Diski nihestus 22.07.21 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Asun hetkel kolmandas riigis, Sri Lankal ning vajan kogenuma arsti nõu. Vigastasin paar nädalat tagasi trenni tehes selga, mistõttu läksin eile arsti juurde ning mind saadeti MRI uuringusse. Pilti tehti kogu mu selgroost. Nüüd sain tulemused kätte ning arst vaatas max 10sek mu scani pilte ja ütles et pean koheselt opile minema, ühtegi muud võimalust ei ole. Kuna siin riigis ravitakse kõike koheselt kas operatsiooni või kõige tugevamate ravimitega, siis olen natukene skeptiline.

Sümptomiteks on närvivalu alaseljast vasakust tuharast kuni suure varbani välja. Närvivalu on nii tugev, et on tunne nagu astuks pidevalt klaasikildu varbaotsa. Paar nädalat üritasin ise valu leevendada erinevate venitustega, sest ei olnud teadlik diskivigastusest. Hetkel leppisime kokku, et nädal aega võtan tema poolt kirutatud ravimeid et näha kas puhkus ja ravimid leevendavad olukorda. Valu väheneb kui olen teatud asendites ja tundub puhkusega kergelt paremaks minevat.

Lisan MRI pildi alaselja lülidest. Mul on hunnikus pilte tervest selgroost ning saaksin kindlasti rohkem saata (programm hetkel lubab ainult 1 lisada), aga ise ei oska seda õiget väla valida.

Mis te arvate kas ainukene lahendus on diski operatsioon või on antud olukorda võimalik lahendada füsioteraapiaga vms? Saadaksin rõõmuga rohkem MRI pilte.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Operatsioonivajaduse määrab mitte pilt vaid spetsialisti läbivaatuse tulemus. Kiire op. on vajalik siis kui esinevad põiehäired (urineerimistakistus) ja tuimus reite ja tuharate vahel, samuti labajala täielik nõrkus (ei suuda seista keha raskusega selle jala kannal või varvastel). Ka siis kui esineb väljakannatamatu valu jalas mis sunnib sundasendile (jalg tugevalt põlvest kõverdatud). Enamus diskist põhjustatud probleeme paranevad iseenesest aga aeglaselt - mitme nädala või kuu jooksul, vajalik on lõpetada venitused ja kõik asendid ja liigutused mis põhjustavad valu jalas, kasutada valuvaigisteid ja kui lamades valu vaibub, veeta nädal - kaks peamiselt lamades. Kaugtulemused on selgelt paremad neil keda ei ole opereeritud.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Kukkumine ja seljavalu

Tere!
Kukkusin eile libedal jääl istuli, rohkem vasaku tuharapoole peale. Püsti tõustes valu ei tundnud, kõndida sain, tunda hakkas andma alles tund-paar hiljem. Tekkis kerge (närvi)valu ja/või surin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olle L5-S1 kahjustunud diski nihkumisega taha ja närvijuurte kompressiooniga. Kui põie ja pärasooletalituse häireid ei ole ja valud on talutavad soovitan loobuda harjutustest ja raskuste ...

Loe edasi

krooniline alaseljavalu

Kompuuteruuringu vastus:
KT nimmeosast natiivis: Kõik lülikehade vahemikud mõõdukalt kitsenenud, L4 diski osas vaakumdegeneratsiooni. L 2/3 diski mõõdukas protrusioon dorsaalsele enam vasakul mediolateraalsel. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Pildi järgi on tegemist muutustega nimmelülides, liigestes ja diskides. Samas sarnased muutused esinevad vananedes ka inimestel, kellel ei ole seljavalusid. Kui jalavalusid ei ole ja selg on hommikuti ...

Loe edasi

Peavalu

Tere!
Kuu tagasi hakkas pea valutama, alguses valutas nädala järjest ja nüüd annab valu tunda umbes 3-4 x nädalas. Valu ei ole kõva, vaid tuim ja tuikav. Vahest valutab vasak, siis jälle parem peapool, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks võib olla kaelalihaste krooniline pingeseisund, mis põhjustab kuklanärvide ärrituse ja seetõttu peavalu. Lihaspinge põhjuseks võib olla pea sundasend, kaela külmetus aga tihti ka krooniline ärevus. ...

Loe edasi

Kael

Tere, mul selline küsimus, kas kaelalüli nihestus 4mm on tõsine ja kas on soovitav enne operatiivset ravi kanda kaelatuge?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kaelatuge ja operatsiooni ei määrata millimeetrite järgi, vaid seoses kliiniliste nähtudega.Vastuse saab anda vaid peale läbivaatust ja piltide nägemist.

D. Ain Pajos
tel 6 748 591

Loe edasi

Diski prolaps ja sünnitus

Tere!
Aasta tagasi diagnoositi mul L5-S1 lülivahemikus diski protrusioon (4-5mm) ja L4-5 vahemikus tsentraalne diski prolaps. Valu kiirgas seljast reide ning esines labajala nõrkus. Neurokirurg leidis, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Rasedus ja sünnitus võivad seljavalusid ägestada. Diskiprolaps ei ole näidustus kesirilõikele.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

väljakummuv disk

L5/S1 on massiivne paremtsentraalne-subartikulaarne diski ekstrutsioon, diskikude täidab parema lateraalretsessi ning ulatub doraalsel laminani - on läbinud tagumise pikiligamendi, sekvestratsioon võimalik, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Operatsiooni näidustus ei ole muutused MRT-s vaid peamiselt kaebused ja leid läbivaatusel.

Dr. Ain Pajos
tel. 6 748 591

Loe edasi

diski operatsioon

Tere!

Olen noor inimene, oli 2 nädalat ja 1 päv tagasi selja operatsioon. Nimelt diski lõikus. Sellega seoses tekkis küsimus kui kiiresti tohib hakata istuma ja ujumas käima. Ning kuna tohib ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Helistage ja küsige seda raviarstilt.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Manuaalteraapia pärast diski prolapsi operatsiooni

Tere,

kui palju aega peab olema möödunud diski prolapsi operatsioonist, et minna manuaalteraapiasse?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Milleks? Kas uus prolaps?

Loe edasi

diski prolaps (2)

Sooviks lahti saada valust, mida diski prolaps tekitab!!!! (kAS TE SELETAKSITE PALUN DIAGNOOSI : DISKI ULATUSLIK LAIA BASISEGA MEDIAALNE PROLAPS, VOIMALIK SEKVESTER. KUI SELLINE ASI POLE ISE ENESEST PARANENUD ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui valu on jalas (sääres, labajalas), võib op. asja lahendada. Ainult seljavalu põhjus ei pruugi olla diskiprolapsis.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

DISKI PROLAPS

kAS TE SELETAKSITE PALUN DIAGNOOSI : DISKI ULATUSLIK LAIA BASISEGA MEDIAALNE PROLAPS, VOIMALIK SEKVESTER. KUI SELLINE ASI POLE ISE ENESEST PARANENUD 14 KUU JOOKSUL, KAS OPEREERIMINE ON AINUS TEE ASJA LAHENDAMISEL?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Millise probleemi lahendust soovite?

Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: