokku. Aju oleks tugeva surve all. Valu haistingut mul otseselt ei esine, aga väga tugev ebameeldivus ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
arsti juurde võite ikka minna, saaksite mure ära kurta ja vaadatakse teid üle ka. Ega nohu pole olnud ?

Loe edasi

Mure

Miks Mul suhteliselt harva on kõrge vererõhk?
ykskord 160 ja mul Ninast jooksis verd ja peavalutas !

Vastas dr Sulev Haldre

Väga erinevad võimalikud põhjused.
Soovitan arstiga rääkida.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi